29.12.23

Όταν το δημόσιο τζογάρει...


Τζογάρει το Δημόσιο; Αν τζογάρει; Δε λες τίποτα! Κι όταν λέμε Δημόσιο, εννοούμε την εκάστοτε κυβέρνηση… Μην τα ρίχνουμε και όλα στη σημερινή. Απλώς η σημερινή ανέβασε κομμάτι παραπάνω τον τζόγο για τις ανάγκες (στην μπλόφα του τζόγου τις λένε και «στρογγυλέματα») του προϋπολογισμού· διά της... μεταφοράς υποχρεώσεων/οφειλών του Δημοσίου σε επόμενα έτη.

Γεγονός είναι ότι, όταν χρωστάς στο κράτος, αυτό έχει ολόκληρο οπλοστάσιο να σου τα πάρει και, αν δεν στα πάρει, μπορεί να σε φυλακίσει, αλλά και πάλι θα χρωστάς και με… τόκους υπερημερίας· ο μη γένοιτο, και πεθαμένος, θα χρωστούν οι κληρονόμοι σου. Ενώ άμα σου χρωστάει το κράτος, στα δίνει όποτε αυτό κρίνει και αποφασίσει, με το τσιμπιδάκι και με παρακρατήσεις, σου αυξάνει τον φόρο, όταν τα εισπράξεις, επειδή ανέβηκες φορολογική κλίμακα (μου έχει συμβεί, με επιστροφή αδίκως παρακρατηθέτων, αφού κέρδισα δίκη!), ενώ πολύ συχνά η βραδύτητα της επιστροφής αποβαίνει υπέρ των… κληρονόμων σου· ζωή σε μας!

Αυτά τα ολίγα, ενός Δημοσίου, που επί της ουσίας αλλά με εκ των προτέρων απαλλαγή, διά νόμων που ψηφίζουν συνήθως κυβερνητικές πλειοψηφίες, επιδεικνύει, επί εισπράξεων (από άλλους) και οφειλών (του ιδίου), συμπεριφορά οιονεί ληστού: «και τα μονά δικά μου και τα ζυγά δικά μου»! Με αφορμή το προσφυές και ευφυές «παρασκήνιο» της «Συντακτών» (22/12): «Ποιος είναι ο μπαταξής;». Κατά το οποίο «ευρήματα της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το τρίτο τρίμηνο του 2023» εμφανίζουν «τον Οκτώβριο 2023 τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες αυξημένες κατά 420 εκατ. ευρώ». Οσο για το σύνολο των οφειλών (αυτό από άλλο δημοσίευμα), περί τα τέλη του 2022 υπερέβαιναν τα 2 δισ. ευρώ!

Αυτά, με όλες τις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας να έχουν δεσμευτεί στους (κοινοτικούς) θεσμούς μνημονιακής και μεταμνημονιακής εποπτείας… μηδενισμό ληξιπρόθεσμων οφειλών Δημοσίου. Από το μηδέν, στο άπειρον…

Πέτρος Μανταίος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: