2.10.10

Αθάνατη «γλάστρα»...

Της Πόπης Διαμαντάκου
Επανήλθαν τα γελαστά κορίτσια-της-διακριτικής-σιωπής στο πλευρό του Γιώργου Παπαδάκη. Και όχι ένα, όπως παλιότερα η Μαρία Μπαλοδήμου και μετά η Μάγδα Παπαγιάννη, αλλά τρία μαζί: η Βάγια, η Ανδριάνα, η Δήμητρα. Ετσι, χωρίς επίθετο. Τι να το κάνουν;

Δεν είναι αρκετό που...

...σε τόσο νεαρή ηλικία έχουν τη μεγίστη τιμή να πλαισιώνουν τον γίγαντα των ενημερωτικών πρωινάδικων; Χαμηλόμισθες. Ιδανικές, δηλαδή, για να ενσαρκώνουν τα νιάτα της εποχής, των 592 ευρώ, που υποφέρουν και στα οποία αναφέρεται συχνά-πυκνά κατά τις αγορεύσεις του ο παρουσιαστής. Τις δείχνει κιόλας, είναι οι «αυτές», είναι οι «τούτες εδώ», είναι τα κορίτσια που «θα έχουν λαλιά», θα φαίνονται, όπως τις παρουσίασε στην πρεμιέρα της εκπομπής του. Φυσικά και φαίνονται. Ετσι όπως φαίνονταν όλα τα κορίτσια δίπλα στον Παπαδάκη:

χαμογελαστά, ευπροσήγορα και δεόντως σιωπηλά.

Μα δεν είναι αρκετή μια τέτοια μεγάλη ευκαιρία για ένα νιόβγαλτο στην τηλεοπτική δημοσιογραφία κορίτσι;

Δίπλα στο «θηρίο»; Καταλήγουν φόντο που τονίζει το σαρωτικό του εκτόπισμα. Πού να προλάβουν, άγουρα στον φακό, να αρθρώσουν κουβέντα; Και τι να πουν; Πιο αναχρονιστική εικόνα δεν υπάρχει στη σημερινή τηλεόραση. Είκοσι χρόνια κλείνει ο Γιώργος Παπαδάκης και είκοσι χρόνια πίσω μας πάει η εικόνα της φετινής εκπομπής. Αποπνέει την αντίληψη ότι ο ρόλος των νιάτων- και δη των θηλυκών- δεν είναι άλλος από της εύοσμης γλάστρας σε τηλεθεάματα μεσήλικης αυταρέσκειας. Εύοσμη; Ούτε καν αυτό δεν της επιτρέπεται, καθώς σε μια ανεπίτρεπτα ανάγωγη έμπνευση του παρουσιαστή, προκειμένου να «πασάρει» το ρεπορτάζ για τους βόθρους που ξεχειλίζουν στον Γέρακα λόγω απεργίας των φορτηγατζήδων, πλησιάζει το κορίτσι που καθόταν ανυποψίαστο δίπλα του και της λέει «μμμ, κάτι μου μυρίζεις εσύ. Μήπως μένεις στον Γέρακα; Από τους βόθρους θα ΄ναι». Αναυδη εκείνη. Το κατάλαβε αμέσως εκείνος. Γελάει, της πιάνει το χέρι και διορθώνει «όχι, μυρίζεις υπέροχα». Αστειάκια. Αθώα; Προφανώς. Αλλά η εικόνα που θέλει τρία κορίτσια μετά βίας να αρθρώνουν από μια φράση, αν προλάβουν και με εμφανή τη γαλαντομία του παρουσιαστή να τους προσφέρει μερικά δευτερόλεπτα της εκπομπής του για να πουν κάτι δικό τους, δεν είναι διόλου αθώα. Αντανακλά και αναπαράγει ταυτοχρόνως ό,τι παλιό, αναχρονιστικό και ασύμβατο με τις ανάγκες των καιρών για τη θέση της γυναίκας. Οχι ότι θα μπορούσαν τρεις κυρίες χωρίς πείρα να έχουν ισότιμο ρόλο δίπλα σε έναν έμπειρο παρουσιαστή με ισχυρή προσωπικότητα. Αλλά αν στόχος είναι να προβάλλει η εκπομπή μια σύγχρονη αντίληψη για τους κοινωνικούς ρόλους, ας επιτρέψει στα νιάτα να βάλουν τη δική τους σφραγίδα σε έναν τομέα της επιλογής τους. Γιατί χύμα στο πάνελο, να περιμένουν την ευκαιρία για δυο λογάκια, υπηρετούν αυτό ακριβώς που τα συνθλίβει. Κρίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: