10.2.24

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Σε vertigo...Τα κοινωνικά μέτωπα αυξάνουν το πολιτικό κόστος ενόψει ευρωεκλογών...
Σε κινούμενη άμμο μοιάζει να βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς οι χειρισμοί της στα πολλά ανοιχτά μέτωπα εντείνουν τα αδιέξοδα και αυξάνουν το πολιτικό κόστος στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές. Οι αγρότες της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας παραμένουν στα μπλόκα διαμαρτυρόμενοι για το αυξημένο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές και τις μειωμένες ενισχύσεις και τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις. Οι... φοιτητές συνεχίζουν τις καταλήψεις και τις κινητοποιήσεις αντιδρώντας στην περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας Εκπαίδευσης που διαισθάνονται ότι θα επιφέρει η ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Παιδείας. Η ακρίβεια σαν μόνιμο υπόβαθρο φτωχοποιεί μεσαία στρώματα της κοινωνικής πυραμίδας και εκτρέφει τη δυσαρέσκεια. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει ανοιχτό μέτωπο με την Εκκλησία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που κινείται σαν υφέρπουσα πυρκαγιά. Το ζήτημα προκαλεί απογοήτευση σε ένα σημαντικό τμήμα του δικού της εκλογικού κοινού και συντηρεί τη διάσταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία θα κορυφωθεί κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου. 


Η θεωρία των υποκινούμενων κινητοποιήσεων των αγροτών απορρίφθηκε με οργή από τους δικούς της αγροτοσυνδικαλιστές. Ο παραλληλισμός των φοιτητών στις καταλήψεις με «ληστές» προκαλεί αγανάκτηση σε γονείς, φοιτητές και καθηγητές. Είναι εμφανές ότι ο πρωθυπουργός ανεβάζει τους τόνους έναντι των φοιτητών και έστειλε και τα ΜΑΤ στο ΑΠΘ σε μια προσπάθεια να κατευνάσει το ακροδεξιό ακροατήριο που αντιδρά στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Στο ίδιο πλαίσιο ανακοίνωσε εσπευσμένα την προμήθεια F-35 δημιουργώντας περισσότερα ερωτηματικά για υποκρυπτόμενα deals παρά απαντήσεις. Στο μέτωπο του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αναγκάστηκε σε έναν συμβιβασμό με τον Μάκη Βορίδη που θολώνει, αν μη τι άλλο, την εικόνα τού «πανίσχυρου ηγέτη». 

Ασφαιροι αντιπερισπασμοί

Εκείνο που τρομάζει περισσότερο την κυβέρνηση είναι το μέτωπο των αγροτών. Ο λόγος είναι ότι, όπως ανέφερε ο δικός της αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Σιδερόπουλος,«αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει τακτική, τότε το 42% θα γίνει 18%». Μπορεί να έχει υπερβολή, ωστόσο οι αγρότες είναι προνομιακό κοινό για τη Ν.Δ., που μετριέται σε ψήφους. Επιπλέον έχουν παράδοση και τεχνογνωσία κινητοποιήσεων και μπορούν να συντηρήσουν την αναταραχή και να κόψουν την Ελλάδα στη μέση. Γαλάζιοι και κόκκινοι αγρότες και συνδικαλιστές είναι μαζί στα μπλόκα, το συμφέρον υπερισχύει της κομματικής ταυτότητας. Επιπλέον δεν μπορεί να τους αντιμετωπίσει με εκτεταμένη βία δίχως να αυξήσει το πολιτικό κόστος, ενώ και οι ίδιοι αδιαφορούν για το αν στραφούν εναντίον τους τα ΜΜΕ. Η κυβέρνηση μπορεί να αυξήσει τα επιδόματα και να ξεπεράσει προσωρινά το πρόβλημα, ωστόσο δεν έχει απάντηση στα δομικά προβλήματα του αγροτικού χώρου .

Αυτοματισμός και καταστολή, που περιλαμβάνει πιέσεις στις πρυτανικές Αρχές και διαδικτυακές εξετάσεις, είναι οι μέθοδοι που επιστρατεύει η κυβέρνηση στο άλλο μέτωπο που έχει ανοίξει, με τους φοιτητές. Όχι με ιδιαίτερη επιτυχία προς το παρόν, κρίνοντας από την αντοχή των καταλήψεων και των κινητοποιήσεων. Μια εκτεταμένη επέμβαση της αστυνομίας στα πανεπιστήμια εξετάζεται σαν συνολική διέξοδος που θα επανακαθορίσει την ατζέντα. Προς το παρόν κρίθηκε ότι θα ρίξει λάδι στη φωτιά, με κίνδυνο να χαθεί μια γενιά, αλλά παραμένει πάντα στο τραπέζι. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το κοινωνικό κλίμα ευνοεί μια εκτεταμένη καταφυγή στην καταστολή. Θα πρέπει να προηγηθούν αρκετές προβοκάτσιες. 

Συνολική αποτυχία και υπαρξιακά προβλήματα

Η δυσαρέσκεια που προκαλούν τα ανοιχτά μέτωπα, στον δρόμο για τις ευρωεκλογές, προκαλεί εφιάλτες στο Μαξίμου, που ήδη μετρά τα ποσοστά του δέκα μονάδες κάτω από τις εθνικές εκλογές. Ενδεικτικό είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε, σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του Νταβός, να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνησή του είναι κυρίαρχη και ότι «δεν θα υπάρξει αντιστροφή της πολιτικής δυναμικής στις ευρωεκλογές». Το κλειδί είναι ακριβώς ο συνδυασμός των ποσοστών, η μείωση της δύναμης της Ν.Δ. σε συνδυασμό με την αντοχή και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Μπορεί η κυβέρνηση να προβάλλει τις «μεταρρυθμίσεις» και να διαφημίζει την επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο, μετά από πέντε χρόνια, τα αποτελέσματα της πολιτικής της είναι πενιχρά: η εκτεταμένη απορρύθμιση δεν έφερε ανταγωνισμό στις αγορές, αντίθετα οδήγησε σε ολιγοπώλια, καρτέλ και εναρμονισμένες τακτικές, με αποτέλεσμα παρατεταμένη ακρίβεια. Εάν το βασικό στοιχείο της νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης είναι οι παρεμβάσεις για τη διατήρηση του ανταγωνισμού σε όλους τους τομείς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποτύχει παταγωδώς στον ουσιώδη πυρήνα της πολιτικής που η ίδια διακηρύσσει. Η θέληση του Μαξίμου να επεκταθεί στην πολιτισμική πτυχή της νεοφιλελεύθερης ατζέντας με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών προκαλεί υπαρξιακό ζήτημα στον κεντρικό πολιτικό φορέα της συντηρητική παράταξης στον βαθμό που ανατρέπει τον ταυτοτικό πυρήνα τού «πατρίς - θρησκεία - οικογένεια». 

Καθώς τόσο τα επίκαιρα προβλήματα όσο και η βαθύτερη αποτυχία είναι πλέον διαπιστώσιμα, προκαλεί προβληματισμό η αντοχή της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η απάντηση είναι ότι η συμμαχία Μαξίμου και συστημικών μέσων ενημέρωσης έχει εμπεδώσει την εντύπωση ότι υπάρχει μόνο ένα σχέδιο για τη χώρα και ότι στην αποδυναμωμένη και κατακερματισμένη δεξιά και αριστερή αντιπολίτευση δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση. Επί του παρόντος ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αρθρώσει την ολική επαναφορά του δημόσιου τομέα -χωρίς τις ενοχές του παρελθόντος- ως πυρήνα ενός συνολικού εναλλακτικού σχεδίου σε συνδυασμό με το πρόταγμα της πατριωτικής Αριστεράς - μια σύνθεση του κοινωνικού με το εθνικό στοιχείο. Μένει να διατυπωθεί πλήρως στο Συνέδριο. Το πιο δύσκολο θα είναι να διαρρήξει την επικοινωνιακή πανοπλία του αντιπάλου, που δεν περιορίζεται να υμνεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά συσκοτίζει και υποβαθμίζει πτυχές της πραγματικότητας και απαξιώνει εκ προοιμίου κάθε διαφορετική πρόταση.

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: