30.12.23

Το δάνειο, οι διαρροές και η ζημιά...



Το δάνειο του Στέφανου Κασσελάκη προς τον ΣΥΡΙΖΑ μονοπώλησε το πολιτικό ενδιαφέρον της τελευταίας εβδομάδας του χρόνου, αφήνοντας και θετική αλλά και αρνητική χροιά. Το τελευταίο «χτύπημα» ήρθε χθες από την κομματική «Αυγή» και τον Θανάση Καρτερό, τα γραφόμενα του οποίου ενίοτε απηχούν, όπως είναι γνωστό, και τις απόψεις του Αλέξη Τσίπρα. Χθες ο αρθρογράφος τα έβαλε με το «περιβάλλον» Κασσελάκη... και τις διαρροές στις οποίες επιδόθηκε τις τελευταίες μέρες με αφορμή το δάνειο από εταιρεία -όπως λέγεται- του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε εταιρεία του κόμματος που διαχειρίζεται κάποια από τα κομματικά μέσα προκειμένου να πληρωθεί το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζομένους.

«Ηθελαν κάποιοι να δείξουν πόσο καλός είναι ο Κασσελάκης; Ηθελαν να συκοφαντήσουν το “προηγούμενο καθεστώς” και κάποιους ανεπιθύμητους; Ηθελαν απλώς να βγάλουν τα απωθημένα τους; Σε κάθε περίπτωση υποτίμησαν τη ζημιά που κάνουν στον πρόεδρο, τον οποίο κολακεύει, υποτίθεται, η διαρροή τους. Και φυσικά τη ζημιά που κάνουν στο κόμμα», έγραφε μεταξύ άλλων στο άρθρο, καταλήγοντας με μια αναφορά στον πρόεδρο του κόμματος: «Διαρροές κολακείας και μεγαλυνάρια εκθέτουν πρωτίστως τους παραγωγούς τους, αλλά εκθέτουν και τον ίδιο τελικά. Σε κάθε περίπτωση μόνο καλό δεν του κάνουν...».

Διαβάζοντας πίσω και ανάμεσα από τις γραμμές του άρθρου αντιλαμβάνεται κανείς ότι υπερασπίζεται τη θητεία Τσίπρα. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η αλήθεια είναι ότι κανένα κόμμα δεν έχει τα οικονομικά τακτοποιημένα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου μετά από 16 χρόνια προεδρίας Τσίπρα δεν χρωστάει ούτε ευρώ, ενώ οι τροφείς των παπαγάλων χρωστούν σχεδόν μισό δισεκατομμύριο. Το δάχτυλό της στο μέλι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν το έβαλε - αλλιώς θα το είχαν κόψει μαζί με το κεφάλι του. Οι λογαριασμοί είναι καθαροί και ποτέ δεν έχει προκύψει κάποιου είδους ζήτημα με το ταμείο ή τις οικονομικές δοσοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ».

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες που από το περιβάλλον του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζεται το γεγονός ότι επί των ημερών του τα οικονομικά δεδομένα του κόμματος ήταν αψεγάδιαστα, στέλνοντας μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί με διαρροές να δώσει μια διαφορετική εικόνα, βάζοντας μάλιστα στο κάδρο πρώην γραμματείς όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Πάνος Σκουρλέτης - αμφότεροι έχουν αποχωρήσει από το κόμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να αρνείται ότι υπάρχει πρόβλημα με τα ανωτέρω πρόσωπα. Το ερώτημα από εκεί και πέρα είναι ποιος κάνει τις διαρροές σε συγκεκριμένα μέσα -γεγονός αδιαμφισβήτητο- και με ποιο σκοπό. Να βλάψει την εικόνα του Αλέξη Τσίπρα;

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανοίγει η συζήτηση για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Είχε συμβεί το ίδιο και πριν από μερικούς μήνες, όταν ακόμα και ιστότοποι που υποστηρίζουν φανατικά τη νέα ηγεσία είχαν κάνει λόγο για «άδεια ταμεία» τα οποία παρέλαβε ο Στέφανος Κασσελάκης, με το περιβάλλον Τσίπρα να αναγκάζεται κι εκείνη τη χρονική στιγμή να παρέμβει και να ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα επί των ημερών του τέως προέδρου δεν χρωστούσε πουθενά, σε αντίθεση με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ τα χρέη των οποίων έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη (ο τραπεζικός δανεισμός τους εντός του 2024 αναμένεται να φτάσει το 1 δισ. ευρώ).

Επίθεση από Γεωργιάδη

Αν και, όπως λένε, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλάνε για σκοινί (με βάση πάντα τα τραπεζικά χρέη της Ν.Δ. που είναι δανεικά κι αγύριστα), ο Αδωνις Γεωργιάδης επιτέθηκε χθες στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τον δανεισμό. «Ο κ. Κασσελάκης πιστεύω δεν έχει καταλάβει τους νόμους του κράτους και τι ρόλο έχει. Από πού είναι τα λεφτά; Από την εταιρεία του; Από τον προσωπικό του λογαριασμό; Από ποια δραστηριότητα; Λέει ότι έχει χρήματα από τη ναυτιλία, για σκεφτείτε να είναι από offshore…», ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στο κανάλι Action 24.

«Ολη η διαρροή αυτή δείχνει το χάος που επικρατεί στο μυαλό τους. Δεν έχουν καταλάβει ούτε τι είναι κόμμα, ούτε πώς λειτουργούν τα οικονομικά, ούτε τι νόμοι ισχύουν, ούτε σε τι ελέγχους υπάγονται, τα έχουν κάνει κουλουβάχατα» κατέληξε ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, λέγεται ότι η λύση του δανεισμού υποδείχτηκε στον κ. Κασσελάκη όταν ο ίδιος αναρωτήθηκε τι μπορεί να κάνει για να βοηθήσει. Αυτοί που την υπέδειξαν βέβαια θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχει γίνει ήδη αρκετή ζημιά στην εικόνα του κόμματος, από τη στιγμή που οι όροι της δανειοδότησης δεν έχουν γίνει γνωστοί.

Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης απολαμβάνει στιγμές οικογενειακής θαλπωρής στις ΗΠΑ. Σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έστειλε τις δικές του ευχές, συνοδευόμενος από τον σύντροφό του και τα ανιψάκια του. Στο βίντεο απηύθυνε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όσους του ευχήθηκαν για την ονομαστική του εορτή, αλλά και τις ευχές του για την Πρωτοχρονιά. «Δεν ξέρω τι έχω κάνει να δικαιούμαι τόσο αγάπη, αλλά να είστε καλά και θα κάνω ό,τι μπορώ για να είμαι αντάξιος της εμπιστοσύνης σας. Καλή χρονιά», ήταν το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Εξηγήσεις από τον οικονομικό διευθυντή

Μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra ο οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θύμιος Γεωργόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων πως, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης (μειωμένη χρηματοδότηση), θα πρέπει «από τώρα να ληφθούν εκείνα τα μέτρα ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να επιτελέσει το έργο του». Συμπλήρωσε πως σε συνεργασία με τον κ. Κασσελάκη εκπονείται ένα πρόγραμμα εξυγίανσης που θα αφορά την «Αυγή» και το «Κόκκινο», ενώ ξεκαθάρισε πως ο δανεισμός δεν έγινε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προς τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα κομματικά μέσα. Μάλιστα ο κ. Γεωργόπουλος είπε πως το ποσό δανεισμού δεν το γνωρίζει ακριβώς, αλλά είναι «μικρότερο των 200.000 ευρώ» και πως αυτό έγινε «νόμιμα με δανειακή σύμβαση».

Δημήτρης Τερζής

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: