2.2.14

«Και τον Τσίπρα να προτείνουν για Πρόεδρο Δημοκρατίας, θα πούμε όχι»...





Την αμετάκλητη απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να εκλεγεί νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας από νέα βουλή, επαναλαμβάνει ο υπεύθυνος Οικονομικών του κόμματος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «ακόμα και να προτείνουν τον Τσίπρα, εμείς θα αρνηθούμε».
«Θεωρούμε ότι...
η πρόταση για το πρόσωπο του νέου προέδρου θα πρέπει να αποτυπώνει τους νέους συσχετισμούς δύναμης που θα καταγραφούν μετά από εκλογική μάχη» σημειώνει ο κ.Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στη «Real News».

Ακόμη ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί βέβαιη την υπογραφή νέου μνημονίου, μιας και όπως τονίζει «υπάρχει χρηματοδοτικό κενό 11 δισ. ευρώ για το 2014-2015, το οποίο μπορεί και να αυξηθεί αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι των ιδιωτικοποιήσεων». Προσθέτει ότι «η φιλοσοφία του μνημονίου είναι η Ελλάδα να χρειάζεται πάντα χρήματα, ώστε να ασκούνται πιέσεις για την προώθηση των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων. Και η κυβέρνηση μπορεί να λέει πως δε θα πάρει άλλα οριζόντια μέτρα αλλά θα λάβει αυτά που ονομάζει “διαρθρωτικά”. Εδώ εντάσσονται οι προτάσεις του ΟΟΣΑ, πολλές από τις οποίες εντάσσονται στα όρια του σουρεαλισμού».

Ο κ.Τσακαλώτος σημειώνει ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση δεν θα εστιάσει στον πρωτογενές πλεόνασμα καθ αυτό αλλά στις πολιτικές που απαιτούνται, για να φτάσει η χώρα σε αυτό. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι η διατήρηση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού για πολλά χρόνια, θα δημιουργήσει καταστροφικά αποτελέσματα, καθώς «η ιστορία έχει αποδείξει ότι μια χώρα χρειάζεται άλλοτε πλεόνασμα, άλλοτε έλλειμμα και άλλοτε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό».

Τέλος για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, τονίζει πως δεν πάρει το θέμα διαστάσεις μια μάχης Γερμανίας-Ελλάδας αλλά επιμένει σε μια υπερεθνική λύση για το χρέος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο περιθώριο της οποίας μπορεί να γίνει η συζήτηση για την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: