2.10.10

10 χρυσά ντιλ με τους «δράκους» ...


Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέουμε τον πρόεδρο της Cosco Γουέι Τζιαφού
ΠΑΝΩ ΑΠΟ δέκα συμφωνίες- διακρατικές και ιδιωτικές- υπογράφονται στο πλαίσιο της επίσκεψης του κινέζου Πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο στην Αθήνα αυτό το Σαββατοκύριακο.
Αντικείμενο των διαβουλεύσεων μεταξύ κινεζικής και ελληνικής πλευράς, που συνεχίζονταν μέχρι την τελευταία στιγμή, ήταν...
και το ενδεχόμενο να υπογραφεί μια πολιτική συμφωνία μεταξύ του Γουέν και του έλληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, η οποία να επαναβεβαιώνει τη δυναμική οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών μέσα από επενδύσεις και εμπορικές ανταλλαγές.
«Πρέπει να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας. Χέρι- χέρι να προχωρήσουμε και να παραβλέψουμε τις δυσκολίες» δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός πριν από τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου.
Η πολιτική, όπως έλεγε ο Φρανσουά Μιτεράν, είναι «η διαχείριση των συμβόλων». Και η επάνοδος των Κινέζων στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μια φάση που η κυβέρνηση αγωνίζεται να περάσει το μήνυμα ότι δεν είμαστε μια «έρημη χώρα» χωρίς προοπτική, αλλά και περιβάλλον ακατάλληλο για επενδύσεις. Εξ ου και δεν είναι τυχαίες οι πυρετώδεις συνεννοήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες ώστε να λυθούν τα προβλήματα τόσο στον εμπορευματικό σταθμό του Θριασίου Πεδίου όσο και με την επιστροφή ποσών ΦΠΑ της τάξεως των 21 εκατομμυρίων ευρώ στους Κινέζους. Ο επικεφαλής της Cosco «κάπτεν» Γουέι Τζιαφού έρχεται, άλλωστε, μαζί στην Αθήνα με τον Γουέν.

Η ελληνική πλευρά- με τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη να έχει τον κύριο ρόλο- έπρεπε να διαψεύσει τη θυμόσοφη παρατήρηση των κινέζων αξιωματούχων «λέτε ότι μας θέλετε εδώ, αλλά δεν μας δείχνετε ότι μας θέλετε εδώ». Εγιναν λοιπόν οι αναγκαίες ενέργειες και για τον ΦΠΑ- σε συνεννόηση με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και με εμπλοκή του νομικού συμβούλου του υπουργού Οικονομικών, Τάσου Μπάνου- αλλά και οι απαραίτητες νομικές διαρρυθμίσεις ώστε στον διαγωνισμό για το Θριάσιο να μπορεί να συμμετάσχει στο διεκδικητικό σχήμα και κινεζική τράπεζα, κάτι που δεν προβλεπόταν αρχικά. Το τεύχος του διαγωνισμού διορθώθηκε τελικά την Πέμπτη το βράδυ από τον Παμπούκη με την ενεργητική συνεργασία του Δημήτρη Ρέππα.

Σε διακρατικό επίπεδο, οι συμφωνίες είναι δύο. Η πρώτη είναι ένα Μνημόνιο Συνεργασίας για τις αμφίδρομες επενδύσεις και εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ Πεκίνου και Αθηνών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν είναι ποσοτικοποιημένο, όπως το αντίστοιχο ΜΟU με το Κατάρ που αναλογεί σε 5 δισ. δολάρια. Θα το υπογράψει ο υπουργός Α νάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τον ομόλογό του κινέζο Τσεν Ντεμίνγκ. Μια δεύτερη διακρατική συμφωνία αφορά τις πολιτισμικές ανταλλαγές μεταξύ Κίνας και Ελλάδας. Θα την υπογράψει ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος μαζί με τον ομόλογό του Σάι Γου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι συμφωνίες που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχει μια «Συμφωνία Γενικών Κατασκευών» που αφορά το λιμάνι του Πειραιά και τις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ. Δεν έχει οικονομικό προσδιορισμό, αλλά θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική. Στη συνέχεια έχουμε ένα πλέγμα συμφωνιών με ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες με συνολική αποτίμηση της τάξεως των 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτές γίνονται με δύο κρατικές κινεζικές τράπεζες. Την China Development Βank και την China Ιmport-Εxport Βank, αμφότερες κρατικές, που δεσμεύονται να χορηγήσουν αναπτυξιακά δάνεια στην ελληνική ναυτιλία. Με δεδομένες τις δυσκολίες ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού τομέα, η δέσμευση είναι κρίσιμη. Επεται μια δέσμη ιδιωτικών συμφωνιών με ευρύ αντικείμενο. Από το ελληνικό μάρμαρο, με το οποίο, ως γνωστόν, έχουν τρέλα οι Κινέζοι, ως θέματα wifi και πληροφορικής ή υποστήριξη για τους Special Οlympics.

Η ουσία, εξηγούν κυβερνητικές πηγές, είναι ότι οι Κινέζοι όχι μόνο επιμένουν στην παρουσία τους στην Ελλάδα, αλλά την επεκτείνουν. Στην κυβέρνηση υπάρχει επίσης ικανοποίηση γιατί «αφαιρέθηκαν τα αγκάθια» από τη σχέση με την Cosco, κάτι που είναι αποτέλεσμα «συνέργειας» ανάμεσα σε περισσότερους υπουργούς, απόδειξη ότι η κυβέρνηση ξεπερνάει τα προβλήματα συντονισμού. Τέλος, πέρα από τη δέσμη συμφωνιών που συνιστά το εναρκτήριο πλαίσιο των ελληνο-κινεζικών συναντήσεων όπως διαμορφώνεται πριν από την έλευση των Γουέν και Τζιαφού, η Αθήνα δεν αρνείται ότι «στο τραπέζι θα μπει το ενδεχόμενο κινεζικών επενδύσεων στις υποδομές της χώρας συνολικά». Με άλλα λόγια, ό,τι προκύψει, αφού οι συναντήσεις ηγετών έχουν πάντα τη δική τους δυναμική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: