14.10.20

Βρετανία: Μακριά ακόμη το σενάριο εθνικού lockdown...Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν προσανατολίζεται ακόμη σε ένα πλήρες εθνικό lockdown στην Αγγλία, παρά τις εκκλήσεις από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης για ένα lockdown για «διακοπή του κυκλώματος», δήλωσε σήμερα η Τερίζ Κόφι, υπουργός Εργασίας και Συντάξεων.

Ερωτηθείσα από... το τηλεοπτικό δίκτυο Sky αν η Αγγλία οδεύει προς ένα εθνικό lockdown μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες η Κόφι απάντησε: «Δεν νομίζω ότι πρόκειται περί αυτού, αλλά αυτή θα εξακολουθήσει να είναι μια απόφαση, την οποία θα λάβει ο πρωθυπουργός».

Η Κόφι επισήμανε ακόμη ότι θα πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία να λειτουργήσει, στο σύστημα με τα μέτρα σε τρεις βαθμίδες, που ανακοίνωσε ο Τζόνσον τη Δευτέρα.


Ο αρχηγός των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Κιρ Στάρμερ ζήτησε χθες να επιβληθεί ένα lockdown για «διακοπή του κυκλώματος», διάρκειας δύο με τριών εβδομάδων για να σωθούν ζωές.

Όπως είπε ο Στάρμερ, οι χειρισμοί του Τζόνσον για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν αποδίδουν.

Αλλά οι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης ανέφεραν σε μια έκθεσή τους που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα ότι ένα πλήρες lockdown δύο εβδομάδων, από τις 24 Οκτωβρίου, θα μπορούσε να μειώσει τους θανάτους για το υπόλοιπο τους έτους, από περίπου 19.900 σε 12.100, έγραψαν οι Times.

Η έκθεση, την οποία υπογράφει ο Γκρέιαμ Μέντλεϊ, μέλος της κυβερνητικής Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας Εκτάκτων Καταστάσεων, αναφέρει ότι «η ιδανική περίοδος για ένα διάλειμμα είναι πάντα τώρα. Δεν υπάρχουν καλοί επιδημιολογικοί λόγοι για να καθυστερήσει αυτό το διάλειμμα».

Αν ο ημερήσιος αριθμός θανάτων ξεπεράσει τους 200, ένα lockdown για την «διακοπή του κυκλώματος» θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των νεκρών για τον υπόλοιπο χρόνο από 80.000 σε λιγότερους από 40.000, έγραψε η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: