28.2.14

Δεν τέθηκε θέμα μεταφοράς των Ελλήνων της Ουκρανίας...



 «Δεν τέθηκε σε καμιά περίπτωση ζήτημα να μεταφερθούν οι Έλληνες της Ουκρανίας στην Ελλάδα, να υπάρξουν έκτακτες πτήσεις» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος.
 «Υπάρχει σχεδιασμός» αποσαφήνισε «για τα...
τέσσερα σημεία του ορίζοντα, αν υπάρχει πρόβλημα για τους Έλληνες, πως θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες τους. Επομένως, μη νομίσει κανείς ότι υπάρχει ιδιαίτερο σχέδιο για την Ουκρανία, υπάρχει σχεδιασμός για ολόκληρο τον κόσμο στο ΥΠΕΞ».


Ο κ. Γεροντόπουλος αποσαφήνισε επίσης ότι το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις, ο ίδιος έχει «καθημερινή εικόνα» από τις διπλωματικές μας αρχές εκεί, και θέλησε να απαντήσει σε όσους ρωτούν γιατί η Ελλάδα δεν παρεμβαίνει τώρα που έχει την προεδρία: «Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ» είπε «βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της βαρόνης Άστον η οποία και είναι αρμόδια και εμείς ερχόμαστε να συνεπικουρήσουμε την προσπάθειά της αυτή, ενώ ανέφερε ότι «υπήρξε σχετική επικοινωνία με τον Ευ. Βενιζέλο, επρόκειτο να πάει και ο κ. Κούρκουλας, όλα αυτά όμως εξαρτώνται από τις εξελίξεις και κατά πόσο θα μπορέσουμε να παίξουμε θετικό ρόλο. Σας λέω ότι η ελληνική πλευρά τα παρακολουθεί όλα με ιδιαίτερη προσοχή και είμαστε έτοιμοι να πούμε την δική μας άποψη».

Όπως πρόσθεσε ο υφυπουργός, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, και «ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή είχε επαφές με την βαρόνη Άστον, όπως επίσης συζήτησε το θέμα και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, όταν είχε έρθει εδώ, που σημαίνει ότι η Ελλάδα παρεμβαίνει».

Σχετικά με την παρέμβαση της Πολωνίας και της Γερμανίας, ερωτηθείς γιατί όχι παρέμβαση και της Ελλάδας, ο κ. Γεροντόπουλος απάντησε ότι «η Πολωνία έχει πολύ μεγάλη μειονότητα και ιστορικούς δεσμούς με την Ουκρανία, όπως και η Γερμανία» και «πρέπει να καταλάβουμε ότι άλλες είναι οι σχέσεις αυτών των χωρών με την Ουκρανία και άλλες της Ελλάδας».

«Εμείς» πρόσθεσε «έχουμε μια σημαντική ελληνική ομογένεια εκεί, περίπου 100.000, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στην κοινωνία της Ουκρανίας οι οποίοι είναι εξαιρετικοί σε όλα τους και στις επαφές που έχω μαζί τους βλέπω πράγματι ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πώς θα πάει καλά η Ουκρανία».

«Πιστεύω» κατέληξε ο υφυπουργός «ότι θα μπορέσει να επικρατήσει η κοινή λογική στην Ουκρανία διότι το συμφέρον είναι να παραμείνει η χώρα ενωμένη και να ξεπεράσει τα όποια εσωτερικά της προβλήματα με διαδικασίες που αφορούν τους ίδιους τους πολίτες. Παρεμβάσεις άλλων χωρών δεν θα προφέρουν καλές υπηρεσίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: