30.1.23

Απειλή για την εθνική ανεξαρτησία...


Την απελπισία των Ελλήνων κτηνοτρόφων για την πλήρη απουσία ουσιαστικών μέτρων στήριξης εν μέσω τρομακτικής ακρίβειας σε... ενέργεια και ζωοτροφές, περιέγραψε μιλώντας στο Open ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος Νίκος Φωτιάδης.

Οι άνθρωποι της αγοράς και του πρωτογενή τομέα που φωνάζουν εδώ και ένα χρόνο ότι καταστρέφεται ο πρωτογενής τομέας «δεν έχουν μαντικές ικανότητες, είναι κάποια πράγματα που οδηγούνται νομοτελειακά προς τα εκεί. Ξέρουμε τι κοστίζει το γάλα, τι κοστίζει το κρέας, ποια είναι η τιμή ... σβήνει ο κτηνοτροφικός τομέας, που ήταν έτσι κι αλλιώς ελλειμματικός. Θα ζήσουμε πράγματα τραγικά, δεν υπάρχει επάρκεια, δεν μπορούμε να ταΐσουμε την πατρίδα μας», είπε ο κ. Φωτιάδης.

«Μιλάγαμε με μέλη του φορέα μας, έλεγαν ότι τα 1,7 ευρώ/κιλό για το πρόβειο γάλα είναι καλή τιμή. Μπορεί εκείνη την στιγμή να κάλυπτε μερικώς το κόστος του κτηνοτρόφου. Αλλά παράγουμε ένα προϊόν ακριβό, όταν έχει να ανταγωνιστεί το "λευκό τυρί". Ο Έλληνας κτηνοτρόφος έχει πάρει 3-4 ευρώ για την προβατίνα του, όταν ο Ιταλός πήρε 22-23 ευρώ, ο Ισπανός 30 ευρώ. ... Εκεί που είχαμε ένα πλεονέκτημα, με την φέτα κορωνίδα μας στις εξαγωγές, θα φτάσει στο ράφι του ευρωπαϊκού σούπερ μάρκετ ... με το λευκό τυρί να έχει την μισή τιμή».

Ο κ. Φωτιάδης ανέφερε επίσης ότι «το 2022 καλύπταμε ως ελληνική χοιροτροφία το 25% των αναγκών των Ελλήνων καταναλωτών. Το 2023 δεν θα μπορούμε να καλύπτουμε ούτε το 12%. Το υπόλοιπο 88% θα είναι εισαγωγής. Στο γάλα πέρυσι είχαμε 40% επάρκεια, φέτος δεν θα είναι ούτε στο μισό. Το να μπορεί να ταΐσει μια χώρα το λαό της με δικά της προϊόντα είναι και θέμα εθνικής ανεξαρτησίας».

Σημείωσε επίσης ότι «από τον Έλληνα παραγωγό, το χοιρινό ήταν στο 1,3-1,4 ευρώ το κιλό στο "ζωντανό βάρος". Τώρα είναι στα 2 ευρώ. Το ελληνικό χοιρινό, για πάρα πολλούς λόγους, ήταν ακριβότερο έτσι κι αλλιώς. Τώρα, οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ έχουν στηρίξει τον πρωτογενή τομέα, υπάρχουν σοβαρά κράτη, σκέφτονται ότι χώρα χωρίς πρωτογενή τομέα δεν είναι χώρα. Έχουμε φτάσει να είμαστε μια χώρα με καθαρά τριτογενή τομέα, δίνουμε κρεβάτια στους Ευρωπαίους να έρχονται να κοιμούνται. Όπως είπε ο Ζίγδης την δεκαετία του '70, θα γίνουμε σερβιτόροι της Ευρώπης. Να γίνουμε, αλλά να είμαστε καλοπληρωμένοι σερβιτόροι. Γιατί όχι μόνο είμαστε σερβιτόροι, αλλά κακοπληρωμένοι σερβιτόροι. Και ό,τι τους ταΐζουμε εδώ, είναι εισαγωγής. Είναι τραγικό».

«Το 85% της διακίνησης του κρέατος γίνεται από τα σούπερ μάρκετ, το υπόλοιπο 15% είναι στα κρεοπωλεία, είναι πάρα πολύ μικρό το ποσοστό που τους έχει μείνει», διευκρίνισε ο ίδιος, εκτιμώντας ότι «αισχροκέρδεια υπάρχει στα φρούτα, όχι στο κρέας, γιατί είμαστε μικρή χώρα ... συγκεκριμένοι "παίκτες" διακινούν το προϊόν, 6-7 αλυσίδες σούπερ μάρκετ».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ Απόστολος Ραυτόπουλος επιβεβαίωσε ότι «καλύπτουμε σε γάλα το 35%-40% της κατανάλωσης που χρειάζονται οι πολίτες μας. Το υπόλοιπο είναι εισαγωγής. Τι συμβαίνει όμως όταν ο καταναλωτής πηγαίνει στο ράφι; Βρείτε μου ένα γάλα που να λέει στο ράφι ότι δεν είναι ελληνικό. Λέει "100% ελληνικό". Λέμε στο υπουργείο, "γιατί δεν κάνετε τους ελέγχους, γιατί δεν πάτε στην πηγή, από πού το πήρε το γάλα αυτό;". Δεν μπορεί να μειώνουν στον κτηνοτρόφο, 6-8 λεπτά του ευρώ σήμερα που μιλάμε, οι μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες που αγοράζουν το γάλα 47-50 λεπτά και το πουλάνε 1,8 ευρώ»...

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: