25.12.23

Η Χαμάς δεν εγκαταλείπει την εξουσία...


...ο Νετανιάχου μιλά για πόλεμο διαρκείας...

Δεύτερο πολύνεκρο 24ωρο στη Γάζα, καθώς τα ισραηλινά πυρά συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε ένα από τα πιο θανατηφόρα 48ωρα από την έναρξη του πολέμου...


Η Χαμάς και ο σύμμαχός της Ισλαμικός Τζιχάντ απέρριψαν μια πρόταση της Αιγύπτου να παραιτηθούν από την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας ως αντάλλαγμα για μια μόνιμη εκεχειρία, γνωστοποίησαν δύο αιγυπτιακές πηγές στο Reuters ανήμερα των Χριστουγέννων.

Και οι δύο οργανώσεις διεξάγουν ξεχωριστά συνομιλίες με Αιγύπτιους μεσολαβητές στο Κάιρο, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε επιπλέον παραχωρήσεις πέραν της απελευθέρωσης περισσότερων ομήρων.

Η Αίγυπτος πρότεινε τη διεξαγωγή εκλογών, ενώ προσέφερε στη Χαμάς διαβεβαιώσεις ότι τα μέλη της δεν θα καταδιωχθούν ούτε θα ασκηθούν διώξεις σε βάρος τους, όμως η ισλαμιστική οργάνωση απέρριψε οποιαδήποτε παραχώρηση πέραν της απελευθέρωσης ομήρων, ανέφεραν πηγές στα διεθνή ΜΜΕ. 

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ επιμένει ότι οποιαδήποτε ανταλλαγή κρατουμένων θα αφορά ομήρους που κρατούνται στη Γάζα από τη Χαμάς και τον Ισλαμικό Τζιχάντ ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των Παλαιστινίων που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ.

Πριν από τον πόλεμο, κρατούνταν 5.250 Παλαιστίνιοι στις ισραηλινές φυλακές, όμως ο αριθμός αυξήθηκε τώρα σε περίπου 10.000 καθώς το Ισραήλ συνέλαβε χιλιάδες άλλους στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα μετά την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Ένωση Παλαιστινίων Κρατουμένων.


Τουλάχιστον 20.674 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 54.536 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα. Το υπουργείο πρόσθεσε πως 250 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες και 500 τραυματίστηκαν.

Σε ένα από τα πιο θανατηφόρα χτυπήματα του πολέμου, τουλάχιστον 70 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 12 γυναίκες και επτά παιδιά, σκοτώθηκαν σε επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι, ανατολικά του Ντέιρ αλ Μπαλάχ, αργά την Κυριακή, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους της Γάζας.

«Αυτό που συμβαίνει στον καταυλισμό Μαγκάζι είναι μια σφαγή που διαπράττεται σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή», είπε στο Reuters ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας Ασράφ αλ-Κίντρα.

Δεν θα τελειώσει σύντομα ο πόλεμος
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα πως ο πόλεμος στη Γάζα απέχει πολύ από το να τελειώσει και απέρριψε αυτό που χαρακτήρισε ως ψευδείς εικασίες από τα ΜΜΕ ότι η κυβέρνησή του ενδέχεται να κηρύξει παύση στις μάχες εναντίον των ισλαμιστών της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Δεν σταματάμε. Συνεχίζουμε να μαχόμαστε και θα εντείνουμε τη μάχη τις επόμενες ημέρες και η μάχη θα πάρει καιρό και δεν πλησιάζει στο τέλος», είπε ενώπιον βουλευτών του κόμματός του Λικούντ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

Εξαντλημένοι ασθενείς από την πείνα 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε για τον αριθμό των εξαντλημένων από την πείνα ασθενών σε νοσοκομεία της Γάζας.

Το Σάββατο, μια αποστολή, την οποία οργάνωσε ο ΠΟΥ, μετέβη σε νοσοκομεία στην πόλη της Γάζας, επιτρέποντας μεταξύ άλλων την παράδοση περισσότερων από 19.000 λίτρων πετρελαίου στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο στον παλαιστινιακό θύλακα, το οποίο έθεσε υπό πολιορκία ο ισραηλινός στρατός τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε χθες το βράδυ στο X ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.


Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, «οι αδιάκοπες μάχες και ένας τεράστιος αριθμός τραυματιών έχουν γονατίσει τις δυνατότητες» (του νοσοκομείου Αλ Σίφα). Το νοσοκομείο δεν μπορεί παρά να παράσχει αυτή τη στιγμή μονάχα «τις πλέον βασικές πρώτες βοήθειες».



Δεν υπάρχουν σχόλια: