31.12.23

Υπερδιπλασιάστηκαν οι ασθενείς με κορονοϊό...


...δεκαπλασιάστηκε η ζήτηση για τεστ...

Ο εκρηκτικός συνδυασμός κορονοϊού, γρίπης και ιώσεων έχει εκτοξεύσει τις νοσηλείες με αποτέλεσμα πολλές ώρες αναμονής στα επείγοντα των νοσοκομείων...


Οι θάνατοι, κυρίως ηλικιωμένων, από επιπλοκές της Covid-19 ξεπέρασαν τους 1.000 τους τελευταίους πέντε μήνες. Τα κρούσματα αυξάνονταν συνεχώς τουλάχιστον από τον Νοέμβριο, αλλά μόλις την Πέμπτη και μετά τον εορτασμό των Χριστουγέννων, η επιτροπή λοιμώξεων του ΕΟΔΥ αποφάσισε την αυστηρή σύσταση για καθολική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, σε νοσοκομεία και όλες τις μονάδες υγείας και φιλοξενίας ηλικιωμένων.
 
Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν πως βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο των τελευταίων έξι μηνών με την κορύφωση να αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να συστήνει τον άμεσο εμβολιασμό των ατόμων άνω των 60 ετών και όσων έχουν υποκείμενα.

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε μιλώντας στην ελληνική ραδιοτηλεόραση ότι υπερδιπλασιάστηκαν ασθενών με κορονοϊό, ότι τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση και ότι «βρισκόμαστε στην χειμερινή έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πάνω από 1.500 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ η ζήτηση στα διαγνωστικά τεστ Covid και γρίπης έχει δεκαπλασιαστεί με τους πολίτες να σχηματίζουν ουρές στα φαρμακεία για ράπιντ τεστ.  

Αυξημένη είναι η ζήτηση και για αντιικά φάρμακα και αντιβιώσεις με τις ελλείψεις σε διάφορα σκευάσματα να συνεχίζονται. Και φέτος γιατροί και φαρμακοποιοί αναφέρουν ελλείψεις σε αντιβιοτικά και εισπνεόμενα σκευάσματα για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών ιώσεων (Βλ. «Ο κορονοϊός επέστρεψε με άγριες διαθέσεις»). 


Δεν υπάρχουν σχόλια: