30.4.15

«Κόκκινες γραμμές» και «ευέλικτες κινήσεις» για συμφωνία...


 Στελέχη της κυβέρνηση διαμηνύουν πως οι «κόκκινες γραμμές» σε ασφαλιστικό, εργασιακά και ΦΠΑ παραμένουν, ενώ εμφανίζονται θετικοί στο να προχωρήσουν σε «ευέλικτες κινήσεις» σε...
άλλα ζητήματα για να επιτευχθεί μια συμφωνία το «συντομότερο δυνατό» ακόμα και πριν από το Eurogroup της 11ης Μαΐου. Νωρίτερα κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως επιδίωξη της κυβέρνηση είναι να υπάρξει «θετική κατάληξη» των διαπραγματεύσεων μέχρι την Κυριακή και ολοκλήρωση της ενδιάμεσης συμφωνίας την επόμενη εβδομάδα.


Πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου αναφέρουν πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για άτομα κάτω των 60 ετών με εξαίρεση ορισμένα επαγγέλματα και να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στο θέμα της χορήγησης της 13ης σύνταξης. «Μπορούμε να βρούμε κάτι ενδιάμεσο σε αυτό. Δεν θα τινάξουμε στον αέρα τη συμφωνία για αυτό», δηλώνουν κυβερνητικές πηγές. Στο τραπέζι βρίσκεται και το ζήτημα της μείωσης των υψηλών επικουρικών συντάξεων (π.χ. άνω των 300 ευρώ).
Για τα εργασιακά, σύμφωνα πάντα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, έχει όμως αντίκτυπο στον ιδιωτικό τομέα. «Δεν θα πάρουμε από το χρονοντούλαπο το παλιό νομικό καθεστώς. Ζητάμε την συνδρομή ILO και ΟΟΣΑ για βελτιώσεις και θα επιστρέψει το όλο πλάνο στους κοινωνικούς εταίρους», επισημαίνουν.

Στο σκέλος του ΦΠΑ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι είναι «ανοικτοί» σε όλες τις συζητήσεις (που θα αρχίσουν από τον Ιούνιο) και κάποιοι στην κυβέρνηση είναι υπέρ ενός ενιαίου συντελεστή π.χ. 15%, ο οποίος όμως δεν θα εφαρμοστεί σε τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία.

Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν κατηγορηματικά «όχι» για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, ενώ τάσσονται υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων στους σιδηροδρόμους. Θεωρούν, παράλληλα, ότι με τις αλλαγές που θα γίνουν στις συμβάσεις, είναι «πολύ κοντά» η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, όπου θα διατεθεί το 51% και όχι το 67%. Για το Ελληνικό, η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, ενώ για τα περιφερειακά λιμάνια αναφέρει ότι είναι θέμα διαδικασίας και δεν υπάρχει ακόμη απόφαση.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, την Πέμπτη θα αποφασιστεί εάν θα ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο το ζήτημα των πλειστηριασμών για την α΄ κατοικία, με στελέχη της κυβέρνηση να δηλώνουν ότι η ΕΚΤ αντιδρά διότι το βλέπει μόνον από την πλευρά της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Σύμφωνα με τους ίδιους «για μία ακόμη φορά οι θεσμοί δεν ενδιαφέρονται για την ελληνική οικονομία αλλά για τη διατήρηση των αρχών τους».

Η κυβέρνηση προσδοκά σημαντικά έσοδα από την αναβάθμιση και την εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων, όπου προτίθεται να εφαρμόσει από τις αρχές του καλοκαιριού τους αλγοριθμικούς ελέγχους και τη φορολογική αμνηστία. Μέσω των συγκεκριμένων ελέγχων θα υπάρχει πλήρης εικόνα της κίνησης των λογαριασμών και της μεταφοράς ποσών από έναν λογαριασμό σε άλλο και παράλληλα της ακολουθίας των δηλώσεων εισοδημάτων σε περίοδο τουλάχιστον 10ετίας. Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι για την «αμνηστία» πρέπει να επιβάλλεται ένας στάνταρ φόρος, π.χ. 15% και κατώτερος.

Η κυβέρνηση προτίθεται να καταστήσει τη ΓΓΔΕ τελείως ανεξάρτητη, που θα λογοδοτεί στη Βουλή. Το κυβερνητικό σχέδιο που έχει τεθεί στους θεσμούς προβλέπει ότι συγκεκριμένη διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή θα επιλέγει το διοικητικό συμβούλιο της ΓΓΔΕ, το οποίο στη συνέχεια θα ορίζει τον επικεφαλής, ενώ μία δεύτερη επιτροπή θα ελέγχει το διοικητικό συμβούλιο. Το προσωπικό θα ανήκει στο Δημόσιο και θα επιλέγεται από το ΑΣΕΠ, ενώ το διοικητικό συμβούλιο θα τοποθετεί σε συγκεκριμένες θέσεις υπαλλήλους και στελέχη.

Τέλος, τα κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι απολύτως χαρακτηριστικό του κλίματος εις βάρος της χώρας που θέλουν να δημιουργήσουν ορισμένοι από τους εταίρους είναι το εξής γεγονός: «Aπό την αρχή ήθελαν να έρθουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα για να δείξουν ότι συνεχίζεται η παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα για πολιτικούς λόγους», επισημαίνουν.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: