29.12.23

Guardian: Το παζάρι Μπλερ – Σημίτη για δανεισμό των Γλυπτών με ανταλλάγματα...



Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός είχε δεχθεί προτάσεις να ενθαρρύνει το Βρετανικό Μουσείο για ντηλ με την Αθήνα.
Το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα παραμένει στην επικαιρότητα μερικές εβδομάδες μετά το φιάσκο Μητσοτάκη – Σούνακ, με τη βρετανική εφημερίδα να αποκαλύπτει ένα σημαντικό παρασκήνιο περασμένων εποχών...


Την ώρα που η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ξαναζεσταίνει το θέμα, ο Guardian φιλοξενεί εκτενές άρθρο, καταγράφοντας την επιδίωξη του Τόνι Μπλερ για δανεισμό των Γλυπτών με αντάλλαγμα τη στήριξη της Αθήνας στην βρετανική υποψηφιότητα για την Ολυμπιάδα του 2012.

Ο τότε πρωθυπουργός της χώρας «ενθάρρυνε» το βρετανικό μουσείο να συμφωνήσει σε ένα μακροπρόθεσμο δάνειο, παρακάμπτοντας το θέμα της ιδιοκτησίας των Γλυπτών.


Το ελληνικό σχέδιο ήταν η επανένωση των Γλυπτών και η έκθεσή τους στο μουσείο της Ακρόπολης στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, όπως καταγράφεται στην πρόταση που είχε στείλει στον Τόνι Μπλερ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε συνάντησή τους τον Οκτώβριο του 2002.

Η θέση της βρετανικής κυβέρνησης ήταν πως το ζήτημα αφορά αποκλειστικά το βρετανικό μουσείο, όμως τότε το Λονδίνο ετοιμαζόταν να διεκδικήσει την Ολυμπιάδα του 2012 και η Αθήνα είδε αναλάβει (το 2003) την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που δημιούργησε νέες συνθήκες.

Ο Τόνι Μπλερ έλαβε συμβουλές προκειμένου να αλλάξει τροχιά και να «νουθετήσει» το βρετανικό μουσείο τόσο δημόσια όσο και παρασκηνιακά. 

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να είναι ένα πολύ δυνατό διαπραγματευτικό χαρτί στην ψηφοφορία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2012» έγραψε χαρακτηριστικά προς τον Βρετανό πρωθυπουργό  η σύμβουλός του σε θέματα πολιτισμού Σάρα Χάντερ.

Η ίδια πρόσθετε πως «φαίνεται λογικό: η ορθολογική χάραξη πολιτικής ευνοεί τους Έλληνες. Αλλά αυτή δεν είναι μια επιλογή που εμπίπτει στις αρμοδιότητές μας: μόνον το ΔΣ του Bρετανικού Mουσείου έχει τη θεσμοθετημένη δυνατότητα να συνάψει δάνειο, και η κυβερνητική προσπάθεια πειθούς στην 250ή επέτειο του Βρετανικού Μουσείου θα αντιμετωπίσει αντίσταση και μεγάλη αγωνία».

Ο Τόνι Μπλερ είχε απαντήσει θετικά στη σύμβουλό του και είχε προτείνει να μπει ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Όουεν, ως επικεφαλής μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης με στόχο και να ενισχυθεί το προφίλ του υπουργού του και να μείνει στο παρασκήνιο η εμπλοκή της Ντάουνινγκ Στριτ. 

Από την πλευρά του ο Άντριου Άντονις, τότε επικεφαλής στο τμήμα χάραξης πολιτικής του πρωθυπουργικού γραφείου, είχε προειδοποιήσει πως το θέμα χρειάζεται πολύ προσεκτικούς χειρισμούς, προτείνοντας να μην υπάρξουν εξελίξεις προτού ξεκαθαρίσει για την βρετανική κυβέρνηση η υποψηφιότητα του Λονδίνου για το 2012.

Ούτως ή άλλως, το μουσείο της Ακρόπολης ολοκληρώθηκε το 2007 και δεν υπήρξε καμία περαιτέρω προσέγγιση για διαπραγματεύσεις και δανεισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: