30.4.15

Παπαδημούλης: «Σφυρίζει αδιάφορα» ο Ντράγκι ...


Παρά τις αποκαλύψεις των διεθνών ΜΜΕ για το συστηματικό, πολιτικό και οικονομικό, εκβιασμό των χωρών που βρίσκονται σε Πρόγραμμα από την ΕΚΤ και την εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, για αποχή της από... τα Προγράμματα Οικονομικής Προσαρμογής των χωρών της Ευρωζώνης, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συνεχίζει να «σφυρίζει αδιάφορα». Αυτό προκύπτει από γραπτή απάντηση του Μάριο Ντράγκι σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του, στην οποία αναφερόταν στην εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη νομιμότητα της αγοράς κρατικού χρέους από την ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία η Κεντρική Τράπεζα οφείλει να απέχει «από κάθε άμεση συμμετοχή στο πρόγραμμα χρηματοδοτικής συνδρομής (Τρόικα) που ισχύει στο οικείο κράτος, που εκμεταλλεύεται το εν λόγω πρόγραμμα (σ.σ. πρόγραμμα αγοράς κρατικού χρέους)», ρωτούσε τον Πρόεδρο της ΕΚΤ εάν «σκοπεύει να αποχωρήσει από το σχήμα της Τρόικα, το οποίο βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, “διαστρεβλώνει” τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και επιβάλλει μέτρα οικονομικής πολιτικής που παραβιάζουν τον πυρήνα του κοινοτικού δικαίου».

Στην απάντησή του ο Μάριο Ντράγκι, παρά τις στοχευμένες και άκρως πολιτικές αποφάσεις που έχει πάρει κατά καιρούς η Κεντρική Τράπεζα, για τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε Πρόγραμμα, σημειώνει ότι «η ΕΚΤ δεν διαθέτει εξουσίες λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο της συμμετοχής της σε προγράμματα οικονομικής στήριξης της ΕΕ/του ΔΝΤ» και ρίχνει τις όποιες ευθύνες στο Eurogroup, τονίζοντας ότι «από την πλευρά της ΕΕ, τα εν λόγω προγράμματα εκπονούνται και παρακολουθούνται μεν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, όμως όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Συμβούλιο, την Ευρωομάδα (Eurogroup) ή/και τα αρμόδια όργανα λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».

Καταλήγοντας στην απάντησή του ο Πρόεδρος της ΕΚΤ υπογραμμίζει ότι «η ΕΚΤ έχει λάβει υπόψη τη γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπόθεση Gauweiler» και θεωρεί «ότι όλα τα χαρακτηριστικά των οριστικών νομισματικών συναλλαγών (Outright Monetary Transactions – OMT) συνάδουν πλήρως προς την εντολή που της έχει δοθεί», ενώ στο ερώτημα γιατί «εφόσον είναι νόμιμη η αγορά κρατικού χρέους, δεν αγοράστηκαν ελληνικά ομόλογα στην αρχή της κρίσης, ώστε να εξομαλυνθούν οι πιέσεις των αγορών προς την Ελλάδα», αρνείται ουσιαστικά να απαντήσει, σημειώνοντας μόνο ότι «η ΕΚΤ είχε ήδη προβεί σε αγορές τέτοιων περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του Προγράμματος για τις Αγορές Τίτλων που ξεκίνησε τον Μάιο του 2010».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: