27.10.10

Με ρυθμούς χελώνας οι εκταφές και ταυτοποιήσεις λειψάνων αγνοουμένων


Λευκωσία: Τα λείψανα 209 Ελληνοκυπρίων και 54 Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων έχουν ταυτοποιηθεί από το 2007 μέχρι σήμερα από τη ΔΕΑ, ενώ άλλοι 1473 Ε/κ και άλλοι περίπου 450 Τ/κ ακόμη αγνοούνται. Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη η Τουρκία και ο τουρκικός στρατός να δώσει τις πληροφορίες που κατέχει.

Από την...


πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου τόνισε την ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας εκταφής και ταυτοποίησης, καθώς, όπως είπε, με τους σημερινούς ρυθμούς θα χρειαστούν άλλα 15-20 χρόνια για να ολοκληρωθεί, ενώ σημείωσε τον κίνδυνο περίπου 600 που Ε/κ που έπεσαν στα πεδία των μαχών να παραμείνουν για πάντα αγνοούμενοι αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Γεωργίου είπε ότι η Επιτροπή και το Κοινοβούλιο για ακόμα μια φορά δίνουν αυξημένη προτεραιότητα στα θέματα των αγνοουμένων, καθώς, όπως υπογράμμισε, η πτυχή των αγνοουμένων είναι εκείνη που πονάει περισσότερο από κάθε άλλο.

Ο κ. Γεωργίου σημείωσε ότι πρώτον θα πρέπει να δοθεί από την Τουρκία η πληροφόρηση για το πού συνελήφθησαν, πού κρατήθηκαν, αν υπάρχουν να μας τους δώσουν, αν δεν υπάρχουν και έχουν δολοφονηθεί -κάτι που αποτελεί έγκλημα πολέμου- να μας πουν τη διαδικασία για να πάρει η οικογένεια, μαζί με το λείψανο που θα εκταφεί και θα ταυτοποιηθεί, την πληροφόρηση που πρέπει να έχει για το τι έγινε ο άνθρωπός τους.

Κατά δεύτερο, πρόσθεσε ο κ. Γεωργίου, θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί που έχουν σχέση με ανθρωπιστικά θέματα και τα Δικαστήρια, και να αξιοποιηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε να υποχρεώσουν την Τουρκία να δώσει στοιχεία, αλλά και για να δώσουν ενδιάμεσες και τελικές θεραπείες στις οικογένειες.

Όσον αφορά στα θέματα των εκταφών, ο κ. Γεωργίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι έγινε σημαντικό έργο και σημαντική υποδομή. «Θα πρέπει να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο γιατί τα χρονοδιαγράμματα θα πρέπει να σμικρυνθούν, γιατί δυστυχώς ο χρόνος είναι αδυσώπητος, καθώς κάθε μέρα χάνουμε συγγενείς αγνοουμένων λόγω γήρατος κλπ. Σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν γονείς για να παραλάβουν τα οστά των παιδιών τους για να τα θάψουν», επεσήμανε.

Ο κ. Γεωργίου απηύθυνε έκκληση προς Ε/κ και Τ/κ να δώσουν τα στοιχεία ή τις πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση τους. «Η κάθε πληροφορία είναι σημαντική, γιατί δυστυχώς για τις εκταφές που γίνονται στα κατεχόμενα, ένα ποσοστό του 60% δεν αποδίδουν διότι η πληροφόρηση αποδεικνύεται εσφαλμένη», είπε.

Ερωτηθείς πώς θα πιέσει η ε/κ πλευρά στην περίπτωση που εξακριβωθεί η τύχη όλων των Τ/κ αγνοουμένων και παραμένει να εξακριβωθεί η τύχη ενός μεγάλου αριθμού Ε/κ, ο κ. Γεωργίου είπε: «έχουν γνώση οι φύλακες. Στόχος είναι το θέμα να διατηρηθεί ανοικτό, ζωντανό και να διατηρηθεί ενδιαφέρον και από τους Ε/κ και από τους Τ/κ. Δεν θα φύγουμε ποτέ από αυτό το στόχο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων ευχαρίστησε αρχικά την Επιτροπή καθώς πέρσι πριν ολοκληρώσει τις συνεδρίες της ψήφισε την 29η Οκτωβρίου ως την Ημέρα Αγνοουμένων. Εξηγώντας, είπε ο καθορισμός αυτός έγινε με βάση την ημερομηνία που δημιουργήθηκε το πρόβλημα των αγνοουμένων το 1974, νοουμένου ότι την 28η Οκτωβρίου 1974 επέστρεψαν οι τελευταίοι αιχμάλωτοι.

Όσον αφορά τη διαδικασία των εκταφών και των ταυτοποιήσεων, ο κ. Θεοδοσίου είπε πως αυτή αποτελεί μόνο μέρος της διερευνητικής διαδικασίας. «Δεν είναι διερεύνηση οι εκταφές και ταυτοποιήσεις. Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει μαζί με τα αποδομένα λείψανα να δίνονται και οι πληροφορίες που δικαιούνται οι συγγενείς. Έχουν το δικαίωμα στην πληροφόρηση και στην αλήθεια. Και προς αυτή την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε να αρχίσει και η ουσιαστική διερεύνηση, δύο λέξεις που ακούτε για χρόνια από την οργάνωση μας», τόνισε.

Σε σχέση με τις πληροφορίες που έρχονται για τις εκταφές, ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι προέρχονται μόνον από ατομικό ενδιαφέρον, από Τ/κ και Ε/κ. Το επίσημο κράτος της Τουρκίας και ο τουρκικός στρατός δεν έχει συνεισφέρει ούτε μια πληροφορία, είπε, σημειώνοντας πως η προσπάθεια είναι να εμπλακεί η Τουρκία και βάσει της απόφασης του ΕΔΑΔ στα πλαίσια της 4ης Διακρατικής Προσφυγής, να δώσει τις πληροφορίες που κατέχει για το θέμα των αγνοουμένων.

«Υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με άτομα τα οποία χάνονται στα πεδία των μαχών, τα οποία γνωρίζει μόνον ο τουρκικός στρατός. Δυστυχώς, αν αυτές οι πληροφορίες δεν δοθούν στη ΔΕΑ μιλούμε για έναν αριθμό, περισσότερα από 600 άτομα, τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν αγνοούμενοι για πάντα», ανέφερε.

Ο κ. Θεοδοσίου αναφέρθηκε στη συνέχεια στο ρυθμό με τον οποίο γίνονται οι ταυτοποιήσεις, λέγοντας ότι τους συγγενείς τους απασχολεί πάρα πολύ έντονα. «Με αυτό το ρυθμό θα ξεπεράσουμε τα 15-20 χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο, κάτι το οποίο δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα», είπε και επεσήμανε ότι ο αγώνας έχει ήδη περάσει στο επίπεδο των παιδιών και των αδελφών των αγνοουμένων.

«Πρέπει να γίνει καλύτερος συντονισμός, να αλλάξουν οι διαδικασίες, σίγουρα όχι εις βάρος της ποιότητας, αλλά θα πρέπει να επισπευτούν οι διαδικασίες της ταυτοποίησης», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι υπάρχουν οκτώ συνεργεία από τα οποία τα έξι απασχολούνται στις κατεχόμενες περιοχές και τα άλλα δύο στις ελεύθερες και γίνεται προσπάθεια για δημιουργία ένατου συνεργείου από πλευράς ΔΕΑ. «Ελπίζουμε ότι θα αυξηθούν τα συνεργεία τόσο για τις εκταφές όσο και για τις ταυτοποιήσεις», είπε.

Ο κ. Θεοδοσίου σημείωσε εξάλλου ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός λειψάνων, τα οποία έχουν ήδη εκταφεί και περιμένουν σειρά ταυτοποίησης. «Για αυτό μας ενδιαφέρει κύρια και ο ρυθμός ταυτοποίησης», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στις εκταφές, ο κ. Θεοδοσίου επεσήμανε τον κίνδυνο να μειωθούν οι λόγοι για τους οποίους οι Τούρκοι να θέλουν να συνεχίσουν αυτό το έργο. «Πρώτα από όλα θα ταυτοποιηθούν σχεδόν όλοι από τους Τ/κ και δεύτερον δεν θα έχουμε επιχειρήματα στο διεθνές επίπεδο, εάν πάμε σε 3-4 χρόνια στο Στρασβούργο, θα μας πουν έχουν περάσει 40 χρόνια, έχετε βρει περίπου τους μισούς κάτι το οποίο θεωρείται εξαιρετική επιτυχία. Τι άλλο θέλετε», είπε.

«Ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει τώρα και να αυξηθεί η πίεση προς την Τουρκία και τον τουρκικό στρατό για να πάρουμε τις πληροφορίες που γνωρίζουμε ότι κατέχει», κατέληξε ο κ. Θεοδοσίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: