11.2.24

Κορυφώνουν τις διαμαρτυρίες οι αγρότες: Έκλεισε η Θεσσαλονίκης – Μουδανιών...



Λίγη ώρα μετά το μήνυμα-προειδοποίηση Μητσοτάκη για «διάλογο με ανοιχτούς δρόμους».
Στον δρόμο της κλιμάκωσης και ο αγροτικός κόσμος, ενόψει και του ραντεβού της Τρίτης με τον πρωθυπουργό...

Αγρότες της Μακεδονίας απαντούν στο μήνυμα-πρόκληση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με οκτάωρο κλείσιμο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Μουδανιών, κίνηση που αποτελεί κορύφωση των κινητοποιήσεων, καθώς μέχρι στιγμής είχαν καταγραφεί συμβολικοί αποκλεισμοί μικρότερης διάρκειας.

Αγρότες και μελισσοκόμοι με τρακτέρ και φορτηγά έκλεισαν και τα δύο ρεύματα, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από παράπλευρες οδούς.


Παράλληλα, αγρότες της Χαλκιδικής μοιράζουν ελιές σε διερχόμενους οδηγούς και ζητούν συγνώμη για την ταλαιπωρία λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας.

Όλα αυτά την ώρα που οι μελισσοκόμοι πραγματοποίησαν ξεχωριστή διαμαρτυρία από τον Λευκό Πύργο έως το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στα Γρεβενά αγρότες και κτηνοτρόφοι συναντήθηκαν με την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως στο περιθώριο εκδήλωσης  κοπής πίτας της ΝΔ Γρεβενών. 

Η αντιπροσωπεία των αγροτών ζήτησε την προσοχή της κυβέρνησης για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, αλλά και την συνολική οικονομική και κοινωνική στήριξη της ΠΕ Γρεβενών η οποία, όπως επεσήμαναν, «φθίνει δημογραφικά, ερημώνει πληθυσμιακά και όσο περνά ο καιρός πτωχαίνει οικονομικά». 

Οι αγρότες περίμεναν την υπουργό με παραταγμένα τα τρακτέρ τους έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο Γρεβενών, όπου θα πραγματοποιείτο η εκδήλωση της ΝΟΔΕ Γρεβενών της ΝΔ. Η κ. Κεραμέως υποσχέθηκε ότι «θα μεταφέρει στον πρωθυπουργό τα ιδιαίτερα αιτήματα των αγροτών της περιοχής» και υπενθύμισε ότι «εκκρεμεί η συνάντηση της 15μελούς αντιπροσωπείας τους στο Μαξίμου» ενώ τόνισε ότι «υπάρχει θέληση από την πλευρά της κυβέρνησης για την λύση των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα».

Εν αναμονή του ραντεβού

Οι μηχανές των τρακτέρ παραμένουν «αναμμένες» και η έκβαση του ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα καθορίσει την εξέλιξη των κινητοποιήσεων. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ορίσει την 15μελή αντιπροσωπεία που θα κατέβει στην Αθήνα για τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατέβουν με τρακτέρ στην Αθήνα, εάν η κυβέρνηση δεν δώσει λύση στα προβλήματά.

Το πρωί του Σαββάτου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χρησιμοποίησε ως «τυράκι» την πιθανή επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, νωρίτερα. Από την πλευρά του το Μαξίμου έχει δημοσίως αποκλείσει οποιαδήποτε λήψη νέων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα για τους αγρότες, με αποτέλεσμα ο όποιος διάλογος σε πολύ μεγάλο βαθμό να στερείται αντικειμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: