31.10.20

"Μείνετε σπίτι" και στην Αγγλία...



Δραματικές ανακοινώσεις Τζόνσον για Lockdown ενός μήνα.
 «Αν δεν δράσουμε τώρα θα έχουμε χιλιάδες θανάτους κάθε μέρα»...
Νέο lockdown στην Αγγλία από την ερχόμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου, από την Ντάουνινγκ Στριτ, με θέμα την εξέλιξη της πανδημίας.

Ο... Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι τα μέτρα δεν είναι τόσο αυστηρά όσο εκείνα του περασμένου Μαρτίου και Απριλίου, αλλά το μήνυμα είναι και πάλι «μείνετε σπίτι». Τόνισε επίσης ότι εάν δεν δράσουμε τώρα, σύντομα η δυναμικότητα των νοσοκομείων θα ξεπεραστεί και θα έχουμε χιλιάδες θανάτους κάθε ημέρα.

Ο Τζόνσον συζήτησε την κατάσταση με τους υπουργούς του, μέσω τηλεδιάσκεψης και κατόπιν θα προχωρήσει σε συνέντευξη Τύπου, μαζί με τους επιστημονικούς συμβούλους του ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα. Η συνέντευξη τύπου είχε ανακοινωθεί αρχικά για τις 18.00, και βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Όπως έχει διαρρεύσει από νωρίς σε μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία της Βρετανίας, τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων μη αναγκαίων ειδών, των εστιατορίων, των παμπ και των επιχειρήσεων φιλοξενίας. Σε αντίθεση όμως με το lockdown της άνοιξης, τόσο τα σχολεία όσο και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν ανοιχτά. Η διάρκεια ισχύος των νέων μέτρων θα είναι μέχρι τις 2 Δεκέμβρη, σύμφωνα με τις διαρροές.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να αποφύγει να χρησιμοποιήσει την λέξη «lockdown» για να νέα μέτρα, και πιθανώς να αναφερθεί σε αυτά ως περιορισμούς «επιπέδου 4» , επεκτείνοντας ουσιαστικά το υπάρχον σύστημα των 3 επιπέδων επικινδυνότητας της χώρας.

Νωρίτερα η εφημερίδα Times είχε μεταδώσει ότι ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει καραντίνα από την Τετάρτη μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου στην Αγγλία, όπου ο νέος κορωνοϊός εξαπλώνεται ταχύτερα. Τα μη απολύτως αναγκαία εμπορικά καταστήματα θα κλείσουν, όμως βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολεία και πανεπιστήμια θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Mail, οι επιστημονικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού τον προέτρεπαν το τελευταίο διάστημα να ενεργήσει γρήγορα ώστε να αναχαιτιστεί τώρα η εξάπλωση της πανδημίας και να μπορέσουν οι Βρετανοί να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα.

Ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο τα κρούσματα στη Βρετανία

Οι νεοι περιορισμοί για την ανάσχεση της επιδημίας έρχονται λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκε ότι το ΗΒ έχει πλέον καταγράψει πάνω από 1 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με το Reuters.

Ανάμεσα στις 31 Ιανουαρίου και τις 31 Οκτωβρίου 2020, 1.011.660 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον νέο κορωνοϊό μετά από εξέταση, βάσει των στοιχείων της βρετανικής κυβέρνησης. 

Το τελευταίο 24ωρο 21.915 νέες μολύνσεις καταγράφηκαν στη χώρα, ενώ 326 άτομα έχασαν τη ζωή τους από Covid-19.

To Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα μετά την Ισπανία που ξεπέρασε αυτό το μαύρο ορόσημο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: