28.12.23

Τα πρώτα ονόματα...


Μετά τη διπλή εκλογική νίκη των εθνικών εκλογών κατά τη χρονιά που φεύγει, Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς ρίχνουν το βάρος στις επόμενες κάλπες, ...αυτές των ευρωεκλογών του Ιουνίου.  Την «πολιτική αναμέτρηση, με συνέπειες τόσο στη διεθνή θέση της χώρας, όσο και στην εσωτερική της ζωή», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Το στοίχημα εκείνης της κάλπης για το γαλάζιο στρατόπεδο θα είναι διπλό, καθώς αφενός θα επιδιωχθεί η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας του τόπου με ταυτόχρονη  κυριαρχία της ΝΔ και αφετέρου οι Έλληνες θα κληθούν να εκλέξουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στελέχη «με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που θα δυναμώσουν την εθνική φωνή στους δύσκολους κοινοτικούς συσχετισμούς».

Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα μιλήσει για «καθαρή νίκη» του κόμματός του, προκειμένου να αποτραπεί κάθε αμφισβήτηση της πορείας της χώρας, όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 4,5 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 η ΝΔ, αξιωματική αντιπολίτευση τότε, είχε λάβει 33,12%, ποσοστό που σύμφωνα με γαλάζια στελέχη, αποτελεί τον πήχη στις επικείμενες κάλπες, δεδομένου και του χαρακτήρα της χαλαρής ψήφου που έχουν ανέκαθεν οι συγκεκριμένες εκλογές.

Και αυτές οι ευρωεκλογές θα γίνουν τελικά με το ίδιο εκλογικό σύστημα, με σταυρό και τη χώρα να θεωρείται ως μια εκλογική περιφέρεια, ενώ για πρώτη φορά θα λειτουργήσει η επιστολική ψήφος, που πήρε πρόσφατα το «πράσινο» φως της Βουλής.

Γαλάζια λίστα
Όσο για τους υποψήφιους που θα στελεχώσουν τη γαλάζια λίστα και θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών, προς ώρας ελάχιστα έχουν διαρρεύσει από το πρωθυπουργικό επιτελείο, με το θέμα, ως είθισται, να διαχειρίζεται αποκλειστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Από την παρούσα κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ υποψήφιοι αναμένεται να είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επικεφαλής των γαλάζιων ευρωβουλευτών, καθώς και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, οι οποίοι ολοκληρώνουν την πρώτη τους θητεία.  

Άγνωστο είναι προς το παρόν το πολιτικό μέλλον των υπολοίπων τεσσάρων ευρωβουλευτών της ΝΔ (ο Γιώργος Κύρτσος έχει διαγραφεί το Φεβρουάριο του 2022), το οποίο εξαρτάται ίσως από τη βούληση ή μη του πρωθυπουργού να θέσει πλαφόν δύο θητειών.

Με τη γαλάζια λίστα φλερτάρουν με σοβαρές πιθανότητες δύο δημοσιογράφοι, ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας και ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, Γιώργος Αυτιάς.

Επίσης, από το χώρο του αθλητισμού (μετέπειτα και της πολιτικής) ακούγονται έντονα τα ονόματα δύο Ολυμπιονικών, του Πύρρου Δήμα, τ. βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, που συνόδευσε πέρυσι τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Χειμάρρα και της Βούλας Πατουλίδου, αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας...

Φίλιππος Πανταζής

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: