31.1.23

Κενά, αγκάθια και μεταγραφές...


Η συγκρότηση των ψηφοδελτίων είναι μια δύσκολη και πολυπαραγοντική εξίσωση, την οποία σε μεγάλο βαθμό επιλύει το ΠΑΣΟΚ με... τις ανακοινώσεις που έγιναν στην Κεντρική Επιτροπή. Στις λίστες που παρουσιάστηκαν την Κυριακή, περιλαμβάνονται υποψήφιοι από όλες τις εσωκομματικές πτέρυγες και γενιές της Χαριλάου Τρικούπη, ανδρουλακικοί, παπανδρεϊκοί και γεννηματικοί, πρόσωπα με εμπειρία και μακρά κομματική διαδρομή, αρκετοί νεοεισερχόμενοι στον πολιτικό στίβο, παιδιά πρώην υπουργών και βουλευτών (Δημήτρης Διαμαντίδης, Ρωξάνη Μπέη, Δημήτρης Οικονόμου, Νάντια Γιαννακοπούλου, Μαρία Δρυ, Θανάσης Γλαβίνας, Χρήστος Στρατάκης, Στέφανος Παραστατίδης), «λαμπερά» πρόσωπα (Σπύρος Πώρος, Βασίλης Σκουντής, Θανάσης Κατερινόπουλος, Νίκος Σαργκάνης) και ορισμένες μεταγραφές και εκπλήξεις. Παραμένουν, ωστόσο, μερικά «αγκάθια» που παραπέμφθηκαν να αντιμετωπιστούν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, ενώ δεν λείπουν και κάποιες πικρίες, αποχωρήσεις ή περιπτώσεις στελεχών που δεν θα είναι ξανά υποψήφιοι (Ζέφη Δημαδάμα, Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιώργος Καμίνης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου).

Μία από τις περιφερειακές ενότητες που έμεινε σε εκκρεμότητα είναι η Αρκαδία. Πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις, ο Απόστολος Σπυρόπουλος, γιος του ιστορικού στελέχους του κόμματος Ροβέρτου Σπυρόπουλου, έκανε γνωστό ότι θέτει εαυτόν εκτός ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας αιχμές κατά της ηγεσίας. Επιπλέον, πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με την υποψηφιότητα του αυτοδιοικητικού Βαγγέλη Γιαννακούρα, ο οποίος ήταν στο παρελθόν αντιπεριφερειάρχης του «γαλάζιου» Πέτρου Τατούλη και σήμερα περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξή του, έχοντας κατεβεί απέναντι στον συνδυασμό που στήριξε το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιστολή προς την επιτροπή Ψηφοδελτίων, εγείροντας ηθικό ζήτημα, έχει αποστείλει ο βουλευτής του νομού, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Σε αναζήτηση υποψηφίων βρίσκεται και η Ζάκυνθος, με τη Νομαρχιακή Επιτροπή του νησιού να διαψεύδει τα σενάρια περί δυστοκίας. Από τις υπόλοιπες περιοχές που δεν ανακοινώθηκαν ψηφοδέλτια: Στη Λακωνία προαλείφεται να είναι υποψήφια η Νάγια Γρηγοράκου, κόρη του Λεωνίδα Γρηγοράκου, πρώην υπουργού επί Ευάγγελου Βενιζέλου. Στην Καστοριά, έχουν γραφτεί τα ονόματα των Κοσμά Βαρσάμη και Βάσως Μαλέα, ενώ εκεί θα ήταν υποψήφιος ο Παντελής Περιβολάρης, που όμως αποσύρθηκε, ερχόμενος σε αντιπαράθεση με τη Χαριλάου Τρικούπη και για εργασιακά θέματα, καθώς εργαζόταν στο Γραφείο Τύπου. Τους Νομούς με αστερίσκο συμπληρώνουν οι μονοεδρικές της Ευρυτανίας και της Σάμου.

Νέα είσοδος-μεταγραφή από το γαλάζιο στρατόπεδο ήταν αυτή του Αλκιβιάδη Νουσηκύρου, ο οποίος θα ζητήσει την ψήφο των πολιτών της Πέλλας. Πολιτευτής της Ν.Δ. και μέχρι πρότινος περιφερειακός σύμβουλος με τον «γαλάζιο» συνδυασμό του νυν περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα. Ανεξαρτητοποιήθηκε πριν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, δηλώνοντας πως «η καινούργια πορεία που χαράσσει το ΠΑΣΟΚ» είναι το κυρίαρχο στοιχείο της επιλογής του.

Στον αντίποδα, με καταβολές ανανεωτικής Αριστεράς, προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ είναι ο πρώην βουλευτής Γιάννης Αμοιρίδης, που θα είναι υποψήφιος στον νότιο τομέα της Β’ Αθηνών και ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος, πρώην εκπρόσωπος Τύπου στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος κατεβαίνει στον βόρειο τομέα της ίδια περιφέρειας. Στην Α’ Αθηνών κατεβαίνει ο Γιώργος Γιάνναρος, γιος του Γρηγόρη Γιάνναρου, ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ εσ., της ΕΑΡ και του ΣΥΝ. Μετά ένα σύντομο πέρασμα από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019, όπου έλαβε μέρος στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, ο Χρήστος Ξενοκώστας επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ και θα είναι υποψήφιος στην Ανατολική Αττική. Τέλος, στη Β’ Θεσσαλονίκης θα δώσει τη μάχη η εκλεγείσα με το ΜέΡΑ25 και νυν ανεξάρτητη βουλευτής Κωνσταντίνα Αδάμου. Υποψήφιος πρόκειται να είναι και ο Γρηγόρης Λαμπράκης, γιος του αείμνηστου βουλευτή της ΕΔΑ...

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: