30.1.23

Οι... γνωστοί άγνωστοι ιδιώτες του Predator...


Τελικά αυτοί οι «άγνωστοι ιδιώτες» που φέρονται να έχουν άμεση σχέση με τη διακίνηση του κακόβουλου λογισμικού Predator... στην Ελλάδα, δεν είναι και τόσο άγνωστοι στην κυβέρνηση, όπως έχει αναφέρει σχετικά σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ετσι, μετά το γεγονός ότι έγινε γνωστό πως το Predator εξήχθη με άδεια της ελληνικής κυβέρνησης σε 2 χώρες, χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» αποκάλυπτε ότι ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος (το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο των υποκλοπών) είχε ζητήσει άδεια από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προκειμένου να έρθουν και να εργαστούν στην Ελλάδα ειδικοί τεχνικοί από το Ισραήλ, οι οποίοι προσελήφθησαν ωστόσο ως υπάλληλοι γραφείου.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας συνόδευε και σχετικό έγγραφο που αποδεικνύει αίτημα που είχε υποβάλει στο υπουργείο ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος και το οποίο ικανοποιήθηκε 13 ημέρες μετά την υποβολή του! Αφορούσε τον ερχομό στην Ελλάδα στελεχών με σημαντικές επαγγελματικές δυνατότητες, που δεν υπάρχουν στη χώρα μας. Ομως στη συνέχεια υπάρχει αναφορά για προσλήψεις «υπευθύνων διαχείρισης γραφείων», μια αναφορά που δεν παρέχει σαφείς διευκρινίσεις για την κατάσταση. Παράλληλα, παραμένει άγνωστο τι μνημονεύεται στους σχετικούς φακέλους που υπέβαλε ο κ. Μπίτζιος και αν επεξηγείται ποια «υψηλή ειδίκευση» είχαν οι Ισραηλινοί και σε τι ακριβώς αυτή θα χρησίμευε.

Οπως προσθέτει το δημοσίευμα του «Βήματος», η απόφαση αυτή του υπουργείου Μετανάστευσης στάλθηκε μέσω του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ και συγκεκριμένα μέσω του διπλωματικού ταχυδρομείου. Μια διαδικασία που αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί προσδιόριζαν ως «προβλεπόμενη» και δεν συνιστά υποβοήθηση των αιτούντων.

Το ενδεικτικό έγγραφο που παρουσιάζεται στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας, αφορά την πρόσληψη μιας Ισραηλινής στην εταιρεία Apollo Technologies - Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία που φέρεται να ασχολείται με «υπηρεσίες σχεδιασμού και ανάπτυξης τεχνολογιών της πληροφορίας για εφαρμογές». Η εν λόγω εταιρεία, με έδρα στο Μαρούσι, ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2020 και έχει την ίδια μητρική, την ιρλανδική Thalestris LTD, με την Intellexa που θεωρείται ο φορέας του Predator στην Ελλάδα. Ακόμη μια Ελληνίδα, εκ των υπευθύνων της Apollo Technologies, εμφανιζόταν ως συνεργάτιδα των Ισραηλινών Σαχάκ Αβνί και Ταλ Ντίλιαν, που επίσης έχουν συνδεθεί με την εισαγωγή του παράνομου λογισμικού στη χώρα μας.

Τέλος, δημιουργός της Apollo Technologies εμφανίζεται λογιστής με γραφεία στην Κύπρο και στην Ελλάδα που πρωτοστατεί και στη μεταφορά της εταιρείας Intellexa στη χώρα μας. Η προαναφερόμενη εταιρεία απασχολούσε επίσης αλλοδαπούς από το Ισραήλ...

Δημήτρης Τερζής

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: