30.12.23

Επικίνδυνα παιχνίδια με τον κορωνοϊό...


Περισσότεροι από 1.600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται τις τελευταίες ημέρες στα νοσοκομεία με κορωνοϊό. Χιλιάδες άλλοι, μολονότι χρήζουν ιατρικής φροντίδας, νοσούν στα σπίτια τους διότι οι κλίνες στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας δεν επαρκούν. 

Τις ημέρες των Χριστουγέννων προκλήθηκε... ασφυξία και στα παιδιατρικά νοσοκομεία καθώς, πέραν του κορωνοϊού, οι ιογενείς λοιμώξεις και οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση. Εκατοντάδες οικογένειες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν με τα βαρέως νοσούντα παιδιά τους στα σπίτια τους έπειτα από εξαντλητικές ώρες αναμονής, καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα εισαγωγής άλλων ασθενών. Στη δε Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει καν παιδιατρικό νοσοκομείο.

Η Εθνική Επιτροπή Λοιμώξεων και ο ΕΟΔΥ αποφάσισαν να συνεδριάσουν εν μέσω της εορταστικής περιόδου για να προχωρήσουν σε συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και να προβούν σε λήψη μέτρων για το επόμενο διάστημα. 

Η διασπορά όμως στην κοινότητα είναι τεράστια. Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται ο κύκλος των εορταστικών διακοπών και των αργιών, ενώ στις 8 Ιανουαρίου επαναλειτουργούν τα σχολεία. Η επιστροφή των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και των μαθητών στα θρανία σημαίνει αυτομάτως μεγαλύτερη διασπορά. 
 
Αναρωτιέται λοιπόν εύλογα κανείς για ποιους λόγους σε μία χώρα που έχει βιώσει συνθήκες πανδημίας, και μάλιστα κορωνοϊού, τα προηγούμενα χρόνια οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν ενεργοποιήθηκαν για προληπτικούς λόγους νωρίτερα. Γιατί δεν υπήρξε έγκαιρη αφύπνιση με οδηγίες και κανόνες για τη χρήση μασκών, για έγκαιρο εμβολιασμό και για αποφυγή συνωστισμών. 

Η απάντηση πως η έξαρση των ιώσεων είναι εποχικό φαινόμενο είναι μη απάντηση. Ειδικά σε μία χώρα που εξακολουθεί να καταγράφει σε εβδομαδιαία βάση δεκάδες θανάτους από κορωνοϊό...

H ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: