31.10.20

Οι φυλές της νύχτας...



 Η νύχτα πέφτει σαν βλέφαρο. Απότομα κομμένη με την ακρίβεια γκιλοτίνας. Η κυβέρνηση κρύβει κάτω από τη νύχτα τα σκουπίδια της ημέρας της. Την... πλήρη ανικανότητά της να διαχειριστεί την πανδημία. Κάποιοι θα πούνε πως το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας ίσως να μην είναι επαρκές, αλλά είναι απαραίτητο σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το lockdown.

Το επιχείρημα θα είχε νόημα αν η στάση αυτή από την πλευρά της κυβέρνησης είχε συνέπεια. Γιατί, ας μη γελιόμαστε, η καραντίνα είναι μια χρυσή ευκαιρία για την κυβέρνηση ώστε να επιβάλει ιδεολογία. Οι πρόσφατες απαντήσεις Πέτσα ήταν ενδεικτικές. Οταν ρωτήθηκε για τις εικόνες του άπειρου πλήθους χωρίς μάσκα στην εκκλησία κατά τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, απάντησε με κάτι γελοίες αοριστολογίες, ενώ καταλήγοντας δεν παρέλειψε να κατσαδιάσει (από το πουθενά και χωρίς ειρμό) για άλλη μία φορά τη νεολαία που βγαίνει στις πλατείες.

Η κυβέρνηση κάνει τις επιλογές της. Αφήνει αχαλίνωτους τους όρους του εκκλησιασμού και τη λειτουργία της Εκκλησίας, ψηφίζει τον πτωχευτικό κώδικα ώστε να έρθει τέλος στην ιδιοκατοίκηση, ενώ η οικονομία καταρρέει από την πανδημία (νεοφιλελεύθερη ονείρωξη ήδη από την εποχή των πρώτων μνημονίων) και αποφεύγει τα δημόσια έξοδα σε προσλήψεις γιατρών, δασκάλων και προσωπικού καθαριότητας σε σχολεία και λοιπές υπηρεσίες.


Ξοδεύει όμως χωρίς δεύτερη σκέψη σε προσλήψεις οπλιτών και αστυνομικών, σε εξοπλισμούς και κυρίως στα ΜΜΕ που πια μπορούμε να τα βλέπουμε ως προέκταση της κυβέρνησης. Η γκάφα του Πρώτου Θέματος και του Liberal, που δημοσίευσαν τις υποδείξεις του Μαξίμου -οι οποίες συνόδευαν την ομιλία Μητσοτάκη- για την κριτική που τα μέσα πρέπει να κάνουν στην αντιπολίτευση, είναι ενδεικτική. Τόσο των σχέσεων κυβέρνησης και μέσων όσο και της αλαζονείας αμφοτέρων απέναντι στους πολίτες/αναγνώστες.

Ενα μέτρο λοιπόν δεν μπορεί να κριθεί ως χρήσιμο, ως αποτελεσματικό ή ως απαραίτητο από μόνο του αλλά σε συνάρτηση με όλα τα άλλα. Δεν έχει νόημα π.χ. να λες ότι πλένεις συνεχώς τα χέρια σου αν μπαίνεις στα μέσα μεταφοράς χωρίς μάσκα. Ετσι και η νυχτερινή καραντίνα δεν έχει κανένα νόημα, όταν αφήνεις τα μέσα μεταφοράς, τα σχολεία και τα νοσοκομεία σε αυτό το χάλι. Είναι απλώς μια ευκαιρία για την υπερσυντηρητική κυβέρνηση να λύσει τη διαφορά της με έναν κόσμο. Τον φαντασιακό κόσμο της νύχτας.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Θωμά Τσαλαπάτη, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: