28.2.24

Μετρά αντιδράσεις...


Με τον Γιώργο Παπανδρέου να μην σηκώνει αντάρτικο για τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια, λιγοστεύουν οι πονοκέφαλοι για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη. Παρ’ όλα αυτά, παραμένουν οι διαφωνίες ενδεχομένως δύο με τριών βουλευτών, μεταξύ των οποίων η Νάντια Γιαννακοπούλου, οι οποίοι περιμένουν την... απόφαση της ηγεσίας, σχετικά με το αν θα επιβληθεί κομματική πειθαρχία.

Εντός του κόμματος αρκετοί θεωρούν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν αποτελεί ζήτημα προσωπικής επιλογής, αλλά βασική πολιτική επιλογή, την οποία θα αποφασίσει ο κ. Ανδρουλάκης μαζί με το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. 

Ωστόσο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην επικείμενη συνεδρίαση της ΚΟ (πιθανότατα θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα) θα μετρήσει τις αντιδράσεις και σίγουρα δεν θέλει να προχωρήσει σε διαγραφές ή σε κυρώσεις (δεν το έπραξε ούτε μετά την αποχή της Ε. Λιακούλη), ειδικά μετά τις αποχές επι του νομοσχεδίου για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, χθες, ουσιαστικά βρέθηκε στη γραμμή Ανδρουλάκη λέγοντας με νόημα ότι θα δημιουργηθούν ανισότητες και αδικίες και ως εκ τούτου «είναι αρκετοί λόγοι για να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο». Το βασικό επιχείρημα του ίδιου, αλλά και του Νίκου Ανδρουλάκη, είναι πως θα πρέπει να προωθηθεί η συνταγματική Αναθεώρηση του άρθρου 16. «Συμφωνούμε να γίνουν μη κρατικά μη κερδοσκοπικά, -υπογραμμίζω μη κερδοσκοπικά-, με αναθεώρηση του άρθρου 16, όπως είναι η θέση του προγράμματός μας. 

Αυτό έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου. Αυτό λέει το πρόγραμμά μας τα τελευταία χρόνια, αυτό λέω κι εγώ. Αυτή είναι η θέση μας», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης στον ΣΚΑΪ και προσέθεσε ότι αυτήν τη στιγμή γίνονται συνταγματικοί ακροβατισμοί για να γίνει διευθέτηση συμφερόντων. «Συνένοχο το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι. Δεν περίμενα αυτήν τη ρύθμιση, που είναι εξόφθαλμα διευθέτηση συμφερόντων. Περίμενα κάτι πιο στέρεο και αντικειμενικό». Ενώ και ο Πρώην Πρωθυπουργός συμφώνησε λέγοντας ότι ουσιαστικά απλώς ρυθμίζουμε ξένα παραρτήματα με κάποιους που προσπαθούν να αναπτύξουν αυτή τη Παιδεία.

Η παρέμβαση Παπανδρέου κρίνεται από αρμόδιες πηγές αρκετά σημαντική, διότι ενδεχομένως να δημιουργήσει συνθήκες τέτοιες, όπου ορισμένοι από τους διαφωνούντες να αλλάξουν άποψη.

Παρ’ όλα αυτά, το κλίμα στην «πράσινη» Κοινοβουλευτική Ομάδα παραμένει τεταμένο και με την πρώτη ευκαιρία δεν αποκλείεται να πυροδοτηθούν νέες κόντρες...

Αλέξανδρος Διαμάντης

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: