31.10.20

Λείπει η σοβαρή συζήτηση για τη διαχείριση της πανδημίας...






















Ηλίας Μόσιαλος

Γίνεται μεγάλη συζήτηση για την προβολή ή μη συγκεκριμένων ψεκασμένων απόψεων για το αν υπάρχει πανδημία ή όχι. Η άποψη μου είναι ότι δεν υπάρχει... ισοδυναμία στην παρουσίαση επιστημονικών απόψεων και ψεκασμένων απόψεων.

Αυτό που λείπει είναι η αντιπαράθεση και η σοβαρή συζήτηση διαφορετικών επιστημονικών απόψεων για τη διαχείριση της πανδημίας. Να ακουστούν ιδέες και προτάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πληρέστερη διαχείριση, στην καλύτερη συλλογή δεδομένων και στην ενίσχυση των πολιτικών που υιοθετούνται.

Οι απόψεις των αρνητών της πανδημίας δεν πρέπει να αποκλείονται αλλά να αντιμετωπίζονται σθεναρά, όχι ως ευκαιρία για φθηνό τηλεοπτικό προϊόν. Δυστυχώς η κουλτούρα μέρους της Ελληνικής τηλεόρασης που ακροβατεί ανάμεσα σε Τουρκικές σειρές και εθνικιστικές εξάρσεις δεν επιτρέπει την άσκηση ερευνητικής και κοπιαστικής δημοσιογραφίας.

Εύκολα τηλεοπτικά προϊόντα, βομβαρδισμός θεμάτων με αντικρουόμενα μηνύματα, τρομολαγνία αλλά και ‘δεν τρέχει τίποτα’ ανακατεύονται και σερβίρονται ως πετυχημένες συνταγές τηλεοπτικής επιτυχίας.

Παρουσιαστές που διακόπτουν συνέχεια, πολλαπλά παράθυρα με καλεσμένους που υψώνουν τη φωνή τους και την ένταση των επιχειρημάτων τους για να ‘ακουστούν’. Ο ήρεμος λόγος και η αναλυτική προσέγγιση θεωρούνται από πολλούς αδυναμία και δεν συνάδουν με το γρήγορο και εφήμερο τηλεοπτικό προϊόν.

Το πρόβλημα επομένως δεν είναι η προβολή ή μη των ψεκασμένων απόψεων στη χώρα μας. Είναι πολύ μεγαλύτερο και σοβαρότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: