14.10.10

Ξελευθερία...


Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ πού πηγαίνεις, µπορεί να βρεθείς κάπου αλλού. Ισχύει ακόµη και για έµπειρους πολιτευοµένους προχωρηµένης ηλικίας. Κάπως έτσι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ξεκίνησε να µιλάει στην τηλεόραση για την ελληνική οικονοµία, συνέχισε κατηγορώντας στον αέρα ως λαϊκιστή τον Αντώνη Σαµαρά και κατέληξε, µία ηµέρα αργότερα, να κάνει διευκρινιστική δήλωση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΕΙΧΕ ...

ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ το κάπως άκοµψο καληνύχτα της Ρηγίλλης, αλλά τι περιθώρια είχε η επίσηµη Ν.Δ. απέναντι σε µια εφ’ όλης της ύλης επίθεση; Οι οικογένειες της πολιτικής έχουν την αστάθεια της πυρηνικής φυσικής.

Η ειρωνεία είναι πως η Ντόρα – που βγήκε να υποστηρίξει τον Επίτιµο – τον συγκρατεί συνήθως από τις πολλές εξόδους στα ΜΜΕ. Ο Κυριάκος – που πήρε αποστάσεις – τον ενθαρρύνει, αρκεί να µην εµπλέκεται στα εσωκοµµατικά της Ν.Δ.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, έχουµε ένα πολιτικό ατύχηµα που απλώς περίµενε την ώρα του για να συµβεί. Η Ντόρα είναι εκτός Ν.Δ. και ετοιµάζεται να δηµιουργήσει κόµµα.

Ο Κυριάκος όµως είναι εντός Ν.Δ. και θέλει να παραµείνει εκεί. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης βρίσκεται στη νεκρή ζώνη µεταξύ τους, όπως και ο Αντώνης Σαµαράς. Ο,τι έγινε τον περασµένο Μάιο µε το Μνηµόνιο επαναλήφθηκε µε µια εµφάνιση στο κεντρικό δελτίο του Μega.

Η ΚΛΑΣΙΚΗ ανάγνωση όσων συνέβησαν είναι βεβαίως οικογενειακή. Αυτή όµως δεν περιορίζεται σε κρητικές οικογένειες της πολιτικής. Διδακτικά είναι και τα πρόσφατα γεγονότα στη διασηµότερη αγγλοεβραϊκή οικογένεια του Βόρειου Λονδίνου: τους Μίλιµπαντ. Ο µικρός Εντ αποθάρρυνε τον µεγάλο Ντέιβιντ τις δύο φορές που θα µπορούσε να ανατρέψει τον Γκόρντον Μπράουν. Καλύτερα µια «καθαρή νίκη» µετά τις εκλογές, ήταν το επιχείρηµα. Αντίστοιχα τον αποθάρρυνε να αναλάβει υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θέση που ο Ντέιβιντ είχε στο πιάτο. Δεν του είπε ποτέ πως όταν θα έφθανε η ώρα της διαδοχής θα ήταν κι εκείνος υποψήφιος. Και του πήρε την µπουκιά από το στόµα.

ΜΕ ΤΟΥΣ Μητσοτάκηδες τα πράγµατα είναι λιγότερο σαιξπηρικά. Ο Κυριάκος έζησε στη σκιά της Ντόρας κι έµεινε εκτός κυβέρνησης από το 2004 ώς το 2009. Η Ντόρα είχε την ευκαιρία της να πάει για αρχηγός κι έχασε, τραβώντας την αναµέτρηση µε τον Σαµαρά στα άκρα και βγαίνοντας από τη Ν.Δ. Από εκεί και πέρα όµως ισχύει το «φτου ξελεφτερία για όλους». Αν η Ντόρα είχε βρει το alter ego της στον Κώστα Καραµανλή – µε τα γνωστά αποτελέσµατα –, γιατί να µην µπορεί ο Κυριάκος να υπάρξει στη Ν.Δ. του Σαµαρά; Στο κάτω κάτω, κάνεις πολιτική µόνο όταν τα βλέπεις όλα πολιτικά.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ την ανάλυση αυτή, ο Επίτιµος, στοχεύοντας τον Σαµαρά, απελευθέρωσε τον Κυριάκο. Η εσωκοµµατική πόλωση επιτείνει την αποµόνωση της Ντόρας – είναι χαρακτηριστική, άλλωστε, η δήλωση νοµιµοφροσύνης του Μάκη Γιακουµάτου. Και ενδεχοµένως να κάνει ζηµιά στον Κώστα Μπακογιάννη στο Καρπενήσι. Οσο για τη σηµερινή συνάντηση Κυριάκου - Σαµαρά, είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον τετ α τετ της Ν.Δ. εδώ και µία δεκαετία. Και δεν είναι ραντεβού στα τυφλά.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: