30.10.20

Στην εποχή του ΚυΜ...



Μια παραλλαγή της ιστορικής φράσης του Ανδρέα Παπανδρέου «μη χτυπάτε τη Δήμητρα, χτυπήστε εμένα» ακούσαμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν φώναξε «μη χτυπάτε τον Τσιόδρα, χτυπήστε εμένα».

Η παραλλαγή θα ήταν... έτσι κι αλλιώς καρικατούρα γιατί δεν υπάρχει στοχοποίηση του Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά μια τάση αυτο-απαξίωσης από τον ίδιο για τον επιστημονικό του ρόλο με δήλωσεις όπως η τελευταία για «αδυναμία να επενδύσουμε στα ΜΜΜ». Αλλά και επειδή ο επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συνεργάζεται με την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας δεν είναι εξαρτημένος - ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε -  από τον πρωθυπουργό ώστε να χρειάζεται την προστασία του. 


Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να κρυφτεί πίσω από τον Σωτήρη Τσιόδρα για να οικειοποιηθεί αυθαίρετα το κύρος του και τον κοινωνικό σεβασμό, κατέληξε στο απόλυτο φιάσκο όταν δημοσιοποιήθηκαν κατά λάθος από τις ιστοσελίδες του «Φιλελεύθερου» και του «Πρώτου Θέματος» τα «σκονάκια» του Μεγάρου Μαξίμου που καλούσαν τα ΜΜΕ να καταγγείλουν τον Αλέξη Τσίπρα για τη (δήθεν) στοχοποίηση του Σωτήρη Τσιόδρα. 


Όπως συνήθως συμβαίνει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας ούτε ζήτησε συγγνώμη ούτε χαμήλωσε το βλέμμα αλλά έκανε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση όσο πιο επιθετικά μπορούσε. Η παραδοχή από το Liberal του λάθους τον εξέθεσε αλλά ούτε τότε αισθάνθηκε την ανάγκη να δώσει οποιαδήποτε εξήγηση ή διευκρίνιση.

Αναμενόμενο. Έχοντας ετοιμάσει ένα νέο χρηματικό δωράκι στα κανάλια αισθάνεται απολύτως ασφαλής. Και πράγματι στα περισσότερα βραδινά δελτία ειδήσεων δεν υπήρχε αναφορά στο ρόλο αρχισυντάκτη που έχουν αναλάβει στο Μέγαρο Μαξίμου παρά μόνο δόθηκε έμφαση στην έκκληση του πρωθυπουργού να μην «στοχοποιείται συστηματικά» ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Συμβαίνει κάτι τέτοιο; Ναι, αν οποιαδήποτε κριτική θεωρηθεί στοχοποίηση. Ο καθηγητής προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις όταν στην τελευταία τηλεοπτική του εμφάνιση κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς υποστηρίζοντας σε ρόλο αρμόδιου υπουργού ότι δεν είναι δυνατό να αυξηθεί ο αριθμός των λεωφορείων.

 

Υπήρξε επίσης ενόχληση για το ότι προέταξε την ατομική ευθύνη συσκοτίζοντας τις πολιτικές ευθύνες για την έκρηξη των κρουσμάτων και για το ότι έδειξε μεγάλη σχολαστικότητα στο να μη θίξει κατά κανέναν τρόπο την κυβέρνηση παρόλο που, πολλοί επιστήμονες αλλά και μέλη της επιτροπής, με δημόσιες τοποθετήσεις, έχουν αναδείξει τα λάθη στη διαχείριση αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει πάντα υπόψιν τις εισηγήσεις των ειδικών.

Αλλά για τον Κυρ. Μητσοτάκη το μόνο σημαντικό να να χρησιμοποιήσει τον καθηγητή λοιμωξιολογίας ως εργαλείο για να απαλλαγεί από τις τεράστιες δικές του ευθύνες για την έκβαση της πανδημίας και την κακή κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας παρά τον άπλετο χρόνο και το άφθονο κοινοτικό χρήμα που είχε για να το ενισχύσει. Δίνοντας βάρος στην επικοινωνίας στοχεύει και στον Αλέξη Τσίπρα προσπαθώντας να τον «δαιμονοποιήσει» ως υπονομευτή της εθνικής προσπάθειας για την αντιμετωπιση του υγειονομικού κινδύνου. Αυτή ήταν και η «γραμμή» προς τα ΜΜΕ που αποκαλύφθηκε από γκάφα.

Όσο αυξάνονται τα κρούσματα και λιγοστεύουν οι διαθέσιμες ΜΕΘ τόσο πιο ακραία γίνεται η πόλωση που καλλιεργείται από το Μέγαρο Μαξίμου. Η τοξικότητα που δημιούργησαν προεκλογικά καλλιεργώντας τυφλό αντιΣΥΡΙΖΑ μένος "τους βγήκε" και επανέρχονται στην ίδια συνταγή.

Είναι κρίμα πρώτα απ όλους για τον ίδιο τoν Σωτήρη Τσιόδρα να χρησιμοποιείται από το σύστημα Μητσοτάκη τόσο ανενδοίαστα, ώστε να κρύψουν πίσω του λάθη (πχ άνοιγμα άνευ όρων του τουρισμού το καλοκαίρι), ιδιοτελείς σκοπιμότητες (πχ μη επίταξη ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων), ανικανότητα (πχ φιάσκο με τις μάσκες στα σχολεία), ιδεοληψίες (πχ μη συνταγογράφηση των τεστ), κρυφή ατζέντα (πχ πλάνο ιδιωτικοποίησης των ΜΜΜ).

Είναι περισσότερο κρίμα όμως για τους ανθρώπους που κινδυνεύει η ζωή τους επειδή ανήκουν σε ευπαθή ομάδα, για όσους χάνουν τη δουλειά τους, για εκείνους που παλεύουν μόνοι να επιβιώσουν ψυχικά, δηλαδή για όλους όσοι θα πληρώσουν πιο ακριβά το τίμημα των πολιτικών μιας εξουσίας. η οποία είναι απορροφημένη αποκλειστικά στην αναπαραγωγή της. 

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: