15.2.14

Σφίγγει ο γαλάζιος κόμπος...

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης (μιλώντας στον ΣΚΑΙ) ζήτησε από τους υποψήφιους δημάρχους της ΝΔ, να...
παραιτηθούν από τη βουλευτική τους έδρα. Αυτό αφορά συγκεκριμένα τους Αρη Σπηλιωτόπουλο, Νικήτα Κακλαμάνη και Σταύρο Καλαφάτη που κατεβαίνουν στο δήμο Αθηναίων και στο δήμο Θεσσαλονίκης. Ο τελευταίος είναι και αναπληρωτής ΥΠΕΚΑ και η υποψηφιότητά του απέναντι στον Γ. Μπουτάρη έχει πυροδοτήσει σεναριολογία ανασχηματισμού, εφόσον εκ των πραγμάτων θα πρέπει να αντικασταταθεί.

Η αλήθεια είναι ότι όλα τα σενάρια εξετάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου και οριστικές αποφάσεις δεν έχουν παρθεί γιατί ακόμη δεν έχουν αποτιμηθεί τα νέα πολιτικά δεδομένα όπως διαμορφώνονται μετά την απόφαση για σταυροδοσία στις ευρωεκλογές και μετά τα αντάρτικα σε Αθήνα και Μακεδονία. Στο παρασκήνιο γίνονται συζητήσεις για κορυφαία πολιτικά στελέχη της ΝΔ που μπορεί να διεκδικήσουν μια θέση στο Στρασβούργο, αλλά ενδιαφέρον δεν έχει εκδηλωθεί δημόσια από κανέναν, πέρα από εν ενεργεία ευρωβουλευτές. Επειδή θα πρόκειται για πανελλαδική κάλπη, είναι προφανές ότι όποιος εκλεγεί πρώτος θα αποκτήσει μεγάλη πολιτική επιρροή στο κόμμα του και γι αυτό έχει σημασία για τις ηγεσίες να διακριθεί κάποιος "δικός" τους.

Οι προσπάθειες της Συγγρού να υποχωρήσουν οι Ν. Κακλαμάνης και Απ. Τζιτζικώστας από την αυτοδιοικητική μάχη απέναντι στους επίσημους υποψήφιους Α. Σπηλιωτόπουλο και Γ. Ιωαννίδη δεν έχουν αποδώσει. Και οι δύο δείχνουν επίμονοι, ενώ σενάριο διαγραφής τους δεν εξετάζεται, με την αγωνία του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι δημοσκοπήσεις που φτάνουν στη Συγγρού, σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο για τη ΝΔ και στο δήμο Αθηναίων και στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας λόγω της διάσπασης των δυνάμεων.

Κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της ΝΔ εκφράζουν σε ιδιωτικές συνομιλίες τους την αγωνία τους για την έκβαση των αυτοδιοικητικών εκλογών και αναρωτιούνται πού οφείλονται αυτά τα πολιτικά ατυχήματα, αποδίδοντας εμμέσως ευθύνες στο επιτελείο Σαμαρά για τους χειρισμούς που προηγήθηκαν. Αγωνία εκφράζεται επίσης για την τύχη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές/αυτοδιοικητικές εκλογές και κατά πόσο οι επιδόσεις του θα επηρεάσουν την κυβερνητική σταθερότητα. Γιατί υπάρχει ο φόβος πως αν τα πράγματα δεν πάνε καλά για την "Ελιά" τότε η συζήτηση που θα ανοίξει στο ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα θα αφορά το αν πρέπει να συνεχιστεί η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ.

tvxs.gr

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη για την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: