30.4.15

Μέχρι την Τρίτη δεν υπήρχαν τα λεφτά για τις συντάξεις...

Αποκάλυψη-σοκ από FT: Μέχρι την Τρίτη δεν υπήρχαν τα λεφτά για τις συντάξεις...λένε οι "Financial Times"...
Η οκτάωρη περίπου καθυστέρηση που υπήρξε στην καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ δεν είναι αποτέλεσμα προβλήματος στο σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών ΔΙΑΣ, όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά στο γεγονός ότι την τελευταία στιγμή διασφαλίστηκε το απαραίτητο ρευστό για να πληρωθούν οι συντάξεις, αναφέρουν σήμερα οι "Financial Times".

Επικαλούμενο αξιωματούχο που γνωρίζει την...
ταμειακή κατάσταση της Γενικής Κυβέρνησης το ρεπορτάζ της εφημερίδας τονίζει ότι δεν υπήρξε τεχνικό πρόβλημα και ότι μέχρι την περασμένη Τρίτη το πρωί υπολείπονταν αρκετά εκατομμύρια ευρώ για να πληρωθούν οι συντάξεις.

Μάλιστα δεύτερος αξιωματούχος δηλώνει ανώνυμα, πως, υπήρξαν εισροές 500 εκατ. ευρώ χθες, κάτι που βελτίωσε την κατάσταση ενώ άλλα 300 εκατ. ευρώ ήταν να μπουν στα συνταξιοδοτικά Ταμεία σήμερα.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην εφημερίδα “Φαίνεται ότι θα τα καταφέρουμε αυτό το μήνα”.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρμόδιος αναπλ. Υπ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης είχε αποδώσει χθες την καθυστέρηση σε πρόβλημα του συστήματος διατραπεζικών συναλλαγών ΔΙΑΣ.

Τραπεζική πηγή διαβεβαίωσε τους FT σήμερα πως έγινε η καταβολή των συντάξεων.

Το γεγονός, σύμφωνα με την εφημερίδα καταδεικνύει, την οριακή κατάσταση των διαθεσίμων στην Ελλάδα.

Μάλιστα η χρηματοδοτική πίεση αυξήθηκε αυτό το μήνα λόγω της μείωσης των ταμειακών διαθεσίμων και παράλληλα της δραστικής πτώσης στα φορολογικά έσοδα, όπως παραδέχεται αξιωματούχος του υπουργείο Οικονομικών στους FT. 

Την ίδια ώρα το Bloomberg αναφέρει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας φθάνουν μέχρι και την επόμενη εβδομάδα ενώ και η ΕΚΤ πιθανόν να εξετάσει να περιορίσει και άλλο την ρευστότητα των τραπεζών στη συνεδρίαση της 6ης Μαϊου. Κάτι που έχει επιταχύνει τις διαβουλεύσεις με στόχο να υπάρξει μία αρχική συμφωνία Αθήνας – πιστωτών ως την ερχόμενη Κυριακή, 3 του μήνα.

newsmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: