30.10.20

Οι αθώοι και οι... ένοχοι...


Άντα Ψαρρά 

 Γεγονός είναι πως η πρόεδρος του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων διατύπωσε τη διαφωνία της για την επιεικέστατη απόφαση σχετικά με τις ποινές στη δίκη του «Noor One». Ομως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως... δεν έγινε γνωστό ποιοι ήταν οι πραγματικοί διευθυντές της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης καθώς είναι δεδομένο πως μια τέτοια ποσότητα ηρωίνης, η μεγαλύτερη που πιάστηκε ποτέ στην Ευρώπη, δεν είναι υπόθεση που οργανώθηκε μόνο από δυο Ελληνες και τρεις Τούρκους. 

Ποιος αγόρασε, με ποια κεφάλαια, ποιος φόρτωσε, πώς μετέφερε, πώς πέρασε τους ελέγχους και κυρίως ποιος επρόκειτο να πουλήσει και να κερδίσει εκατοντάδες εκατομμύρια προσφέροντας θάνατο δεν θα το μάθουμε μάλλον ποτέ. Πολύ περισσότερο όταν στην ανθρώπινη αυτή αλυσίδα έπεσαν ξαφνικά νεκροί πολλοί από τους κρίκους της. Για να εξηγούμαστε! 

Τα ισόβια είναι έτσι κι αλλιώς μια πολύ σκληρή ποινή που λίγο απέχει από τη θανατική. Ευτυχώς βέβαια στις περισσότερες χώρες αλλά ακόμα και στην Ελλάδα τα ισόβια μεταφράζονται σε μέγιστη διάρκεια 25 ετών. Οταν όμως τα ισόβια (κακώς) μοιράζονται σαν στραγάλια κι όταν πολύ περισσότερο το εμπόριο θανάτου προβλέπει ανάλογες καταδίκες, είναι άξιο απορίας πώς μια ολόκληρη επιχείρηση μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης εκτελέστηκε από μια εγκληματική οργάνωση δύο (!) Ελλήνων, κάποιων Τούρκων και μερικών νεκρών αλλοδαπών μαρτύρων. 

 Μετά τη συγκεκριμένη απόφαση δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει ο κάθε πολίτης το γιατί μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει ανακριτής που να θέλει να προχωρήσει και στην παρεμπίπτουσα δικογραφία η οποία αφορά τις διώξεις κατά του Β. Μαρινάκη και τριών συνεργατών του για τραπεζικά εμβάσματα στο Ντουμπάι και σε εταιρεία συμφερόντων του πρώην πλέον ισοβίτη Μ. Γιαννουσάκη. Επίσης καμία εντύπωση δεν θα προκαλέσει ακόμα και η επιβολή πειθαρχικής ποινής ως «ανταμοιβή» για τους λιμενικούς που ξεδιάλυναν την υπόθεση και κατάσχεσαν το πλοίο και το φορτίο. 

 Μάλιστα, ενώ αυτή η υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο σε ό,τι αφορούσε τις μηνύσεις, ο νέος αρχηγός του Λιμενικού, μόλις διορίστηκε επί Ν.Δ., θεώρησε καλό να κάνει νέα ΕΔΕ στην οποία «κλήθηκαν να καταθέσουν ως ύποπτοι (!) οι δύο λιμενικοί (ο προανακριτικός υπάλληλος και ο προϊστάμενός του) που συμμετείχαν στην ομάδα που εξάρθρωσε την εγκληματική οργάνωση της ηρωίνης. 

 Η ΕΔΕ έγινε με βάση τις μηνύσεις των Μαρινάκη, Κουρτάκη και Γιαννουσάκη, που δύο φορές στο παρελθόν απορρίφθηκαν και μπήκαν στο αρχείο. («Εφ.Συν.», 17.8.2020)... 

 Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: