27.10.10

Οχτάρια...


Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ έχει τα πάνω, έχει και τα κάτω της. Και οι πολιτικοί πολλές φορές εγκλωβίζονται ψυχολογικά στις επάνω στιγµές. Δεν καταλαβαίνουν πως ο χρόνος έχει περάσει και δεν βλέπουν πως η πραγµατικότητα µπροστά τους έχει αλλάξει.

Η ΧΡΥΣΗ ΣΤΙΓΜΗ του Γιώργου Καρατζαφέρη ήταν οι δηµοτικές και νοµαρχιακές εκλογές του 2002. Τότε εκµεταλλεύθηκε ένα λάθος της Ρηγίλλης: την επιλογή του Γιάννη Τζαννετάκου ως υποψηφίου για την υπερνοµαρχία. Ο...
πολιτικός σχεδιασµός της Ν.Δ., συµπεριλαµβανοµένου του προέδρου της Κώστα Καραµανλή, δεν έλαβε υπόψη τον τότε βασικό µέτοχο της συντηρητικής παράταξης. Δηλαδή τον – µακαριστό πλέον – Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο που είχε ανοίξει µέτωπο µε την κυβέρνηση Σηµίτη για το θέµα των ταυτοτήτων. Στην υπόθεση αυτή, ο Τζαννετάκος δεν είχε πάρει θέση αρεσκείας της Εκκλησίας. Ευκαιρία για την Αρχιεπισκοπή να δείξει τη δύναµή της. Ο Καρατζαφέρης έπιασε εγκαίρως το ρεύµα και κάπως έτσι, στην πλάτη της Ν.Δ., εγεννήθη ο ΛΑΟΣ. Ηταν το τζάκποτ ενός οπορτουνιστή της πολιτικής.

ΟΚΤΩ ΧΡΟΝΙΑ αργότερα το νόθο κόµµα εκ δεξιών της Ρηγίλλης είναι στη Βουλή. Ωστόσο, η ιστορία δεν επαναλαµβάνεται. Ο Καρατζαφέρης δεν κατέβασε υποψήφιο στον ΛΑΟΣ ως χείρα βοηθείας στον Νικήτα Κακλαµάνη.

Το πολιτικό τέχνασµα ήταν προφανές: να εγκαθιδρύσει σιγά σιγά ένα σκηνικό όπου η Ν.Δ. χρειάζεται την υποστήριξη του ΛΑΟΣ. Οµως η παρτίδα δεν βγαίνει γιατί οι κινήσεις είναι αλλοπρόσαλλες. Ο Καρατζαφέρης πρωταγωνίστησε στο παράξενο Σαββατοκύριακο όπου κάποιοι από τον ΛΑΟΣ και τη Ν.Δ. βγήκαν από το δάσος, ζητώντας να επιστρέψει ο Καραµανλής µε αποτέλεσµα να τους βγάλει όλους µαζί από την πρίζα ο πρώην πρωθυπουργός. Ο Καρατζαφέρης παρέσυρε σε κυριακάτικο ραντεβού τον Πέτρο Μολυβιάτη, τον οποίο, αφού δεν κατάφερε µε το στανιό να εµφανίσει ως γεφυροποιό ΛΑΟΣ και Ν.Δ., επιχείρησε να εκθέσει µε τρόπο που σόκαρε ακόµη και τα πιο κυνικά στελέχη της ελληνικής Δεξιάς. Τέλος, ο Καρατζαφέρης έστειλε ευχετήρια επιστολή γενεθλίων στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αφού τον «καληνύχτισε» η Ρηγίλλης. Ολα αυτά ενώ ο Καρατζαφέρης σφυροκοπούσε την Ντόρα ως υπουργό Εξωτερικών του Καραµανλή.

ΤΟ 2010 δεν είναι 2002. Επιχειρώντας τους γνωστούς τακτικούς ελιγµούς του για να µπλέξει τη Ν.Δ., ο Καρατζαφέρης έχει µπλέξει ο ίδιος. Ακόµη χειρότερα: Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ πιέζεται από τις φιλοδοξίες των στελεχών του, µε πρώτο τον Μάκη Βορίδη.

Περισσότερο από τα πρόσωπα όµως έχουν σηµασία οι συνθήκες. Ο ΛΑΟΣ – όπως το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από αυτόν – έρχεται αντιµέτωπος µε τις διαλυτικές πολιτικές ροπές που δηµιουργεί το Μνηµόνιο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Αντί να πλαγιοκοπήσει το πολιτικό σύστηµα, ο Καρατζαφέρης δείχνει να προσπαθεί να φυλάξει τα νώτα του. Αντί να πιέσει τα άλλα κόµµατα, πιέζεται ο ίδιος εσωκοµµατικά. Και για να ξεφύγει, κάνει οχτάρια.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: