30.10.20

Σμύρνη: Ολονύχτια μάχη στα χαλάσματα...


Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Βυθισμένη στο... πένθος η γειτονική μας χώρα. Κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα αρκετά κτίρια. Το κακό ιστορικό των γειτόνων μας στην αντισεισμική προστασία προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην περιοχή της Σμύρνης, όπου αρκετά πολυώροφα κτίρια κατέρρευσαν. Ο αριθμός των νεκρών όσο περνούν οι ώρες αυξάνεται. Μέχρι αργά το απόγευμα 12 άνθρωποι είχαν χάσει της ζωή τους και 419 τραυματίστηκαν. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως δεκάδες κάτοικο της Σμύρνης στις «χάρτινες» πολυκατοικίες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα, με τους διασώστες αλλά και πολλούς απλούς ανθρώπους να δίνουν μάχη με τον χρόνο για να τους βγάλουν ζωντανούς. Οι καταγραφές σε βίντεο τόσο από τα κτίρια που καταρρέουν, αλλά και από το πρωτοφανές για την περιοχή της Μεσογείου χτύπημα τσουνάμι στην πόλη είναι συγκλονιστικές. Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απευθύνθηκε στους πολίτες της χώρας του που επλήγησαν από τον σεισμό: «Μήνυμα σε όλους τους πολίτες μας που επλήγησαν από τον σεισμό στη Σμύρνη. Το κράτος μας με όλα τα μέσα θα σταθεί πλάι στους πολίτες που επλήγησαν από τον σεισμό. Αναλάβαμε πρωτοβουλία προκειμένου να ξεκινήσουν εργασίες στην περιοχή με όλους τους αρμόδιους φορείς και υπουργεία».
Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι εκτός από τη Σμύρνη και τις γύρω περιοχές, ο σεισμός έγινε αισθητός στo Μποντρούμ (Αλικαρνασσό), στην Προύσα αλλά και την Κωνσταντινούπολη, ενώ κουνήθηκε ακόμη και το Τεκιρντάγ (Ραιδεστός) στην Ανατολική Θράκη! 

 Η διπλωματία των σεισμών 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 Όπως έκανε γνωστό μέσα από μήνυμά του στο Twitter ο κ. Μητσοτάκης, τηλεφώνησε στον Τούρκο πρόεδρο για να του εκφράσει τα συλλυπητήρια του για τις απώλειες ζωών από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Σάμο και τα τουρκικά παράλια. «Τηλεφώνησα στον πρόεδρο Ερντογάν για να του εκφράσω τα συλλυπητήρια μου για την τραγική απώλεια ζωών από τον σεισμό που χτύπησε τις δύο χώρες μας. Παρά τις διαφορές μας, αυτές είναι στιγμές που οι πολίτες μας πρέπει να είναι ενωμένοι», τονίζει ο πρωθυπουργός. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ευχαριστώ, κύριε πρωθυπουργέ. Προσφέρω τα συλλυπητήριά μου στην Ελλάδα εκ μέρους μου και εκ μέρους του τουρκικού λαού. Η Τουρκία, επίσης, είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να θεραπεύσει τις πληγές της. Το ότι δύο γείτονες δείχνουν αλληλεγγύη σε δύσκολους καιρούς είναι πολυτιμότερο από πολλά πράγματα στη ζωή».


 Μετά τον σεισμό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αποσταλούν άμεσα δυνάμεις της ΕΜΑΚ στην Τουρκία για να βοηθήσουν σε απεγκλωβισμό παγιδευμένων πολιτών. «H σκέψη μας αυτή την ώρα είναι στους κατοίκους της Σάμου και σε όσους συνδράμουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό του ο Νίκος Δένδιας. 

 Μηνύματα αλληλεγγύης φθάνουν απ' όλο τον κόσμο από ηγέτες και διεθνείς οργανισμούς... 

Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: