30.12.23

Με αντίποινα προειδοποιεί η Μόσχα...


...για το πολύνεκρο χτύπημα στο Μπέλγκοροντ...
«Αυτό το έγκλημα δεν θα μείνει ατιμώρητο» προειδοποίησε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας για επίθεση με 14 νεκρούς σε πόλη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ...
Ραγδαίες, αιματηρές, εξελίξεις μετά τη σειρά αεροπορικών επιδρομών της Ουκρανίας με τους δεκάδες νεκρούς στη νοτιοδυτική Ρωσία το προηγούμενο 24ωρο. Τουλάχιστον 14 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν και 108 τραυματίστηκαν στην πόλη Μπέλγκοροντ, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών. Εάν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για ένα από τα πιο θανατηφόρα πλήγματα κατά της στη διάρκεια του πολέμου μέχρι στιγμής, μετά από σχεδόν δύο χρόνια μαχών.


 Η Μόσχα κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό για την νέα επίθεση. «Αυτό το έγκλημα δεν θα μείνει ατιμώρητο» προειδοποίησε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζοντας πως κατάφερε να αναχαιτίσει δύο πυραύλους και «τις περισσότερες» από τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν εναντίον της πόλης.


Το υπουργείο υποστηρίζει ότι τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν με ουκρανικούς πυραύλους Olkha και τσεχικής κατασκευής Vampire. «Αρκετοί πύραυλοι και τμήματα από τους καταρριφθέντες πυραύλους Vilkha έπληξαν την πόλη του Μπέλγκοροντ», αναφέρει η ανακοίνωση και εκτιμά ότι αν οι Vilkha έπλητταν απευθείας τους στόχους τους και απελευθέρωναν πυρομαχικά διασποράς, τότε οι συνέπειες θα ήταν απροσμέτρητα πιο σοβαρές.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ρωσία ζήτησε την σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Η τρομοκρατική επίθεση στο Μπέλγκοροντ θα γίνει αντικείμενο των εργασιών στο Συμβούλιο Ασφαλείας» είπε.

Βίντεο που επαλήθευσε το BBC δείχνει ανθρώπους να τρέχουν μετά από έκρηξη σε δρόμο της πόλης. Άλλα πλάνα και εικόνες  δείχνουν ζημιές σε κτίρια και οχήματα. Εικόνες δείχνουν αυτοκίνητα να καίγονται, πολυκατοικίες με σπασμένους τους υαλοπίνακες των παραθύρων, καθώς και στήλες μαύρου καπνού να υψώνονται από μερικά κτίρια. 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «ενημερώθηκε» για την επίθεση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σημειώνεται ότι επιθέσεις δέχτηκαν πόλεις σε ολόκληρη την Ουκρανία, μεταξύ των οποίων η πρωτεύουσα Κίεβο, το Λβιβ στα δυτικά, η Οδησσός και η Ζαπορίζια στα νότια, και το Ντνίπρο και το Χάρκοβο στα ανατολικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: