28.2.14

Ξόδεψαν εκατομμύρια σε κηδείες και... εσώρουχα...

Όργιο σπατάλης στις δημοτικές επιχειρήσεις...

Από τις 761 δημοτικές επιχειρήσεις έχουν απογραφεί μόλις 350 και οι υπόλοιπες 411 εξακολουθούν να...
λειτουργούν.

Απίστευτες σπατάλες δημοσίου χρήματος από δημοτικές επιχειρήσεις έφεραν στο «φως» τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Κι όμως, εκατομμύρια ευρώ πήγαν σε... κηδείες και αγορές εσωρούχων, όπως φαίνεται, και στις παρακάτω ενδεικτικές υποθέσεις που παρουσιάζει τo «Εθνος».

Για παράδειγμα η Κοινωφελής Επιχείρηση του πρώην Δήμου Νηλέως και νυν Δήμου Μαντουδίου Ευβοίας, η οποία δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2010, το 2011 συγχωνεύθηκε με τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Αθλητισμού Κηρέως και ένα χρόνο μετά διαλύθηκε.

Ορκωτοί λογιστές εντόπισαν σε αυτή ζημιά 378.000 ευρώ και το καταστατικό της προέβλεπε οργάνωση διαλέξεων, εκδηλώσεων και τη δημιουργία μουσείου δάσους!

Οι ελεγκτές ανακάλυψαν επίσης κομπίνα ύψους 4,5 εκατ. ευρώ με πλαστά τιμολόγια, έργα που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, ακόμα και τιμολόγια αγοράς εσωρούχων αξίας 3.088 ευρώ στη Δημοτική εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης Γρεβενών!

Ακόμη, στη Δημοτική Επιχείρηση Τελετών Καλαμαριάς το Δεκέμβριο του 2012 ελεγκτές εντόπισαν «τρύπα» 2,5 εκάτ. για την πενταετία 2002-2006 και η οποία αφορούσε κομπίνα με με πληρωμές σε νεκροκομιστές και αγορές για κόλλυβα χωρίς να υπάρχουν παραστατικά!

Τέλος, τα χρέη έχουν ξεπεράσει τα 1,6 εκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές και υπαλλήλους στη Δημοτική Επιχείρηση Ευόσμου, ενώ στη Δημοτική Κατασκευαστική Επιχείρηση Βέλου τοπ ΣΔΟΕ εντόπισε εικονικά τιμολόγια και παραστατικά ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, στα οποία, μάλιστα, δεν αναφερόταν το όνομα του εκτελεστή για τα έργα που είχαν υλοποιηθεί.

Το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρα μεγάλο και σοβαρό, αν αναλογιστεί κανείς ότι από τις 761 δημοτικές επιχειρήσεις έχουν απογραφεί μόλις 350 και οι υπόλοιπες 411 εξακολουθούν να λειτουργούν κάτω από καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κανένας έλεγχος στα οικονομικά τους.

Μάλιστα, από τους 12.700 υπαλλήλους που απασχολούνται στις δημοτικές επιχειρήσεις, το κράτος, γνωρίζει μόνο τους 5.500 και τι μισθό παίρνουν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι οι δήμαρχοι είναι οι βασικοί υπεύθυνοι της απόκρυψης των δημοτικών επιχειρήσεων, καθώς φοβούνται ότι θα αποκαλυφθούν παράνομες μονιμοποιήσεις και ανεξέλεγκτες δαπάνες.

Μάλιστα, μόλις ο κλοιός γύρω τους στένεψε, άρχισαν γρήγορα να μεταφέρουν εργαζόμενους από τις δημοτικές επιχειρήσεις σε κεντρικές επιχειρήσεις των δήμων, ώστε να φαίνονται πως έχουν παραγωγικό αντικείμενο και ότι καλύπτουν διαρκείς ανάγκες...
Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: