31.10.20

«Πάνε να μας καταστρέψουν...













...μετατρέποντας τη θάλασσα του Πόρτο Ράφτη σε βόθρο»...
«Επιχειρούν να μετατρέψουν τη θάλασσά μας σε βόθρο! Πάνε να μας καταστρέψουν» δηλώνουν αγανακτισμένοι οι κάτοικοι του Πόρτο Ράφτη και των όμορων περιοχών, που διαπιστώνουν ότι... η επικείμενη μεταφορά των ακαθάρτων λυμάτων των γύρω δήμων στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κορωπίου - Παιανίας και ακολούθως ο σχεδιασμός να μετατραπεί σε τελικό αποδέκτη των όσων θα εξάγονται από το εν λόγω εργοστάσιο η θαλάσσια περιοχή της γραφικής Χαμολιάς, (της παραλίας που βρίσκεται μεταξύ Πόρτο Ράφτη και αρχαιολογικού χώρου Βραυρώνας), απειλεί ανοικτά τον τόπο τους με οικολογική καταστροφή.

Όπως μας τονίζει χαρακτηριστικά η κα Ελένη Κανελλοπούλου, κάτοικος του Πόρτο Ράφτη και τέως δημοτική σύμβουλος, ξεκάθαρα «ο κόλπος του Πόρτο Ράφτη κινδυνεύει από τα αντλιοστάσια που δημιουργούνται μέσα στη θάλασσα. Ο κόσμος δεν έχει καταλάβει ότι πρόκειται για βόθρους μέσα στη θάλασσα, και πως δημιουργούνται πέντε ακόμη παραπήγματα στις παραλίες (εννοεί τα υπόλοιπα αντλιοστάσια που θα βρίσκονται στην ξηρά)».

Ανάλογη είναι η άποψη και της κας Θάλειας Μπέη, αναπληρώτριας συμβούλου στην Περιφέρεια Αττικής και επίσης κατοίκου του Πόρτο Ράφτη. «Τα λύματα του δήμου Σαρωνικού δεν μπορούν επ’ ουδενί να αποχετεύονται μέσω του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου - Παιανίας στον Ευβοϊκό κόλπο. Σκεφτείτε ότι από το ΚΕΛ μέχρι να έρθουν στη θάλασσα του Πόρτο Ράφτη, και ειδικότερα στην παραλία της Χαμολιάς, διανύουν μέσω αγωγών 55 χιλιόμετρα».

Στη συνομιλία που είχαμε μαζί της, μας είπε: «Γνωρίζουμε από τους ψαράδες της περιοχής, ότι τα θαλάσσια ρεύματα όταν θα έχουμε βοριά, τα λύματα θα κατευθύνονται προς εμάς, μπροστά στο Πόρτο Ράφτη και όταν θα φυσάει νοτιάς, θα πηγαίνουν προς την Εύβοια» επηρεάζοντας με αυτό τον τρόπο και πολλές ακόμη παραλίες της Ανατολικής Αττικής που μέχρι και σήμερα θεωρούνται «στολίδι» τόσο για όσους μένουν εκεί όσο και για τους επισκέπτες που περνούν από εκεί και απολαμβάνουν το καλοκαίρι το μπάνιο τους και το χειμώνα το φαγητό τους στα ταβερνάκια της περιοχής.

Την ίδια ώρα, η πρακτική της ΕΔΥΑΠ γεννά ερωτήματα και εύλογες απορίες. Παρά το γεγονός ότι χιλιάδες κάτοικοι, από τον Σχινιά μέχρι τον Πόρτο Ράφτη, θεσμικοί φορείς και σύσσωμη η δημοτική αρχή ζητούν εδώ και μήνες από την εταιρεία να δουν την περιβαλλοντική μελέτη που αφορά τη λειτουργία του νέου Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Παιανίας - Κορωπίου, καθώς τα λύματα θα χύνονται στη θαλάσσια περιοχή τους, κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί εφικτό καθώς η ΕΔΥΑΠ δεν την δημοσιοποιήσει. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως κάτι άλλο, άκρως σημαντικό, συμβαίνει και χαρακτηριστικά μας λένε: «Πλέον δεν πιστεύουμε ό,τι κι αν μας δείξουν».

πηγη newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: