30.10.20

Ποια επόμενη μέρα;...



Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη να ξεπερνά και τα πιο απαισιόδοξα σενάρια ακυρώνονται τόσο σε επικοινωνιακό όσο και σε ουσιαστικό επίπεδο οι στρατηγικές επιστροφής στην προ Covid-19 κανονικότητα.

Τη... σκληρή αυτή πραγματικότητα επιβεβαιώνει η ταυτόχρονη κορύφωση των περιοριστικών μέτρων σε Γαλλία και Γερμανία.

Μακρόν και Μέρκελ, με τους δραματικούς τόνους των δηλώσεών τους, ομολογούν εμμέσως πλην σαφώς ότι η πραγματικότητα απαιτεί επανασχεδιασμό σε μηδενική βάση της επόμενης μέρας της πανδημίας.

Αλλωστε η εικόνα τους σήμερα θυμίζει καπετάνιο πλοίου που πλέει σε αχαρτογράφητα νερά, ένα στίγμα που προβάλλει σαν ακραία αντίστιξη του μαχητικού βολονταρισμού που εξέπεμπαν στα τέλη Μαΐου όταν ανακοίνωναν τη γαλλογερμανική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αν η εξέλιξη της πανδημίας βραχυκυκλώνει -αν δεν ακυρώνει- τη διασφάλιση της επιστροφής στην κανονικότητα, τότε δύο δρόμοι εναλλακτικών επιλογών προβάλλουν ήδη στον ορίζοντα της επόμενης μέρας στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Ο ένας δρόμος είναι η διαφύλαξη της λειτουργίας μιας αυτορρυθμιζόμενης παγκόσμιας αγοράς, επιλογή η προώθηση της οποίας προϋποθέτει μια δέσμη κατασταλτικών μέτρων για την επιβολή μιας διαχειρίσιμης σταθερότητας.

Ο άλλος δρόμος είναι η διατύπωση ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, που να στοχεύει στην άμβλυνση τόσο των κοινωνικών όσο και των περιφερειακών ανισοτήτων.

Γαλλία και Γερμανία, παρά τις εθνικές τους ιδιαιτερότητες, βαδίζουν σε εκλογικές αναμετρήσεις την άνοιξη του 2022 και το φθινόπωρο του 2021 αντίστοιχα, όπου ζητούμενο προβάλλει να είναι το εύρος της κόπωσης και της οργής των ψηφοφόρων για τη διαχείριση της πανδημίας από τους κυβερνώντες.

Επιστροφή στην κανονικότητα μετά την κρίση του 1929 επιδίωξαν ο Χούβερ στις ΗΠΑ, ο Λαβάλ στη Γαλλία και ο Μπρίνιγκ στη Γερμανία.

Στις ΗΠΑ το New Deal του Ρούζβελτ μετά το 1933 και στη Γαλλία το Λαϊκό Μέτωπο μετά το 1936 δυνάμωσαν τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή, την ώρα που στη Γερμανία επιβαλλόταν μια ζοφερή καταστολή στο όνομα της κανονικότητας της σταθεροποίησης.

Γιώργος Καπόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: