28.2.24

Τέμπη: Ένα χρόνο μετά, οι ανακριτές θα ερευνήσουν την ύπαρξη εύφλεκτων υλικών...Παράταση των ανακρίσεων για το δυστύχημα-έγκλημα των Τεμπών προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, σύμφωνα με τον οποίο οι ανακριτές θα ερευνήσουν αν υπήρξαν εύφλεκτα υλικά τα οποία προκάλεσαν έκρηξη κατά τη σύγκρουση των δύο τρένων πριν από ένα χρόνο. Σύγκρουση που προκάλεσε τον θάνατο 57 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων...

Χρειάστηκε πάντως να περάσει ένας χρόνος πριν ληφθεί αυτή η απόφαση και τις καταγγελίες των οικογενειών των θυμάτων ότι οι δικοί τους πραγματογνώμονες διαπίστωσαν την ύπαρξη εύφλεκτων υλικών, όπως ξυλόλιο.

Ο Γιώργος Φλωρίδης, επικαλούμενος την -επίσης καθυστερημένη- παρέμβαση της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό One Chanell το βράδυ της Τρίτης, μία μέρα πριν φτάσει η δικογραφία των ανακριτών στη Βουλή και με την Εξεταστική να έχει κλείσει τις εργασίες της με απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, είπε ότι η ανάκριση θα πάρει παράταση καθώς αναμένεται να σταλεί υλικό σε ειδικά εργαστήρια στον Καναδά και στην Αγγλία.

Είπε μάλιστα ότι «το καλοκαίρι ήρθε μια πληροφορία στο υπουργείο ότι οι ανακριτές δεν έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν τις συνομιλίες. Φέραμε τότε κατεπείγουσα ρύθμιση στη Βουλή» και πως «η ανάκριση διεξάγεται με υποδειγματικό τρόπο, είναι δύσκολη».

Η ανάκριση, είπε, «φαίνεται να οδηγείται προς το τέλος, αλλά η χθεσινή παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου λέει ότι δεν πρέπει να μείνει ερώτημα που τίθεται, ιδιαίτερα από τους συγγενείς των θυμάτων, μέσω των συνηγόρων τους. Δεν πρέπει να μείνει χωρίς διερεύνηση καμία πτυχή της υπόθεσης και χωρίς την απαραίτητη πιστοποίηση».

Νέος πραγματογνώμονας

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει παραγγελθεί στους ανακριτές να ερευνήσουν αν υπήρξαν εύφλεκτα υλικά και παράλληλα να ελέγξουν τα βίντεο της τραγωδίας και ο εφέτης-ανακριτής που έχει αναλάβει την υπόθεση, Σωτήρης Μπαϊκάμης, θα προχωρήσει άμεσα σε ορισμό νέου πραγματογνώμονα.

Αιτία, η πραγματογνωμοσύνη του τεχνικού συμβούλου που ορίστηκε από συγγενείς θυμάτων που έφερε στο φως στοιχεία διαφορετικά από αυτά που έχει στα χέρια της η δικαιοσύνη, κυρίως σε σχέση με την έκρηξη που συνόδευσε τη σύγκρουση των μοιραίων τρένων.

Οι συγγενείς των θυμάτων έχουν υποβάλει αιτήματα να αποσταλεί η εύφλεκτη ύλη που εντοπίστηκε σε ειδικό εργαστήριο του Καναδά, ώστε να πιστοποιήσει τι ήταν και αν συνέβαλε στην τραγωδία. Επίσης, έχουν ζητήσει να εξεταστούν σε εργαστήριο του Λονδίνου και τα βίντεο, τμήματα των οποίων έχουν σβηστεί, με την ελπίδα ότι θα ανακτηθούν και θα απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα για το τραγικό περιστατικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: