28.2.14

Γιανουκόβιτς: Θα επιστρέψω...

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την αποπομπή του το περασμένο Σάββατο, τόνισε πως δεν ανατράπηκε και πως θα συνεχίσει τη "μάχη για το μέλλον της Ουκρανίας".

Ο Γιανουκόβιτς σημείωσε ότι...
αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ουκρανία αφού δέχθηκε απειλές για τη ζωή του, ενώ υπογράμμισε ότι την εξουσία στη χώρα έχουν καταλάβει «εθνικιστές, νεαροί φασίστες που αποτελούν την απόλυτη μειονότητα», στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον, κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Για την κρίση στην Ουκρανία κατηγόρησε τη Δύση, η οποία «υποστήριξε» τους διαδηλωτές που επιθυμούσαν την ανατροπή του. «Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανεύθυνης πολιτικής της Δύσης, η οποία υποστήριζε τους διαδηλωτές της Μαϊντάν», υπογράμμισε ο Γιανουκόβιτς αναφερόμενος στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που είχαν βγει στους δρόμους του Κιέβου τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ανομία και το χάος ακολούθησαν τη συμφωνία την οποία υπέγραψε την προηγούμενη Παρασκευή με τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, έπειτα από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι είχε στόχο να τερματίσει την κρίση.

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη από τους Ουκρανούς «για το γεγονός ότι δεν είχα αρκετή δύναμη να διατηρήσω τη σταθερότητα και επειδή επέτρεψα αυτό το χάλι».

Την απάντηση αυτή έδωσε ο Γιανουκόβιτς όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο αν ντρέπεται. «Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τους βετεράνους, από τον ουκρανικό λαό (. . .) για όσα συνέβησαν στην Ουκρανία».

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν διέταξε την αστυνομία να πυροβολήσει εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και απέδωσε την ευθύνη για την αιματοχυσία στο Κίεβο στους διαδηλωτές.

Αιμές κατά Πούτιν

Εν τω μεταξύ, εξέφρασε την «έκπληξή» του για τη «σιωπή» του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η Ρωσία πρέπει και είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει και, γνωρίζοντας τον χαρακτήρα του Βλαντίμιρ Πούτιν, διερωτώμαι γιατί είναι τόσο συγκρατημένος και γιατί παραμένει σιωπηλός», σημείωσε ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας...
efsyn.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: