29.2.24

Και τα Τέμπη αφορούν το κράτος δικαίου..


Με την έκθεση για το κράτος δικαίου στην Ε.Ε. τίμησε τη μνήμη των 57 νεκρών στα Τέμπη η εισηγήτρια... του φακέλου, ευρωβουλεύτρια Σοφί Ιντ’ Βελτ. Στο κείμενο, που εγκρίθηκε χθες από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 374 ψήφους υπέρ, 113 κατά και 45 αποχές, η εισηγήτρια αναφέρεται εκτενώς στην Ελλάδα και στο δυστύχημα των Τεμπών. «Γιατί είναι σχετικό με το κράτος δικαίου το δυστύχημα στα Τέμπη;» τη ρώτησε η «Εφ.Συν.».

«Παρά το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική έρευνα ήταν εντελώς ανεπαρκής και φαινόταν ότι στόχευε μάλλον σε κλείσιμο ολόκληρου του φακέλου όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αντί να βρεθεί η αλήθεια, νομίζω ότι κάποια στιγμή ήταν ένας εισαγγελικός λειτουργός που συμπέρανε πολύ ξεκάθαρα ότι αν υπήρχε το σύστημα ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών, δεν θα είχε συμβεί αυτό το δυστύχημα» απάντησε η Ολλανδή ευρωβουλεύτρια.

Και συνέχισε: «Γιατί δεν ήταν στη θέση του; Λόγω διαφθοράς, βασικά! Και καταλαβαίνω ότι υπήρχε ένα ποσό κάποιων εκατομμυρίων ευρώ σε επιδοτήσεις. Και ήδη πριν από το ατύχημα του τρένου η Ευρωπαία εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα για πιθανή απάτη και διαφθορά με αυτά τα χρήματα για αυτό το σύστημα σιδηροδρομικής ασφάλειας. Αν λοιπόν δεν είχε γίνει η διαφθορά και η απάτη, τότε ίσως να υπήρχε το πραγματικό σύστημα ασφαλείας και ίσως να μην είχε συμβεί το δυστύχημα, 57 άνθρωποι δεν θα ήταν νεκροί».

Η ευρωβουλεύτρια ζήτησε από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εκδοθεί μια δήλωση για τα Τέμπη, «όχι απλώς μνημονεύοντας τα θύματα στα Τέμπη, όχι απλώς εκφράζοντας υποστήριξη στους συγγενείς που έχασαν κάποιον αγαπημένο τους, αλλά και ζητώντας η πλήρης αλήθεια, όλα τα γεγονότα να τεθούν στο τραπέζι και να αποδοθεί Δικαιοσύνη» υπογράμμισε. Τελικά ένας από τους αντιπροέδρους του Ευρωκοινοβουλίου έκανε μια πολύ σύντομη δήλωση –μόνο που παρέλειψε το κομμάτι της αλήθειας και της Δικαιοσύνης.

Η έκθεση, που είναι καταπέλτης για την Ελλάδα και την Ουγγαρία, εγείρει ζητήματα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Αναμένεται να εγκριθεί σήμερα στην Ολομέλεια, στο Στρασβούργο, αφού πρώτα έχει ψηφιστεί από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Της ζητήσαμε να μας σχολιάσει και τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης περί πολιτικών σκοπιμοτήτων των ευρωβουλευτών που υπερψήφισαν το ψήφισμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. «Με έπιασαν στα πράσα εμένα και την κρυφή μου ατζέντα» είπε αστειευόμενη.

Και σε πιο σοβαρό τόνο συμπλήρωσε. «Αυτά είναι, φυσικά, σκουπίδια. Το ακούω χρόνια τώρα. Και το θέμα είναι ότι το ακούω από διάφορες κυβερνήσεις στις οποίες είμαι επικριτική και από διαφορετικά πολιτικά κόμματα! Οπότε δεν το παίρνω πολύ στα σοβαρά. Απλώς είναι μια απόσπαση της προσοχής»...

Μαρία Ψαρρά

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: