31.12.23

Μοντέλο... Δούκα στις ευρωεκλογές...



Το 2023 -σύμφωνα με επιτελικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ- κλείνει με θετικό πρόσημο και μια γλυκιά γεύση. Οπως λένε αρμόδιες πηγές, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις της χρονιάς που φεύγει, πέτυχε τους στόχους που έβαλε «και με το παραπάνω». Από τις διπλές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού μέχρι τις τετραπλές κάλπες των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του φθινοπώρου βρέθηκε «στην όχθη των νικητών», κατά τη φράση του Νίκου Ανδρουλάκη. Τα επίσημα αποτελέσματα και οι δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν, δείχνοντας μια σταθερά ανοδική πορεία, δημιουργούν μεγαλύτερες προσδοκίες…

Στην ανατολή του 2024, στο ΠΑΣΟΚ κάνοντας ένα (μάλλον τετριμμένο) λογοπαίγνιο επισημαίνουν ότι φιλοδοξούν να δουν ξανά και τον δικό τους ήλιο να ανατέλλει… Για να συμβεί αυτό, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το κόμμα της Κεντροαριστεράς πρέπει στις ευρωεκλογές να επιβεβαιώσει τα γκάλοπ και να εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση, κλείνοντας την ψαλίδα με τη Ν.Δ. και διευρύνοντας τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ πρόσφατα ο κ. Ανδρουλάκης -διόλου τυχαία- έθεσε ως κατώτατο πήχη για το ΠΑΣΟΚ στις κάλπες του Ιουνίου για το Ευρωκοινοβούλιο ένα ποσοστό από 15-16% και πάνω. Καλοί γνώστες του συστήματος για τις ευρωπαϊκές εκλογές εκτιμούσαν μέσω της «Εφ.Συν.» ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα μπορέσει σίγουρα να εκλέξει τρεις ευρωβουλευτές και είναι πολύ πιθανόν και έναν τέταρτο, αν οι επιδόσεις κινηθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις δημοσκοπικές καταγραφές.

Οπως γίνεται αντιληπτό, οι ευρωεκλογές αναμένεται να αποτελέσουν για το ΠΑΣΟΚ το σημαντικότερο ορόσημο της καινούργιας χρονιάς και τον τελευταίο ενδιάμεσο σταθμό πριν από τη μάχη των εθνικών εκλογών του 2027, που, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, ο σκοπός τότε είναι να οδηγηθεί σε ήττα η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Στις ευρωεκλογές θα αγωνιστούμε να είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση και στις επόμενες εθνικές εκλογές να γίνουμε κυβέρνηση για να δώσουμε παραγωγική και ελπιδοφόρο διέξοδο στον προοδευτικό κόσμο», είχε δηλώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε πριν από μία εβδομάδα στην «Εφ.Συν.».

Προς αυτήν την κατεύθυνση, πρώτη προτεραιότητα για τις επόμενες εβδομάδες καθίσταται η συγκρότηση ενός αντιπροσωπευτικού και αξιόμαχου ψηφοδελτίου που θα λειτουργήσει σαν μαγνήτης για τους ψηφοφόρους, με πρόσωπα έτοιμα και ικανά να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις για ένα ΠΑΣΟΚ που θα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές, η κατάρτιση της σχετικής λίστας των 42 ατόμων που θα διεκδικήσουν τον σταυρό έχει ήδη ξεκινήσει. Περιλαμβάνει επαφές και βολιδοσκοπήσεις των εν δυνάμει υποψηφίων που πληρούν τα χαρακτηριστικά που έχει περιγράψει ο κ. Ανδρουλάκης για ανανέωση, σοβαρότητα, αξιοπιστία, επιστημονική επάρκεια, γνώση των ευρωπαϊκών εξελίξεων, σύγχρονο και τεκμηριωμένο τεχνοκρατικό λόγο και φυσικά αποδοχή της σοσιαλδημοκρατικής ατζέντας. Με δυο λέξεις, το «μοντέλο Δούκα» που έφερε μια εντυπωσιακή νίκη στην Αθήνα αποτελεί τον οδηγό για τις επιλογές που θα γίνουν για όσους και όσες θελήσουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στις Βρυξέλλες.

Μετά τις γιορτές αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι ενέργειες για την εξεύρεση των υποψηφιοτήτων από όλη τη χώρα και από ευρύ φάσμα επαγγελματικών και κοινωνικών κατηγοριών, με το κατάλληλο προφίλ και τις απαραίτητες περγαμηνές. Για την ώρα, η συζήτηση επί των ονομάτων κινείται στη σφαίρα της σεναριολογίας, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο βάσιμα ή ανάλογα με τις επιθυμίες των φερόμενων να εκτεθούν στη βάσανο της λαϊκής ετυμηγορίας.

Ονοματολογία

Πιο σίγουρη και μάλλον «κλειδωμένη» πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο τριών στελεχών. Καταρχάς, του νυν ευρωβουλευτή Νίκου Παπανδρέου (κατέλαβε πέρυσι τη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος παραιτήθηκε προεκλογικά για να βρίσκεται στην ελληνική Βουλή) που έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί να συνεχίσει τη θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο, αν και αγκάθι αποτελούν οι τυπικές σχέσεις του με τη Χαριλάου Τρικούπη. Ο κ. Παπανδρέου έχει πυκνώσει τελευταία τη δράση του πραγματοποιώντας εκδηλώσεις και παρεμβάσεις για διάφορα θέματα.

Ως δεδομένη εκλαμβάνεται η υποψηφιότητα του Ανδρέα Σπυρόπουλου, γραμματέα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ και έμπιστου συνεργάτη του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος πιστώνεται -μεταξύ άλλων- την οργανωτική ανασυγκρότηση πανελλαδικά και την αφύπνιση του κομματικού μηχανισμού. Τρίτη αξιομνημόνευτη παρουσία στην πράσινη λίστα -με ειδικό βάρος- θα είναι αυτή του Φίλιππου Σαχινίδη, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν βουλευτής και υπουργός Οικονομικών. Από εκεί και πέρα, εξαιρετικά μεγάλη πιθανότητα να κατέβει συγκεντρώνει ο γνωστός αθλητικογράφος με ειδίκευση στο μπάσκετ, Βασίλης Σκουντής, που έλαβε το βάπτισμα του πυρός σε εκλογικές αναμετρήσεις το καλοκαίρι ως υποψήφιος στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο στο Ρέθυμνο.

Πολύ κοντά στο ενδεχόμενο να πει το «ναι» είναι και ο συνταγματολόγος από τη Θεσσαλονίκη και πρώην ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, αν και πλέον έχει ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ, μπορεί όμως να σηματοδοτήσει τη διεύρυνση που επιδιώκει η Χαριλάου Τρικούπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα στελέχη που θα ήθελε στην ευρωλίστα ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο Γιάννης Μανιάτης, πρώην βουλευτής Αργολίδας, υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και νυν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ωστόσο είναι άγνωστο αν θα ανταποκριθεί σε σχετικό προσκλητήριο.

Από τα στελέχη της νεότερης γενιάς που ακούγεται ότι θα ενδιαφερόταν είναι ο δικηγόρος από τα βόρεια προάστια Παναγιώτης Γκανιάτσος, ο οποίος είχε συμμετάσχει και στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθηνών το καλοκαίρι. Επίσης, σε συζητήσεις φέρεται να βρίσκεται ο οικονομολόγος και σύμβουλος της Κ.Ο. για θέματα οικονομικής πολιτικής Ηλίας Κικίλιας, ο οποίος ήταν ένα διάστημα διοικητής του ΟΑΕΔ. Ισχυρή (εκτός της ποσόστωσης) οφείλει να είναι και η συμμετοχή των γυναικών.

Προς το παρόν έχει γραφτεί το όνομα της Ελένης Χρονοπούλου, δικηγόρου, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου και κοινοτικής υπαλλήλου στη Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Καταναλωτών της Ε.Ε. Ορισμένα δημοσιεύματα φέρουν υποψήφια τη Μαρία Αρναουτάκη από την Κρήτη, κόρη του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, καθώς και τη δικηγόρο Δανάη Τσακάλου, η οποία όμως δεν είναι σίγουρο ότι ενδιαφέρεται. Πρόθεση συμμετοχής φέρεται να είχε εκφράσει και ο Κώστας Κατσανέβας, εγγονός του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ κάποιες πληροφορίες μιλούν και για υποψηφιότητα γνωστού δημοσιογράφου της τηλεόρασης.

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: