27.10.10

11 Ομογενείς στη μάχη των εκλογών της 2 Νοεμβρίου...


www.greeknewsonline.com
Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Έντεκα Ελληνοαμερικανοί δίνουν στις εκλογές της Τρίτης 2 Νοεμβρίου τη μάχη για 9 θέσεις στην Αμερικανική Βουλή και 2 στην Γερουσία. Σε μια εκλογική μάχη που όλοι προβλέπουν να είναι δύσκολη για το Δημοκρατικό Κόμμα και τον Πρόεδρο Ομπάμα, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στη μεν Βουλή την πλειοψηφία θα καταλάβουν οι Ρεπουμπλικάνοι, ενώ οι Δημοκρατικοί φαίνεται ότι θα κρατήσουν την δύναμη τους στην Γερουσία.
Από τους Ελληνοαμερικανούς ο...
Dean Scontras είναι ο μόνος που δεν ήταν ήδη μέλος της Βουλής. Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος της 1ης Περιφέρεια του Maine βρίσκεται αρκετά πίσω στις δημοσκοπήσεις της αντιπάλου του (Pingree), μεταξύ 8-16 ποσοστιαίες μονάδες. Ο Dean Scontras είναι ο συνιδιοκτήτης εταιρείας εναλλακτικής ενέργειας που ειδικεύεται στην ανάπτυξη αιολικού πάρκου και έξυπνου τεχνολογικού δικτύου που θα βοηθήσει τις πόλεις του Maine να αποκομίσουν τα οφέλη από την διανομή ενεργειακών λύσεων. Διεκδίκησε την ίδια θέση χωρίς επιτυχία το 2008.

Από τους 8 Ελληνομερικανούς ομοσπονδιακούς βουλευτές, οι 4 θεωρούνται ασφαλείς. Ο Gus Bilirakis (R, FL 9th ), η Shelley Berkley ( Δ, 1η Περιφέρεια Νεβάδα), ο John Sarbanes ( Δ, 3η Περιφέρεια Μέριλαντ) και Niki Tsongas ( Δ, ΜΑ-5).

Στην 18η περιφέρεια του Οχάιο, ο Zach Space ο οποίος κέρδισε την θέση το 2006 ( ο πρώτος Δημοκρατικός μετά από πολλές δεκαετίες) αντιμετωπίζει σκληρή μάχη κατά του Gibbs. Αν και πριν ένα μήνα η θέση θεωρείτο ασφαλής για τους Δημοκρατικούς, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν να κλίνει προς τους Ρεπουμπλικάνους. Χθεσινή ανάλυση της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς» δείχνει το αποτέλεσμα εντελώς αμφίρροπο.

Στην 24η Περιφέρεια της Φλώριδας, η Δημοκρατική Suzan Kosmas κέρδισε το 2008 κάνοντας τον δημοσιονομικό συντηρητισμό κύριο θέμα της εκστρατείας της. Έχοντας όμως ψηφίσει υπέρ του δημοσιονομικού πακέτου του Ομπάμα, μάλλον αυτό δεν θα την βοηθήσει στις εκλογές του 2010 αφού δεν μπορεί να θεωρηθεί ως υπέρμαχος της συντηρητικής δημοσιονομικής πολιτικής. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο εκλογικός αγώνας κλίνει προς τους Ρεπουμπλικάνους.

Η Deena Titus, πρώην μέλος της πολιτειακής γερουσίας, η οποία διεκδίκησε θέση χωρίς επιτυχία για την Γερουσία το 2004, κέρδισε το 2008 την θέση στην 3η Περιφέρεια της Νεβάδα. Η οικονομική ύφεση στην Νεβάδα όμως, μαζί με τα τεράστια χρηματικά ποσά που οι Ρεπουμπλικάνοι έριξαν στην εκλογική μάχη για την Γερουσία κατά του δημοκρατικού ηγέτη γερουσιαστή Reed, έθεσε την θέση της Titus σε κίνδυνο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη κλίνει προς τους Ρεπουμπλικάνους, ενώ η χθεσινή ανάλυση της «Νιου Γιορκ Τάιμς» φέρει την Τάιτους και τον αντίπαλό της ισοδύναμους.

Στην εκλογική μάχη της Φλώριδας για την Γερουσία, ο κυπριακής καταγωγής Κυβερνήτης Charley Christ κατέρχεται ως ανεξάρτητος, αφού είδε ότι ο Marco Rubio θα κέρδιζε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο Rubio προπορεύεται με 43%, ακολουθεί ο Christ με 32% και ο Δημοκρατικός υποψήφιος με 28%.

Η ΜΗΤΕΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ

Η «μητέρα όλων των μαχών» για την Ελληνοαμερικανική κοινότητα θα λάβει χώρα στο Ιλλινόις όπου ο Δημοκρατικός υποψήφιος Αλέξης Γιαννούλιας αγωνίζεται κατά του Ρεπουμπλικάνου Mark Kirk, για την θέση που κατείχε ο Μπαράκ Ομπάμα στην Γερουσία. 10 μόλις μέρες πριν την ημέρα των εκλογών, η έκβαση της μάχης παραμένει αβέβαιη. Δημοσκοπήσεις της περασμένης εβδομάδας δείχνουν τον Kirk να προηγείται με 2% ( 43 με 41) και με αναποφάσιστο πάνω από 15% του εκλογικού σώματος. Ο πρώην Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αναμένεται να επισκεφθεί το Ιλινόι αυτή την εβδομάδα για κοινές εμφανίσεις με τον Γιαννούλια, ενώ ο Πρόεδρος Ομπάμα θα επισκεφθεί το Σάββατο την παλιά του περιφέρεια για να κινητοποιήσει την ψήφο των Αφροαμερικανών, εν όψη της αναμέτρησης της 2ης Νοεμβρίου.

Την περασμένη εβδομάδα ο Γιαννούλιας κάλεσε ομάδα Ισπανόφωνων υποστηρικτών του να ενεργοποιηθούν και να αυξήσουν τον ενθουσιασμό τους ενώ υποσχέθηκε, γόνος ο ίδιος Ελλήνων μεταναστών, να γίνει υπέρμαχος των αλλαγών στην μεταναστευτική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: