30.1.23

Στο «πόδι» οι αγρότες της Θεσσαλίας...



Από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν οι αγρότες σε διάφορες πόλεις της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της ημέρας δράσης τους στην περιοχή για την κλιμάκωση του αγώνα τους για την ανάδειξη και διεκδίκηση των αιτημάτων τους για τη βελτίωση των όρων ζωής τους και των δικαιωμάτων τους στην παραγωγή...

Συγκεκριμένα, είχε προγραμματισθεί μπλόκο δεκάδων Αγροτικών Συλλόγων από όλη τη Θεσσαλία, στις 12 το μεσημέρι, στον αυτοκινητόδρομο Ε65. 


Ταυτόχρονα ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης πραγματοποίησε συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, στις 11 π.μ. στον σταθμό του ΟΣΕ.


Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας έκανε κινητοποίηση, στις 11 π.μ., στο γραφείο υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Παράλληλα, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Αννης προχώρησε μηχανοκίνητη πορεία με τα τρακτέρ τους, στις 10.30 π.μ., στη διασταύρωση στο Μετόχι με κατάληξη το Μαντούδι αλλά και συσκέψεις στα χωριά για την ενημέρωση των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων και την οργάνωση του αγώνα, ώστε να απαιτηθούν μέτρα προστασίας τους αλλά και επιβίωσής τους.

Αγροτικό μπλόκο και αστυνομικό αντι-μπλόκο στην Καρδίτσα

Στον κόμβο του Ε65 στην Καρδίτσα αγρότες και κτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν μεγάλο μπλόκο με εκατοντάδες τρακτέρ.

Στη συνέχεια, οι αγρότες πραγματοποίησαν πορεία-κομβόι επί της εθνικής οδού με τα τρακτέρ τους, όπου συνάντησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που έφραζαν τον δρόμο τους με αντι-μπλόκο.


Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν επίθεση με χημικά και γκλοπιές από τις δυνάμεις καταστολής.


Σύμφωνα με τον 902.gr, επίθεση από τους αστυνομικούς δέχθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, που βρέθηκε στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών.

Τηλεφωνική παρέμβαση για την καταστολή και την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων έκανε στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Τι θα γίνει την επόμενη μέρα

Στη συνέχεια, οι αγροτικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν γενική συνέλευση πάνω στον Ε65. Εκεί ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), ευχαρίστησε για τη μαζική συμμετοχή αγροτών από Καρδίτσα και Τρίκαλα με τα τρακτέρ, αλλά και τους αγρότες από Λάρισα και Μαγνησία, καθώς και τις αντιπροσωπείες των εργατικών σωματείων και των φορέων που βρέθηκαν στο πλευρό τους στην σημερινή κινητοποίηση.

Στην συνέχεια κατήγγειλε για ακόμα μια φορά την κυβέρνηση που αρνείται εδώ και μια βδομάδα να απαντήσει στα αιτήματά τους, εκτοξεύοντας συκοφαντίες, ακόμη και την καταστολή εναντίον τους. Παρουσίασε επίσης συνοπτικά το πλαίσιο των αιτημάτων τους και τόνισε ότι ο αγώνας τους πρέπει να κλιμακωθεί με στήσιμο μπλόκων και πολύμορφη δράση σε όλη την χώρα. 

Τέλος αποφασίστηκε να συγκροτηθεί Συντονιστική Επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτών από κάθε χωριό και ανακοινώθηκε ότι το μπλόκο θα στηθεί κάτω από τον Ε65 στην παλιά Εθνική Οδό Καρδίτσας - Αθήνας και στον δρόμο Λάρισας - Καρδίτσας. Παράλληλα κάθε μέρα θα γίνονται αποκλεισμοί του Ε65, ενώ σε νέες γενικές συνελεύσεις θα καθοριστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις παρεμποδίζουν τους αγωνιζόμενους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους να μεταβούν με τα τρακτέρ τους στον αυτοκινητόδρομο Ε65 στην Καρδίτσα, που  κατέφθασαν με κομβόι εκατοντάδων τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα από όλη τη Θεσσαλία. Μάλιστα, η Αστυνομία έχει αποκλείσει την πόλη της Καρδίτσας!

Μαζικά και αγωνιστικά απαντούν με αποφασιστικότητα στην αστυνομοκρατία καθώς η κυβέρνηση πριν την εμφάνιση των αγροτών έστειλε κλούβες της Αστυνομίας, οι οποίες παρατάχθηκαν στον κόμβο του αυτοκινητόδρομου στην Καρδίτσα!

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, κλιμακώνοντας τον αγώνα για την επιβίωσή τους, έφτασαν στον Ε65 με κομβόι τρακτέρ που ξεκίνησαν νωρίτερα από διάφορα σημεία, τα οποία μετακίνησαν από τις πλατείες των χωριών όπου βρίσκονταν τις προηγούμενες ημέρες. 

Το πλαίσιο διεκδικήσεων των αγροτών

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους, λόγω απωλειών ξένων αγορών ή λόγω των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο.
Μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια.
Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
 

Το πρόγραμμα δράσεων των αγροτών τις επόμενες μέρες

Τρίτη 31 Ιανουαρίου:

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας καλεί σε μοτοπορεία στις 11 π.μ., από το αεροδρόμιο στο νοσοκομείο.
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου και αγροτικοί σύλλογοι καλούν σε συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία Ορεστιάδας στις 11 π.μ. Κάλεσμα συμμετοχής και συμπαράστασης απευθύνουν και εργατικά σωματεία της περιοχής.
Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, καλεί σε στήσιμο μπλόκου στον κόμβο Φιλώτα, στις 11 π.μ. 
Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου:

Οι αγρότες των Φαρσάλων θα βγάλουν τα τρακτέρ τους στην είσοδο της πόλης.
H Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και οι Σύλλογοι Πελοπίου και Περιχώρων, Χελιδονίου και Καυκονίας διοργανώνουν νέα κινητοποίηση στις 11 π.μ., με συγκέντρωση με τρακτέρ και μηχανήματα στην επαρχιακή οδό Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας στο ύψος της διασταύρωσης Πελοπίου.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος-Ντρίνιας» καλεί σε συγκέντρωση τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής στις 11 π.μ., έξω από την «Παναιγιάλεια Ένωση». 
Κυριακή 12 Φεβρουαρίου:

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων οργανώνει συλλαλητήριο την Κυριακή 12 Φλεβάρη, στις 11 π.μ. στον ΒΟΑΚ, και συγκεκριμένα στη διασταύρωση προς τα Μεγάλα Χωράφια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: