2.10.10

«Μαχαίρι» στις αποσπάσεις νοσηλευτικού προσωπικού ...


Μπαίνει «μαχαίρι» στις αποσπάσεις νοσηλευτικού προσωπικού, είπε χθες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ζήτησε από τους διοικητές περιφερειακών νοσοκομείων να δώσουν στοιχεία για όλες τις μετατάξεις που έγιναν παράτυπα. Εστειλε δε ηχηρό μήνυμα σε... βουλευτές να μην πιέζουν για ρουσφέτια, λέγοντας στους διοικητές «θα τους κόβετε τον βήχα αμέσως».

Κατά...
την χθεσινή σύσκεψη με τους διοικητές τη 5ης (Θεσσαλίας, Στερεά Ελλάδα), 6ης (Πελ/νησου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας) και της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Κρήτη), ο κ. Λοβέρδος διαβεβαίωσε ότι «όσες προσλήψεις έχουν ήδη εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό και την κ. Ξενογιαννακοπούλου θα γίνουν κανονικά».

Δαπάνες
Ωστόσο, ζήτησε και πάλι περιστολή των δαπανών δίνοντας ημερομηνία στους διοικητές να «συμμαζέψουν» τα νοσοκομεία τους. Ως τον Φεβρουάριο πρέπει να ολοκληρωθεί η οικονομική και πληροφοριακή διαχείριση, ώστε να ξέρουν τι έχουν στις αποθήκες τους, ενώ θα πρέπει να έχουν προχωρήσει σε εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος και μηχανογράφησης. Παράλληλα, πρέπει να έχουν καταθέσει τους ισολογισμούς του 2009, καθώς και τους προϋπολογισμούς του 2011.

Ανακοίνωσε δε ότι έχει αναθέσει στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) να καθορίσει κριτήρια αξιολόγησης τόσο των μονάδων του ΕΣΥ, όσο και του ιδιωτικού τομέα. Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες, ώστε από το νέο έτος τα ασφαλιστικά ταμεία να γνωρίζουν ότι με ποιες κλινικές θα συνάψουν συμβάσεις.

Στόχος είναι εντός του 2011 να έχει «τελειώσει με θεσμικό τρόπο» η αξιολόγηση των μονάδων καθώς στις ιδιωτικές κλινικές εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κατάχρηση φαρμάκων, όπου σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν εντοπιστεί οι πρωταθλητές της προκλητικής συνταγογράφησης. Οι παθολόγοι είναι οι «πανελληνιονίκες» καθώς στην ειδικότητα αυτή καταγράφονται οι περισσότερες συνταγογραφήσεις.

Τέλος, για το θέμα των εφημεριών ο υπουργός τόνισε: «Βρισκόμαστε στο έλεος του κάθε κομπιναδόρου». Με τη φράση αυτή επιχείρησε να κλείσει το ζήτημα των εφημεριών στις οποίες μερίδα γιατρών κάνει εισαγωγή στους... πελάτες τους.

Ελένη Πετροπούλου ΗΜΕΡΙΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: