1.2.24

Θα πληρώσουμε τον κούκο για αηδόνι...


Τάσος Παππάς

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση επειδή οι Αμερικανοί θα ανάψουν το πράσινο φως για να αγοράσουμε τα F-35 και μας δίνουν δωρεάν (;) μερικές φρεγάτες. Αρα λένε κυβερνητικοί παράγοντες, ορισμένοι δημοσιολόγοι, κάποιοι απόστρατοι και όσοι επωφεληθούν απ’ αυτήν την αγορά (νόμιμες προμήθειες, μίζες κάτω από το τραπέζι), η... Ελλάδα θα έχει το πάνω χέρι στη σχέση της με την Τουρκία.

Ανατρέψαμε, υποστηρίζουν, στην πράξη εκείνο το δόγμα που ίσχυε επί χρόνια, δηλαδή το 7 (εμείς) προς 10 (οι γείτονες), οπότε μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι (ες), αφού οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία μας γιατί αν το κάνουν θα πληρώσουν πολύ βαρύ τίμημα. Στην υπόθεση αυτή όμως υπάρχουν πολλά γκρίζα και σκοτεινά σημεία. Και επί της ουσίας και στις ειδικές πτυχές.

● Τα χρειαζόμαστε όντως τα F-35 για την άμυνα της χώρας ή τα παίρνουμε για να αποδείξουμε στους Τούρκους ότι εμείς μπορούμε, ενώ αυτοί όχι· άρα εμείς είμαστε ο προνομιακός συνομιλητής των ΗΠΑ στην περιοχή; Εμείς είμαστε οι προβλέψιμοι και δεδομένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ και η Ουάσινγκτον το αναγνωρίζει και μας επιβραβεύει. Μήπως τα παίρνουμε και για άλλους λόγους; 

Για να πλασαριστεί η Δεξιά ως η παράταξη που νοιάζεται για τα εθνικά συμφέροντα σε αντίθεση με τους εθνομηδενιστές; Για να ξεθυμώσουν οι Αμερικανοί λόγω της αγοράς των γαλλικών Rafale; Για να ευνοηθούν ντόπιοι μεταπράτες κι αυτοί με τη σειρά τους να βοηθήσουν ποικιλοτρόπως το κόμμα των ιδιοκτητών της χώρας;

● Αγοράζουμε τα F-35 με όλη την πραμάτεια τους ή κάποια τμήματά τους θα τα πάρουμε στο μέλλον; Πότε; Ποιο θα είναι το κόστος; Κυκλοφορεί ένα νούμερο (40 δισ.) που σε κάνει να ανατριχιάζεις. Αντέχει η ελληνική οικονομία; Σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα πετάμε κυριολεκτικά και μεταφορικά σ’ ό,τι αφορά τους δείκτες ανάπτυξης, ωστόσο τα στοιχεία δημόσιων υπηρεσιών για την κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών άλλα λένε. Καθόλου κολακευτικά. 

Ο υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει ότι δεν μπορούμε να μειώσουμε τον ΦΠΑ γιατί χρειαζόμαστε χρήματα για τις αμυντικές δαπάνες μας. Αντί για βούτυρο λοιπόν στους αδύναμους, κανόνια για να κονομάνε οι ατσίδες. Τέτοια πολυτέλεια!

● Για να μην ξεχνιόμαστε πρέπει να πούμε ότι οι υπέρογκες αμυντικές δαπάνες (πρωτοδεύτεροι στο ΝΑΤΟ) τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν μία από τις αιτίες που οδήγησαν στη χρεοκοπία την ελληνική οικονομία και προκάλεσαν μαζικά κύματα διαφθοράς στο πολιτικό και στο στρατιωτικό προσωπικό της χώρας. Ποιο είναι το κόστος της πτήσης μιας ώρας για το νέο αεροσκάφος; Μας νοιάζει ή όχι; Εκτός αν τα θέλουμε κυρίως για τις παρελάσεις.

● Η αναιμική αμυντική βιομηχανία μας θα έχει όφελος ή θα γίνει ό,τι και στο παρελθόν που αυτοί που κέρδισαν ήταν οι μεσάζοντες; Είναι βάσιμη η εκτίμηση ότι μπορούμε να συναγωνιστούμε την Τουρκία, μια χώρα με 80 και βάλε εκατομμύρια κατοίκους και με ανθηρή πολεμική βιομηχανία η οποία καλύπτει πάνω από το 60% των αναγκών της; Αν όταν θα πάρουμε τα πέμπτης γενιάς αεροσκάφη, έχουν βγει νέα και πιο σύγχρονα τι θα κάνουμε; Θα πάρουμε κι από κείνα; Δεν είναι αυτό φαύλος κύκλος;

● Πόσο σίγουροι είμαστε ότι οι Τούρκοι που θα πάρουν τα σύγχρονα F-16 θα σεβαστούν τη δέσμευσή τους ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσουν για παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας; Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη προσγείωσε τους αιθεροβάμονες λέγοντας ότι οι προφορικές -ακόμη και οι γραπτές- υποσχέσεις σε τέτοια ζητήματα έχουν σχετική αξία.

● Τις φρεγάτες γιατί μας τις χαρίζουν (;) οι Αμερικανοί; Αν είναι τόσο χρήσιμες γιατί αυτοί τις βγάζουν εκτός λειτουργίας; Σύγχρονες είναι, λένε. Τόσο σύγχρονες που δεν τις χρειάζονται; Εμείς τις χρειαζόμαστε; Το κόστος μεταφοράς και συντήρησης ποιες πλάτες θα το σηκώσουν; Οι δικές μας ή των Αμερικανών; Κοντολογίς είναι πολλά τα λεφτά, παιδιά της κυβέρνησης. Και φοβάμαι ότι θα πληρώσουμε τον κούκο για αηδόνι...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: