10.2.24

Για παραβίαση της απόφασης της Χάγης κατηγορεί το Ισραήλ ειδικός του ΟΗΕ...



Το Ισραήλ φαίνεται να παραβιάζει τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου, που πριν δύο εβδομάδες έκρινε πως πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να προστατεύσει τα δικαίωματα των Παλαιστινίων και να αποτρέψει την τέλεση γενοκτονίας, δήλωσε η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα εδάφη, Φραντσέσκα Αλμπανέζε...


Η ισραηλινή κυβέρνηση έλαβε προθεσμία μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου για να υποβάλει έκθεση στη Χάγη σχετικά με το τι έχει κάνει για να συμμορφωθεί με τις έξι εντολές του δικαστηρίου, αλλά η απόφαση δεν είναι δεσμευτική. Σημειώνεται ότι δεν διέταξε την κατάπαυση του πυρός, όπως είχε ζητήσει η Νότια Αφρική. Από τότε 1.755 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν με το σύνολο να ξεπερνά τους 28.000.

Στο μεταξύ οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία συνεχίζονται, όπως επίσης η βία και η ισοπέδωση των υποδομών, που επιδεινώνουν τη ζωή στη Γάζα. Ανώτερος δυτικός αξιωματούχος δήλωσε στο μεταξύ ότι «η κατάσταση είναι τραγική και χειροτερεύει».
Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει σήμερα ξανά τη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να έχει δώσει εντολή στον στρατό να ετοιμάσει «σχέδιο απομάκρυνσης» για εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που βρίσκονται στο σημείο πριν από μια πιθανή χερσαία επίθεση.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, υπήρξαν πλήγματα κοντά στην πόλη αυτή, όπου βρίσκονται πλέον 1,3 εκατ. Παλαιστίνιοι, πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, με τη μεγάλη τους πλειονότητα να είναι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τη βία σε πιο βόρειες περιοχές.

Ο υπουργός Υγείας της Χαμάς καταμέτρησε το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας 110 θανάτους, εκ των οποίων 25 σε πλήγματα στη Ράφα, και έκανε λόγο για «σφοδρές συγκρούσεις» σήμερα στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις. Χθες, οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε άλλο μεγάλο νοσοκομείο της πόλης, το αλ-Αμάλ.

Μετά την πόλη της Γάζας, και στη συνέχεια τη Χαν Γιούνις, το Ισραήλ θέτει πλέον ως στόχο μια χερσαία επιχείρηση στην πόλη αυτή που βρίσκεται δίπλα στην Αίγυπτο, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, στο πλαίσιο της στρατιωτικής του επίθεσης κατά της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Αφού έδωσε εντολή την Τετάρτη στον στρατό να προετοιμάσει επίθεση στη Ράφα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε χθες από τα στρατεύματα να του υποβάλουν σχέδιο για την «απομάκρυνση» των αμάχων της Ράφα και την «καταστροφή» της Χαμάς στην πόλη αυτή.

«Είναι αδύνατον να επιτευχθεί ο στόχος του πολέμου χωρίς την εξάλειψη της Χαμάς και αφήνοντας τέσσερα τάγματα της Χαμάς στη Ράφα», και αυτό απαιτεί «οι άμαχοι να απομακρυνθούν από τις ζώνες των συγκρούσεων», δήλωσε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: