1.2.24

Τσαντίστηκε ο Μασκ και φεύγει από το Ντέλαγουερ...

  
Ο Έλον Μασκ δήλωσε την Πέμπτη ότι η εταιρεία θα διεξαγάγει ψηφοφορία μεταξύ των μετόχων για τη μεταφορά των εγκαταστάσεων στο Τέξας από το Ντέλαγουερ, αφότου ένας δικαστής ακύρωσε το πακέτο αποδοχών 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων (EV)...

Οι αντιδράσεις αυτές έρχονται μετά το «άκυρο» της δικαστή Κάθλιν Μακόρμικ στη συμφωνία αμοιβής του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla την Τρίτη, χαρακτηρίζοντας «βαθιά προβληματική» τη συμφωνία αμοιβής ύψους 55,8 δισ. δολαρίων του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla, δικαιώνοντας τον μέτοχο της εταιρείας Ρίτσαρντ Τορνέτα που είχε προσφύγει πριν από πέντε χρόνια, κάνοντας λόγο για υπερβολική πληρωμή.

«Ποτέ μην εγκαθιδρύετε την εταιρεία σας στην πολιτεία του Ντέλαγουερ», ανάρτησε ο Μασκ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, λίγο μετά την απόφαση.


«Το σχέδιο του Έλον Μασκ να μεταφέρει τις εγκαταστάσεις της Tesla από το Ντέλαγουερ στο Τέξας είναι τυπική συμπεριφορά για τον επιχειρηματία που πάντα αναζητά μια εναλλακτική εάν δεν μπορεί να πάρει αυτό που θέλει», δήλωσε ο Dan Coatsworth, αναλυτής επενδύσεων στην AJ Bell.

Η Μακόρμικ ήταν η ίδια δικαστής που έκρινε την αγωγή του Twitter τον Ιούλιο του 2022 κατά του Μασκ, αφού προσπάθησε να υπαναχωρήσει από το συμβόλαιό του για να αγοράσει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για 44 δισεκατομμύρια δολάρια. Η δικαστής απέρριψε την τακτική του και ο Μασκ τελικά ολοκλήρωσε τη συμφωνία για να αγοράσει την εταιρεία.

Πάνω από το 65% των εταιρειών του Fortune 500 και περισσότερες από τις μισές από όλες τις εισηγμένες εταιρείες των ΗΠΑ είναι εγκατεστημένες στο Ντέλαγουερ, εξαιτίας του φιλικού προς τις επιχειρήσεις νομικού πλαισίου και των φορολογικών πολιτικών της πολιτείας, σύμφωνα με την Harvard Business Services, μια εταιρεία που προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρήσεων στο Ντέλαγουερ.

Οι δημόσιες εταιρείες των ΗΠΑ προσπαθούν να εγκατασταθούν στο Ντέλαγουερ για να έχουν πρόσβαση στα δικαστήρια της πολιτείας. Το εταιρικό της δίκαιο θέτει μεγαλύτερους περιορισμούς στη διοίκηση και προστατεύει περισσότερο τους επενδυτές από άλλες πολιτείες όπως η Νεβάδα, καθιστώντας φθηνότερη για τις εταιρείες του Ντέλαγουερ την άντληση κεφαλαίων.

Ο Μασκ δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Τέξας. Μετέφερε την εταιρική έδρα της Tesla από το Palo Alto της Καλιφόρνια στο Ώστιν του Τέξας το 2021, αφού επέκρινε τους κανονισμούς και τους φόρους της Καλιφόρνια και επίσης συγκρούστηκε με αξιωματούχους υγείας στην αρχή της πανδημίας COVID-19 για το άνοιγμα ενός εργοστασίου στο Fremont.

Ένα από τα γιγα-εργοστάσια του κατασκευαστή EV βρίσκεται στο Τέξας, όπου σχεδιάζει επίσης μια επέκταση άνω των 750 εκατομμυρίων δολαρίων. Κατασκευάζει επίσης ένα διυλιστήριο λιθίου στην πολιτεία, με στόχο να παράγει αρκετό για περίπου 1 εκατομμύριο EV μέχρι το 2025.


Οι άλλες εταιρείες του Μασκ -η SpaceX και η The Boring Company - έχουν επίσης δραστηριότητες στο Τέξας. Ο Μασκ, όπως έχει ξανακάνει στο παρελθόν, πραγματοποίησε δημοσκόπηση στο Χ και σχολίασε ότι το 87% θετικών απαντήσεων από 1,1 εκατομμύρια συνολικά ψήφους ήταν καθοριστικός παράγοντας.

«Η ψηφοφορία του κοινού είναι αναμφισβήτητα υπέρ του Τέξας! Η Tesla θα κινηθεί αμέσως για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας μεταξύ των μετόχων για τη μεταφορά της κατάστασης ίδρυσης στο Τέξας», δήλωσε ο Μασκ στο X.

Δεν υπάρχουν σχόλια: