31.10.20

Η Σαμος μετραει τις πληγες της...


Οι εκτιμησεις των σεισμολογων...
Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός ενώ αναμένονται μετασεισμοί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.


Στη Σάμο δεν μπορεί... να εκδηλωθεί σεισμός μεγαλύτερος από αυτόν που έγινε χθες το μεσημέρι, αλλά μέχρι 6,2 Ρίχτερ εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. 

Τα τσουνάμι που ακολούθησαν τον σεισμό προκάλεσαν νέες σοβαρές ζημιές. Οι κάτοικοι παραμένουν ανάστατοι. 
 
Στο Βαθύ της Σάμου ένα κορίτσι και ένα αγόρι 15 και 17 ετών έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από τοιχίο που κατέρρευσε ενώ περνούσαν από δίπλα του γυρνώντας από το σχολείο. Τα παιδιά περνούσαν από ένα στενό δρομάκι όταν το τοιχίο κατέρρευσε και τα καταπλάκωσε πριν προλάβουν να αντιδράσουν. Παρά την άμεση κινητοποίηση περίοικων και πυροσβεστικής το αγόρι ανασύρθηκε νεκρό και το κορίτσι υπέκυψε στα τραύματά του λίγο αργότερα

Στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού μεταφέρθηκε λίγο πριν από τις 10 το βράδυ  της Παρασκευής ένας 14χρονος  που φέρει δύο σοβαρά τραύματα στο πόδι και στη γνάθο. Το παιδί  επισκέφθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Θα υποβληθεί τις επόμενες ώρες σε χειρουργική επέμβαση.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς από το νησί όπου βρίσκεται χαρακτήρισε την κατάσταση εξαιρετικά σοβαρή, ενώ η υπηρεσία 112 έστειλε μηνύματα προειδοποίησης για τσουνάμι σε Σάμο, Χίο Κω και Ικαρία, αλλά και μήνυμα ειδικά για τους κατοίκους της Σάμου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να παραμείνουν σε εξωτερικούς χώρους. 

Στο νησί έχουν μεταβεί η ΕΜΑΚ, διασώστες του ΕΚΑΒ,  μηχανικοί από την Πολιτική Προστασία και από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Παράλληλα, έχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός του υπουργείου Εσωτερικών για την καταγραφή των ζημιών και για τα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες των ανθρώπων που έχουν πληγεί. Έχουν ήδη στηθεί  σκηνές για μια πρώτη φιλοξενία, ενώ έχουν δεσμευθεί και  δωμάτια. Όπως διευκρίνισε ο κύριος Χαρδαλιάς  το νησί θα κηρυχθεί άμεσα σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης .

Φωτο απο την εκπομπλη του Γ. Αυτια

Δεν υπάρχουν σχόλια: