29.2.24

Έρευνα για «τρομοκρατία» σε βάρος του Πουτζντεμόν στην Ισπανία...Η ανώτατη δικαστική αρχή στην Ισπανία, το Ανώτερο Δικαστήριο, ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη έρευνας για «τρομοκρατία» σε βάρος του Καταλανού αυτονομιστή ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν, σε σχέση με τις ταραχές που ακολούθησαν την καταδίκη σε ποινές φυλάκισης αυτονομιστών ηγετών το 2019...

Η ανακοίνωση γίνεται καθώς η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ και το κόμμα του Πουτζντεμόν διαπραγματεύονται έναν νόμο περί αμνηστίας των αυτονομιστών που ενεπλάκησαν στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017, μία από τις χειρότερες πολιτικές κρίσεις στη σύγχρονη ιστορία της Ισπανίας.

Σε μια ανακοίνωση, το δικαστήριο αναφέρει πως έχει τη δικαιοδοσία να «ανοίξει έρευνα και, ενδεχομένως, να ασκήσει δίωξη κατά του πρώην προέδρου της περιφέρειας της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν» για «αδικήματα τρομοκρατίας σε σχέση με τα γεγονότα που έχουν τεθεί στο στόχαστρο της έρευνας για το 'Δημοκρατικό τσουνάμι'».
«Το "Δημοκρατικό τσουνάμι' είναι η επωνυμία μιας μυστηριώδους πλατφόρμας που είχε καλέσει σε διαδηλώσεις κατά της καταδίκης, στις 14 Οκτωβρίου 2019, εννέα αυτονομιστών ηγετών σε ποινές φυλάκισης για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης το 2017. Χιλιάδες μαχητικοί υποστηρικτές της απόσχισης είχαν αποκλείσει κυρίως το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης εκείνη την ημέρα.

Στην οργάνωση αυτή οφείλονται επίσης, μεταξύ άλλων, αποκλεισμοί δρόμων στην Καταλονία στο πλαίσιο ισχυρών εντάσεων που σημαδεύτηκαν από σκηνές αντάρτικου πόλεων στη Βαρκελώνη.

Το δικαστήριο, που όρισε εφέτη ανακριτή για να ερευνήσει αυτή την υπόθεση, «δεν έχει καμία αμφιβολία για το ότι τα γεγονότα για τα οποία κατηγορείται το 'Δημοκρατικό τσουνάμι' σχετίζονται με την τρομοκρατία», συνεχίζει στην ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρει, «υπάρχουν πολλές ενδείξεις για τη συμμετοχή στα γεγονότα του Κάρλες Πουτζντεμόν» που «ενημερώθηκε από την αρχή της δημιουργίας αυτής της νέας ομάδας που οργανώθηκε με σκοπό να ανατρέψει τη συνταγματική τάξη και να αποσταθεροποιήσει σοβαρά τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Εκτός από τον Πουτζντεμόν, που διέφυγε στο Βέλγιο το 2017 προκειμένου να αποφύγει τις διώξεις της ισπανικής δικαιοσύνης, η έρευνα θέτει επίσης στο στόχαστρο τον Ρούμπεν Βάγκενσμπεργκ, μέλος του κοινοβουλίου της περιφέρειας της Καταλωνίας ο οποίος έφυγε από την Ισπανία πριν από μερικές εβδομάδες προκειμένου να αποφύγει τις διώξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: