29.4.15

Τσίπρας: Ειδική τεχνική ομάδα για την οικονομική συνεργασία ...

...με Κύπρο και Αίγυπτο...
Στο κυπριακό προεδρικό Μέγαρο πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου- Αιγύπτου- Ελλάδας, όπου αποφασίστηκε η οικονομική συνεργασία τόσο των τριών χώρων, όσο και...
στενότερη συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο.

Ο έλληνας πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά την Σύνοδο ευχαρίστησε τον κύπριο πρόεδρο για τη φιλοξενεία της δεύτερης συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής και σημείωσε ότι η φιλία που ενώνει τους τρεις λαούς πλέον θα έχουν έναν συγκεκριμένο αντίκτυπο μέσα από πρωτοβουλίες. «Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία μας σε διάφορους τομείς, όπως την αντιμετώπιση του τζιχαντισμού, της τρομοκρατίας, να εμπεδώσουμε την συνεργασία για την ασφάλεια στην περιοχή. Ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας η συνεργασία σε μια τόσο αποσταθεροποιημένη περιοχή» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Η συνεργασία θα γίνει τόσο σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο όσο και με διεθνείς φορείς, ενώ στενή συνεργασία με σύγκλιση τεχνικών ομάδων από τις τρεις χώρες θα υπάρξει για το εμπόριο».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος συστήνουν ειδική τεχνική ομάδα για οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. «Η οικονομική, ενεργειακή, εμπορική συνεργασία συμβάλλουν αποτελεσματικά για την εμπέδωση της ειρήνης στην Μεσόγειο», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η τριμερής συνεργασία βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και αποφασίστηκε να προχωρήσουμε με την οριοθέτηση των ΑΟΖ μας. 

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε το κοινό όραμα Ελλάδας- Κύπρου για μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό. Στηρίζουμε την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών μετά και την ενδιαφέρουσα εξέλιξη της εκλογής νέου τουρκοκύπριου προέδρου, δήλωσε και κατέληξε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την τριμερή συμφωνία.

Σίσι:  Συνεργασία για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος στις δηλώσεις μεταξύ άλλων επεσήμανε τις δυνατότητες ανάκαμψης σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο στην Άιγυπτο και η συμφωνία αυτή εκτός από την αναβάθμιση των τριμερών σχέσεων θα συντελέσει στην ώθηση της αιγυπτιακής οικονομίας.

Ο κ. Φατάχ ελ Σίσι ανέφερε ότι στόχος είναι να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της τρομοκρατίας στην περιοχή. «Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να βλέπουμε ομαδικές σφαγές σύμφωνα με το θρήσκευμα» τόνισε.

Υπογραμμίσαμε την σημασία των κοινών προσπαθειών για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και θα συνεργασούμε στην αντιμετώπιση των τρομοκρατικών οργανώσεων, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η προώθηση και ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων στους τομείς της ναυτιλίας, τουρισμού και ενέργειας ήταν το κυρίως μενού της ατζέντας.  

Οι κ. Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Αμπντούλ Φατάχ ελ Σίσι συμφώνησαν για την περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου στον οικονομικό, πολιτικό, ενεργειακό και διπλωματικό τομέα. 

Σχετικά με τον ενεργειακό τομέα, η διακήρυξη αναμένεται να εκφράζει την απόφαση των τριών χωρών να προχωρήσουν στον καθορισμό των αντιστοίχων αποκλειστικών οικονομικών ζωνών τους. Η αναφορά αυτή αφορά κυρίως στην Αίγυπτο και την Ελλάδα, δεδομένου ότι η αντίστοιχες ζώνες Κύπρου και Αιγύπτου έχουν οριοθετηθεί εδώ και χρόνια.

Πέραν της έκφρασης της θέσης για δίκαιη και ειρηνική επίλυση του Κυπριακού και του Παλαιστινιακού, οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν τη βούληση των χωρών τους για από κοινού αντιμετώπιση του φαινομένο της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα αυτής που προέρχεται από το Ισλαμικό Κράτος.

To τιτίβισμα του Αλέξη Τσίπρα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: