29.12.23

Παραδοχή ήττας...


Το θέμα των Άμεσων Ενισχύσεων και του πώς πληρώθηκαν αυτές φέτος, αναδεικνύει με σθένος τις τελευταίες ημέρες το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα ...Αλλαγής, αγνοώντας την εορταστική διάθεση. Και δε θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά, από τη στιγμή που το τέλος του 2023 συμπίπτει με την ολοκλήρωση του πρώτου χρόνου εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, το οποίο παρουσίασε με τυμπανοκρουσίες η κυβέρνηση της ΝΔ, για να καταλήξει σήμερα ως μία ‘απροκάλυπτη παραδοχή ήττας’ στα μάτια του αγροτικού κόσμου της χώρας, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Χριστίνα Σταρακά.

Ειδικά για τις Άμεσες Ενισχύσεις, στην Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για ‘φιάσκο’, επικαλούμενα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με τα οποία το 2023 είναι η χρονιά με την μικρότερη πληρωμή Άμεσων Ενισχύσεων συγκριτικά με όλα τα προηγούμενα χρόνια, με το ποσά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων να ανέρχονται σε 939 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 563εκ. λιγότερα σε σχέση με το 2022.

Από την άλλη, ένα ποσό άνω των 90 εκατομμυρίων ευρώ (75εκ. από τη Βασική Ενίσχυση, 4,6 εκατομμύρια ευρώ από τους Νέους Γεωργούς και 12εκ. από την αναδιανεμητική ενίσχυση), που αποτελούν μέρος των Άμεσων Ενισχύσεων, δεν έχουν καν πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Αν σε αυτά προσθέσει κανείς 425εκ. από τα οικολογικά σχήματα και 245εκ. από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, που παραμένουν αναξιοποίητα, το ‘κοκτέιλ’ γίνεται ακόμα πιο …εκρηκτικό. Ακόμα περισσότερο, όταν ζημιωμένοι εμφανίζονται και οι κάτοχοι μικρών εκμεταλλεύσεων, στους οποίους αντιστοιχούν κατά κύριο λόγο 188.000 δικαιώματα ενισχύσεων, τα οποία παραμένουν ακόμη «στον πάγο».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Χαριλάου Τρικούπη καταλογίζει στην κυβέρνηση πολιτική που βάλλει εναντίον των αγροτών, οι οποίοι πάλι, από την πλευρά τους, βιώνουν δραματική μείωση του εισοδήματός τους. Για αυτό και επαναφέρει τη δέσμη προτάσεων ανάταξης του πρωτογενούς τομέα, που κατέθεσε έγκαιρα στη Βουλή, μακριά από λαϊκισμούς και διάθεση ‘στείρας αντιπολίτευσης’, όπως λένε, θυμίζοντας όμως ότι η κυβέρνηση δεν τις έκανε δεκτές…

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: