27.10.20

Με κρατική καταστολή...












...«ξορκίζει» η Ιταλία το ενδεχόμενο δεύτερου γενικευμένου lockdown (BINTEO)...
Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς να αυξάνονται καθημερινά, χιλιάδες πολίτες στην Ιταλία διαδηλώνουν τις τελευταίες μέρες, διαμαρτυρόμενοι για τα ελλιπέστατα μέτρα της κυβέρνησης Κόντε. Τα νέα μέτρα προβλέπουν... υποχρεωτικό κλείσιμο στις 18:00 για εστιατόρια, καφέ, μπαρ, γυμναστήρια, κινηματογράφους και θέατρα. Τη Δευτέρα χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις σε πόλεις της χώρας.
Σύμφωνα με το Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης, κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίων εναντίον του γενικού lockdown που αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση του Κόντε, καθώς αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί, εν μέσω του δεύτερου κύματος πανδημίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις, κυρίως στις πόλεις του Τορίνο και του Μιλάνου, όπου οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, που προχώρησαν σε χρήση βίας και χημικών.

 

 Με τα νέα μέτρα, που έχουν ισχύ μέχρι τις 24 Νοεμβρίου, εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες πρέπει να σταματούν την παροχή υπηρεσιών σάλας στις 18:00 και να προσφέρουν μόνο πακέτο μέχρι τα μεσάνυχτα. Απαγορεύονται επίσης τα αθλήματα επαφής, αλλά τα καταστήματα και οι περισσότερες επιχειρήσεις παραμένουν ανοιχτά. Στην εκπαίδευση, το 75% των μαθητών σε γυμνάσια και λύκεια και των φοιτητών στα ιταλικά πανεπιστήμια θα παρακολουθούν μαθήματα εξ’ αποστάσεως και όχι με φυσική παρουσία στην τάξη. Οι περιφερειακές κυβερνήσεις είχαν ζητήσει να γίνεται εξολοκλήρου εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ανέφεραν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο η υπουργός Παιδείας Lucia Azzolina απέρριψε την πρόταση. Η κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να «μην κυκλοφορούν για μεγάλη χρονική διάρκεια» εντός των πόλεών τους και να μη βγαίνουν έξω από αυτές, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο, καθώς και να αποφεύγουν τη χρήση δημόσιων μεταφορών, εάν είναι δυνατόν. «Πιστεύουμε ότι θα υποφέρουμε λίγο αυτόν τον μήνα, αλλά με το να σφίξουμε τα δόντια μας με αυτούς τους περιορισμούς, θα μπορέσουμε να αναπνέουμε ξανά τον Δεκέμβριο», είχε δηλώσει ο Κόντε την Κυριακή, πριν ξεσπάσει το νέο κύμα διαδηλώσεων. Σημειώνεται ότι στη Νάπολη, χιλιάδες έμποροι και εργαζόμενοι σε εστιατόρια και καφετέριες διαδήλωσαν εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους στους περιορισμούς αυτούς, με κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία Πλεμπισίτο. Έξω από την είσοδο εστιατορίου, στην οδό Σάντα Λουτσία, τοποθέτησαν ξύλινο φέρετρο και δίπλα του τα ομοιώματα δυο σερβιτόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: